Dışardan aldığı hizmeti iyi yöneten yüzde 20 kazanır

Güncelleme Tarihi:

Dışardan aldığı hizmeti iyi yöneten yüzde 20 kazanır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2012 00:00

Şirketlere enerji ve akıllı bina yönetimi, doğru bütçeleme, kurumsallaşma, satın alma maliyetlerinin düşürülmesi gibi konularda hizmet veren danışmanlık şirketleri, Türkiye’deki şirketlerin yarısına hizmet veriyor. Bu sürecin iyi yönetilmesi şirketlere, yılda ortalama yüzde 20 tasarruf sağlıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de şirketlerin yüzde 50’si birçok hizmeti dışardan alıyor. Dış kaynak kullanımı adı verilen bu yöntemle ilgili danışmanlık hizmetleri de şirketleri yakından ilgilendiriyor. Dış kaynak kullanma nedenleri iş gücü verimliliği, satın alma avantajları ile maliyetlerin düşürülmesi, verimin artırılıp hizmet kalitesinin yükseltilmesi, pazarlama faaliyetlerine odaklanma, faturalandırma ve doğru bütçeleme şeklinde sıralanıyor. UP Dış Kaynak Kullanımı Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, “Türkiye’de şu anda en çok gayrimenkul sektörü bu hizmeti alıyor. Avrupa’da her sektör, dış kaynak kullanımını uzmanına bırakıyor. Dış kaynak kullanımı sayesinde şirketler bir çok kalemde yılda yüzde 20 tasarruf ediyor” dedi.

Vizyonun parçası olmalı

Dış kaynak kullanımı yönetiminin nerelerde kullanılabileceği hakkında bilgi veren Hamamcıoğlu, şöyle konuştu: “Gayrimenkul sektöründe, lüks konutlara, rezidanslara, AVM’lere, hastanelere ve akıllı binalara ‘Hizmet tedarik zinciri yönetimi’ için danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu süreçlerde danışmanlık şirketleri, hukuk, kalite güvence, teknik bakım onarım ve yazılım alanlarında uzman kişilerle birlikte çalışmak zorunda. Şirketlerin dış kaynak kullanımı yönetimini, vizyonlarının bir parçaları olarak görmeleri gerekiyor. En büyük sorun danışmanlık şirketi ile yönetimi yapılacak şirketin entegrasyon ve vizyon birlikteliği.“

Haberin Devamı

Potansiyel taşıyor

Eşref Hamamcıoğlu, şunları söyledi: “Başta zaman olmak üzere, kaynak tasarrufu yaratıldığı, sürdürülebilir kalite ve verimlilik hedeflerine göre profesyonelce yönetildiği, hizmet alan kurumlara yeni ufaklar açtığı görüldükçe, Türkiye’deki potansiyel de gelişecek. Özellikle hizmet sektörü için Türkiye’de büyük potansiyel olduğuna inanıyorum. Pek çok firma iş hayatının ayrılmaz parçası olan hizmetleri tamamen veya kısmen kendi imkanlarıyla çözmeye çalışıyor. Vizyon eksikliği nedeniyle, ‘Modern tasarımların teknolojiden uzak, düşük hizmetlerle yönetilmesi, hizmetleri kendi bünyelerinde gerçekleştirmek için yoğun personel sirkülasyonu, uygun olmayan tedarikçi seçimi’ gibi gerçekler mevcut. Taraflar iş hedeflerine ulaşmakta, hem güçlük çekiyorlar, hem de buna bağlı olarak güven sorunu yaşıyorlar.”

Haberin Devamı

Lider yönetici eksikliği işleri zorlaştırıyor

EŞREF Hamamcıoğlu, Türk şirketleri ile çalışmanın bir çok zorluğu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “En çok lider-yönetici eksikliği göze çarpıyor. Yani risk alan, radikal kararlar verebilen, alışılmışın dışında işler yapabilen insan eksikliği öne çıkıyo. Bunun nedeni ise, bu zamana kadar hep ‘patron’un risk alması ve kararlara imza atmasıydı. Süreç değişikliğinin önemli bir parçası olmalarına rağmen, risk ve sorumluluktan kaçınan yöneticilerin iknası biraz zaman alıyor maalesef.”

Olimpiyatlarda da, petrol aramalarında da iş düşüyor

DIŞ kaynak kullanımı yönetiminin yurtdışındaki kullanımı ile ilgili bilgi veren Eşref Hamamcıoğlu, “Tüm dünya’da, her alandaki inşaat projeleri ve yatırmların en verimli ve doğru şekilde hizmete alınabilmesi için hizmet danışmanlık şirketleri kullanılıyor. Londra’da yapılan Olimpiyatlardan tutun da, açık denizlerde petrol arayan platformların dizaynlarına kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. 3 bin yataklı dev sağlık kuruluşlarında olması gereken hizmet türleri, bunların temini, yönetimi, performans takibi ve izlenebilirliği konularında yatırım yapılması, yatırımcı firmaların kalitesine, kazançlarına doğrudan etki etmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

20 yıl Sodexo CEO’luğu yaptı

UP’ın kurulma hikayesinden bahseden Eşref Hamamcıoğlu, şöyle anlattı: “20 yıl Sodexo’nun Genel Müdürlüğü ve CEO’luğunu yaptım. Bu süre boyunca entegre hizmet yönetimi konusunda, ekibimle birlikte bir çok iyi iş yaptık. Türkiye’de profesyonel toplu yemek hizmetlerinin oluşturulmasında, en modern yemek üretim tesisinin kurulmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Bakanlıklar gibi önemli kurumlar başta olmak üzere, dış kaynak kullanımı ile tasarruf sağlanmasında görev aldık. 32 yıllık profesyonel çalışma hayatımda edindiğim bilgi ve tecrübelerimi aktarmak için, edindiğim hizmet anlayışını, UP Hizmet Yönetim Çözümleri Danışmanlık ile daha da ileriye taşımak üzere kendi şirketimi kurdum. ‘Dış kaynak kullanımı’ konusunda danışmanlık hizmeti vererek, hizmet verdiğimiz kuruluşlarla hep birlikte yukarıya çıkmayı amaçlamaktayım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!