Dışbank: Satın alıp büyüyebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Dışbank: Satın alıp büyüyebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 01:58

Geçen yıl yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösteren Dışbank, büyüme stratejisini bu yılda sürdürecek. Dışbank Murahhas Azası Tayfun Bayazıt, ‘‘Yol planımızda organik büyüme var’’ derken, bankanın sermaye gücünün satın almalarla da ilave aktif sağlanmasına olanak tanıdığını vurguladı.

Geçen yılki bilanço verilerini açıklayan ilk banka olan Dışbank'ın gündemine, organik büyümenin yanı sıra bu yıl satın almalar da girdi. Dışbank Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Murahhas Azası Tayfun Bayazıt, ‘‘Sermaye gücümüz organik büyüme stratejimizin yanı sıra satın almalar yoluyla ilave aktif arayışına girmemizi de olanaklı kılıyor’’ dedi.

Dışbank'ın 2001 yılı performansını değerlendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Tayfun Bayazıt, bankanın toplam aktiflerinin yüzde 120'lik artışla 462 trilyon liraya yükseldiğini, net kárın da yüzde 116 artışla 70.7 trilyondan 152.9 trilyon liraya çıktığını belirtti.

‘‘Bizim yol planımızda organik büyüme var’’ diyen Bayazıt, kurumsaldan perakende bankacılığa geçerken 45 olan şube sayısının bugün 131'e ulaştığına dikkat çekti. Bayazıt, ‘‘Bizim için sermaye yeterliliği rasyoları açısından ilave bir özkaynak söz konusu değil, Dışbank'a ilave kaynak koymak zorunda değiliz’’ derken, Dışbank'ı büyütmek istediklerini ve şu andaki sermaye yeterliliklerinin de buna müsait olduğunu söyledi. Bayazıt, ‘‘Gerekiyorsa banka satın alarak, aktif satın alarak - ki bunda da oldukça seçiciyiz- büyümemizi destekleyebiliriz’’ diyen Bayazıt, şunları söyledi: ‘‘Niyetimiz bankayı daha da büyütmek, bunun için gerekeni yapmak. Dışbank'ın güçlü sermayesi ile organik büyümesini sürdürürken, satın almalar yoluyla ilave aktif arayışı içinde olmaya devam edecektir. 2002 yılı yeni bir sınav dönemi. Dışbank'ın yeniyıl hedeflerini her zamanki gibi doğru strateji, ilkeli, verimli ve etik bir çalışmayla gerçekleştireceğiz.’’

Dışbank'ın 2000-2001 mali tablolarını açıklayan Bayazıt'ın verdiği bazı bilgiler şöyle:

Dışbank'ın toplam kredileri yüzde 105 artışla 581.8 trilyon liraya, toplam aktifleri yüzde 119 artışla 2 katrilyon 520.4 trilyon liraya, toplam mevduatı yüzde 286 artışla 1 katrilyon 331.3 trilyon liraya yükseldi. Alınan krediler yüzde 29 artışla 640 trilyon liraya, toplam öz kaynaklar da yüzde 76 artışla 359.1 trilyon lira oldu.

STANDARTLARIN ÜSTÜNDE

Bankanın ortalama aktif karlılığı yüzde 6.56'dan yüzde 8.49'a, ortalama öz kaynak karlılğı yüzde 45.14'ten yüzde 56.57'e, ortalama öz kaynak/ortalama aktif oranı da yüzde 14.52‘den yüzde 14.98’e çıktı.

Şeffaf bankacılık ilkesi gereği bankanın sermaye yeterlilik rasyosunu da açıklayan Bayazıt, bu rakamın 2000'de yüzde 13.59 iken, 2001'de yüzde 12.79'a gerilediğini, ancak enflasyondan arındırılmış konsolide bazda incelediğinde bu rakamın yüzde 18'in üzerine çıktığını kaydetti. Bayazıt, bu haliyle sermaye yeterliliği oranının, uluslararası standartların üstünde olduğuna dikkat çekti.

Önemli olan yasanın doğru uygulanması

Bankalara kaynak aktarımına ilişkin yasayı da değerlendiren Dışbank Murahhas Azası Tayfun Bayazıt, bu yasanın gerekçesinde çok doğru ve somut bir teşhis bulunduğunu da kaydetti. Bankacılık krizlerinin ekonomiye pahalıya mal olduğunu vurgulayan Bayazıt, ‘‘45-50 milyar dolarlık zararın üzerine ilave gelebilecek olan bir fatura ile karşı karşıyayız. Hem adil, hem şeffaf bir şekilde bankacılık sektörünün özkaynaklarını güçlendirmek son derece doğru bir yaklaşım‘‘ dedi. ‘‘Önemli olan yasanın doğru şekilde uygulanıp, sektörün kırılgan yapıdan kurtulmasını sağlamaktır’’ diyen Tayfun Bayazıt, bu kanunun uygulaması açısından BDDK'ya güvenlerinin de tam olduğunu söyledi.

İç borç artık stok sorunu oldu

Tayfun Bayazıt, 2002 yılı programının temel stratejisinin, iç borcun sürdürülebilirliğine olan güveni artırmak olduğunu belirtirken, ‘‘iç borcun artık bir akım değil, stok sorunu’’ olduğunu kaydetti. Bayazıt, ‘‘2002'de iç ve dış borcun dönüşü açısından önemli sorun görmüyoruz’’ demekle birlikte, kamu kesimine olan borcun yeniden yapılandırılması, uluslararası ek destek, maliye politikasının sürdürülmesi, yapısal reformların devamının yanı sıra, bankacılığın yeniden risk alabilir hale gelmesi için sermaye desteği ve problemli kredilere esnek yaklaşımın da önem taşıdığını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!