DİSK: Kadınlar işgücünün dışında

Güncelleme Tarihi:

DİSK: Kadınlar işgücünün dışında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 10:30

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de kadınların yüzde 70’i kendisini "ev kadını" olarak görüyor ve çalışan kadınların yarısı ise aile işletmelerinde ücretsiz çalıştırılıyor.

DİSK’in yaptığı "AB Sürecinde İşçi Sınıfının Durumu" başlıklı araştırmada yer alan "Kadın İşgücü" dosyasına göre, Türkiye’de kadınlar iş gücünün dışında, evde oturan ve ücretsiz çalıştırılan bir konumda bulunuyor. İş gücüne dahil edilmeyen kadınların büyük çoğunluğunun kendilerini "ev kadını" olarak değerlendirdiği belirtilen araştırmada, ev içi üretimlerinin istatistiklere yansımaması nedeniyle de kadınların ekonomideki rollerinin belirlenemediği kaydediliyor. AB ülkelerindeki kadınların iş yaşamının dışında bulunmasının en önemli nedeninin emeklilik olduğu kaydedilen araştırmada, Türkiye’de kadınların sadece yüzde 3’ünün çalışma hayatlarını tamamladıkları vurgulanıyor.
Kadınların iş yaşamına çekilememesinin nedenlerinin gelenekler ve önyargılar olduğu savunulan araştırmada, en önemli nedenin ise istihdam yaratılamaması olduğu vurgulanıyor. Araştırmada, iş gücüne dahil olmayan her üç kişiden ikisinin kadın olduğu ve çalışan kadınların büyük çoğunluğunun aile işletmelerinde ücretsiz çalıştırıldığına da dikkat çekiliyor.
Araştırma verilerine göre iş yaşamına dahil olmayan kadınların toplam 18.1 milyon olduğu belirtiliyor. Kadınların yüzde 8.5’inin hasta veya özürlü, yüzde 5’inin ailevi ya da kişisel nedenlerden, yüzde 7.7’sinin öğrenci olduğu için çalışmadığı ve yüzde 3.2’sinin emekli olduğu, yüzde 1.5’inin faiz geliri ile geçindiği, yüzde 4.5’inin ise çeşitli nedenlerden dolayı çalışmadığı belirtiliyor.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN KADINLAR AB’YE GÖRE DAHA EĞİTİMLİ

Kadınların iş yaşamına katılmasında eğitimin önemli bir rol oynadığı hatırlatılan araştırmada, ücretli çalışan kadınların yarısının lise ve daha üstü eğitim aldıkları belirtiliyor. AB ülkelerinde ise çalışan kadınların büyük çoğunluğunun orta düzey eğitim aldıkları ve Avrupa’da iş yaşamında eğitimin Türkiye’deki kadar etkili olmadığı vurgulanıyor.
Ücretli çalışan kadınların 2.2 milyon olduğu ve bunlardan yüzde 31.2’sinin yüksekokul, yüzde 28.5’inin lise, yüzde 9’unun ortaokul, yüzde 28.6’sının ilkokul mezunu olduğu kaydedilen araştırmada, yüzde 2.7’sinin ise okur yazar olmadığı belirtiliyor.

EVLİLİK KADINLARIN İŞ YAŞAMINI BİTİRİYOR

Türkiye’de ücretli çalışan kadınların iş yaşamını erken terkettiği kaydedilen araştırmada, kadınların evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra çalışmayı bıraktıkları vurgulanıyor. Türkiye’de ücretli çalışan kadınların yaş sınırının 31 ve AB ülkelerinde ise 39 olduğuna dikkat çekilen araştırmada, kadınların ev içi yükünün azalmasıyla birlikte iş yaşamlarının uzayacağı belirtiliyor. Avrupalı kadınların iş arama yaşında bir sınırı olmadığı belirtilen araştırmada, Türkiye’de işsiz kadınların 15-24 yaş aralığında olduğu ve 35 yaşından sonra iş arayan kadınların sayısının önemli ölçüde düştüğü ifade ediliyor.

İŞ ARAMAYAN KADINLAR İŞSİZ SAYILMIYOR

Araştırmada Devlet İstatistik Enstitüsü’ne (DİE) göre istihdam halinde olmayan ve son üç ay içinde iş aramayan çalışma yaşındaki kişilerin işsiz olarak sayılmadığı hatırlatıldı ve bu durumun kadınların iş gücü istatistiklerinin dışında tutulmasının nedeni olarak gösteriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!