Diyarbakır’ı komşu ülkelerle 5 milyar dolarlık ticaret kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’ı komşu ülkelerle 5 milyar dolarlık ticaret kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 00:00

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) arasında işbirliği sağlanması, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, yeni teşvik sisteminde terörle mücadeleden zarar gören 12 ilin gelişmişlik düzeyi yüksek başka illerle aynı kefede değerlendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Hükümetin uygulamaya koyduğu ve Türkiye’yi 4 bölgeye ayıran yeni teşvik sisteminin Diyarbakır’a yerli ya da yabancı tek bir yatırımcının gelmediğini bildiren Ensarioğlu, “Teşvikle daha bize gelen yok” dedi.
Hükümet tarafından hazırlanan teşvik sisteminin bugüne yapılan en kapsamlı sistem olduğunu ifade eden Ensarioğlu, şöyle konuştu: “Ancak bu teşvik sisteminin en baştan yanlış olduğunu dile getirdik. Terörden zarar görmüş 12 ilin yanına gelişmişlik düzeyi daha yüksek 3-4 il daha konuldu. Yatırımcılar da bu 12 il yerine daha gelişmiş bölgelere yatırım yaptı. Biz teşvik sisteminin değiştirilerek illere özgü destek verilmesini istiyoruz. Bu sistem bölgeler arası farklılıkları artırdı. Malatya da bu 4 bölge kapsamında yer alıyor. Orada 3’üncü organize sanayi bölgesinin (OSB) dolmasına karşılık Diyarbakır’da kurulan birinci OSB’nin yüzde 30’u boş. Teşvik sistemi 2002 TÜİK verilere göre hazırlandı. Sistem yeni verilerle hayata geçirilmeli.”
Ticaret kapısı olacak
Şiddetin olduğu yerde ekonomik gelişmenin ve yatırımın mümkün olmadığını anlatan Ensarioğlu, şöyle konuştu: “Bunların ikisi bir arada olamaz. Kendi içimizde sorunlarımızı çözemeyişimizden dolayı komşu ülkelerle de sıkıntı içindeyiz. Yurtta kavgalı cihanda kavgalı bir ülke olmuşuz. Demek ki biz de bir sıkıntı var. Barış ve huzurun olduğu yere yatırım gelir. Hükümetin komşu politikası sayesinde Türkiye’nin ihracatının yüzde 30 azaldığı dönemde Suriye ve Irak ile olan ticaretimiz yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi. Her yıl yüzde 50’nin üzerinde artışla 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. Diyarbakır, Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük cazibe merkezleriden biri. Bu merkez ileride daha net bir biçimde açığa çıkacak. Diyarbakır, Türkiye’nin ticaret kapısı olacak. Biz de o günlere hazırlanıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!