Dışbank: İlave özkaynağa ihtiyacımız yok

Güncelleme Tarihi:

Dışbank: İlave özkaynağa ihtiyacımız yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 13:15

Dışbank Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Murahhas Azası Tayfun Bayazıt, "Bizim için sermaye yeterliliği rasyoları açısından ilave bir özkaynak söz konusu değil" dedi.

Bayazıt, Dışbank'ın 2001 yılı performansını değerlendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

2002 yılı programının temel stratejisinin, iç borcun sürdürülebilirliğine olan güveni artırmak olduğunu belirten Bayazıt, kamu kesimine olan borcun yeniden yapılandırılması, uluslararası kuruluşlardan ek destek, sıkı maliye politikasının tavizsiz sürdürülmesi, yapısal reformların devam ettirilmesinin yanı sıra, bankacılık sektörünün yeniden risk alabilir hale gelmesi için sermaye desteği ve problemli kredilere esnek yaklaşımın da önem taşıdığını anlattı.

2001 yılındaki ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Bayazıt, kapasite kullanımında 3. çeyrekten itibaren küçülmenin azaldığını ve trendin olumluya döndüğüne işaret etti. Sanayi üretiminin ise fazla ümit vermediğini anlatan Bayazıt, finansman desteğinin üretim için büyük önem taşıdığını vurguladı.

İhracatta özelikle miktar bazındaki artışların dikkat çekici olduğunu bildiren Bayazıt, uluslararası piyasalardaki düşük seyreden fiyatların yükselmeye başlamasıyla bu gelişmenin ihracat cirosuna da yansıyacağını söyledi.

SERMAYE ÇIKIŞINDA REKOR BİR DÖNEM YAŞANDI

Geçen yıl sermaye çıkışında rekor bir dönem yaşandığını belirten Tayfun Bayazıt, iç borcun artık bir akım değil, stok sorunu olduğunu bildirdi. Bayazıt, "2002'de iç ve dış borcun dönüşü açısından önemli bir sorun görmüyoruz" dedi.

Geçen yıl Gayri Safi Milli Hasıla'nın 150 milyar dolara gerilediğini, bu yıl 166 milyar dolar olarak gerçekleşebileceğini belirten Bayazıt, 2004'de yeniden 200 milyar dolar seviyelerine gelinebileceğini söyledi.

"Reel efektif kur endeksine göre kur olması gerekenden biraz daha değerli hale geldi, geliyor" diyen Dışbank Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Murahhas Azası Bayazıt, sektörde faizlerin düştüğünü, ayrıca döviz tevdiat hesaplarında faizlerin dünya faizleri düzeyine geldiğini bildirdi.

2001'in bankacılık sektörü açısından zor bir yıl olduğunu vurgulayan Bayazıt, sektördeki sorunların sermaye yapısının zayıflaması, vade uyuşmazlığı riskinin artması, problemli kredilerin artması olarak ortaya çıktığını bildirdi. Bayazıt, "Diğer taraftan açık pozisyonlar borç takası sonrasında büyük ölçüde kapandı" dedi.

DIŞBANK'IN STRATEJİSİ OYUNDA KALICI OLMAK

Varlık nedenlerinin insanların gücü ve güveni olmak, hedef ve hayallerini gerçekleştirmelerine finansal olanak sağlamak olarak açıklayan Bayazıt, temel değerlerinin ise performans, ileri görüşlülük, yaratıcılık, etik ve samimiyet olduğunu bildirdi.

Temel stratejilerinin ise, "daha geniş müşteri ağı sayesinde daha güçlü bir oyuncu olmak için mevcut fırsatları temkinli bir yaklaşımla değerlendirmek" olduğunu vurgulayan Bayazıt, esneklik ve güvenilirlik, sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, etkin risk yönetimi, gelişmiş teknoloji ve Doğan Grup sinerjisi gibi özelliklerle" oyunda kalıcı olmayı ve diğerlerinin pazardan çıkmasıyla etkin bir biçimde pazar payı kazanmayı" amaçladıklarını kaydetti.

Müşteri odaklı hizmet modelini de seçtiklerini belirten Bayazıt, 2-3 yıl içinde yaklaşık 40 şubeden 131 şubeye ulaştıklarını söyledi.

Tayfun Bayazıt, İdeal Kart ve Sistem D gibi yeni ürünleri piyasaya sunduklarını da anlatarak, bankanın 2001 yılı mali tablosuna ilişkin verileri de sundu.

Verilen bilgiye göre, Dışbank'ın toplam kredileri yüzde 105 artışla 581.8 trilyon liraya, toplam aktifleri yüzde 119 artışla 2 katrilyon 520.4 trilyon liraya, toplam mevduatı yüzde 286 artışla 1 katrilyon 331.3 trilyon liraya, alınan krediler yüzde 29 artışla 640 trilyon liraya, toplam öz kaynaklda yüzde 76 artışla 359.1 trilyon liraya yükseldi. Ayrıca bankanın net karı da, yüzde 116 artışla 70.7 trilyondan 152.9 trilyon liraya çıktı.

Bu arada, ortalama aktif karlılık yüzde 6.56'dan yüzde 8.49'a, ortalama öz kaynak karlılığı yüzde 45.14'den yüzde 56.67'ye, ortalama öz kaynak/ortalama aktif yüzde 14.52'den yüzde 14.98'e çıkarken, 2000'de yüzde 13.59 olan sermaye yeterliliği yüzde 12.79'a geriledi.

Bayazıt, sermaye yeterliliği oranının, uluslararası standartların üstünde olduğunu vurguladı.

Tayfun Bayazıt, Dışbank'ın İMKB performansının da olumla olduğuna işaret ederek, "Dışbank sektör ortalamalarına ve İMKB 100'e göre de olumlu bir performans göstermiştir" dedi.

Bayazıt, ayrıca Dışbank'ın karlılık performansını artırarak sürdüren likit bilanço yapısını koruyan ve öz kaynak yapısı son derece güçlü, kriz yönetiminde başarılı, şeffaf ve hesap verebilen anlayışa sahip, insan kaynağı nitelikli, yüksek teknolojiye sahip, rekabet gücüyüksek bir finans kurumu olduğunu belirterek, "Dışbank, güçlü sermayesi ile organik büyümesini sürdürürken, satın almalar yoluyla ilave aktif arayışı içinde olmaya devam edecektir" dedi.

Bayazıt, Dışbank`ın 2001 yılı performansını değerlendirmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Dışbank Gen Kurul toplantısının ertelenmesine ilişkin bir soru üzerine Bayazıt, bankalara kaynak aktarımı ile ilgili düzenlemenin henüz yasalaşmadığını hatırlattı.

Yasa ve onunla ilgili tebliğ çıkmadan genel kurulların yapılmasının mümkün bulunmadığını ve dolayısıyla BDDK'nın bu yönde bir isteği olduğunu belirten Tayfun Bayazıt, "Bizim için bizim öngördüğümüz, sizlere gösterdiğimiz sermaye yeterliği rasyoları açısından, ilave bir özkaynak söz konusu değil. O açıdan genel kurulun ajandasını değiştirecek bir değişim de söz konusu değil" dedi.

Banka satınalma ve birleşmelerle ilgili bir başka soru üzerine de Bayazıt, Dışbank'ı büyütmek istediklerini ve şu andaki sermaye yeterliliklerinin de buna müsait olduğunu kaydetti.

Bankalara kaynak aktarımına ilişkin yasanın gerekçesinde çok doğru ve somut bir teşhis bulunduğunu da vurgulayan Bayazıt, bankacılık krizlerinin ekonomiye pahalıya mal olduğunu söyledi.

Tayfun Bayazıt, "45-50 milyar dolarlık zararın üzerine ilave gelebilecek olan bir fatura ile karşı karşıyayız. Hem adil, hem şeffaf bir şekilde bankacılık sektörünün özkaynaklarını güçlendirmek son derece doğru bir yaklaşım" dedi.

Bayazıt, bu kanunun uygulaması açısından BDDK'ya güvenlerinin de tam olduğunu söyledi.

KURDA ALARM VERECEK BİRŞEY GÖRMÜYORUZ

"Dövizdeki gerilemenin cari denge ve genel ekonomi üzerinde riskivar mı?" sorusu üzerine Bayazıt, şu an için bir tehlikenin söz konusu olmadığını kaydetti.

Son gelişmelerin Türk Lirası`nı biraz değerli hale getirdiğini ancak alarm verecek birşey görmediklerini belirten Bayazıt, ihracat yönünden de gelinen seviyenin ölümcül olmadığını bildirdi.

Tayfun Bayazıt, "Sektörde Mart ayı dönüm noktası olacak mı?" sorusunu da "Sektörde daha yalın ve şeffaf bir resim tahmin ediyorum 3. çeyreğin başında çıkacaktır" yanıtını verdi.

Bayazıt ayrıca, yüzde 35'lik enflasyon öngörüsünün de gerçekçi olduğu görüşünü dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!