Diyabetli sayısı iki katına çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Diyabetli sayısı iki katına çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 01:04

Diyabet ilaçları konusunda dünyanın önde gelen firmalarından olan Novo Nordisk Dünya Başkan Yardımcısı Mike Doustdar, diyabetle ilgili Türkiye’nin risklerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye’deki 7.2 milyon olan diyabetli sayısının önlem alınmazsa 20 yılda iki katına çıkacağını kaydeden Doustdar, “Oysa insülin ve tablet tedavisinin günlük tedavi maliyeti bir kahve zincirinden alacağınız bir kahveden daha ucuz” dedi. Doustdar, enjeksiyondan korkan hastalar için ağızdan alınan insülin üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. Doustdar, şu çarpıcı tespitleri paylaştı:

KÜRESEL BİR KRİZ

Diyabet dünya çapında en yaygın hastalık. Yıllık maliyeti 612 milyar dolar. 387 milyon hasta var. Bu da bu konunun bir kriz olduğunu gösteriyor. Her 7 saniyede bir kişi diyabet ve diyabetin yol açtığı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. İki tip diyabet söz konusu. Hareketsiz yaşam, obezite ve yaşlanma gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan tip 2 diyabet çok yaygın. Hastaların yüzde 95’i tip 2 diyabet. Bu hastalıkta hızlı tedavi sürecine geçilmezse komplikasyonlar yaşanıyor ve ölüme kadar süreç ilerleyebiliyor. Diyabetle ilgili yanlış algılar var ve uzmanlar çok bilinçli değil. Bu işin bir finansal boyutu, bir de toplumsal boyutu var. Sadece Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 24’ü diyabetten kaynaklanıyor. Dünyada 5 milyon, Türkiye’de 60 bin kişi her yıl diyabetin neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!