Dış Yatırım, krizde büyüme rekoru kırdı

Güncelleme Tarihi:

Dış Yatırım, krizde büyüme rekoru kırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 01:48

Yılbaşına göre toplam işlem hacimini yüzde 200'ün azerinde artıran Dış Yatırım'ın hedeflerine daha yaklaştığını söyleyen Genel Müdür Hakan Turunç, ‘‘Geçen yıl sıralamada 28'inciydik, kasım ayı itibariyle 2'nciyiz’’ dedi.

Krizin 2001 yılına ilişkin planlarını bozmadığını ve yatırımlarına devam ettiklerini belirten Turunç, ‘‘Nihai hedefimiz ilk 5 aracı kurumdan biri olmak, bunu da planlarımızdan önce gerçekleştireceğiz’’ diye konuştu.

İşlem hacmi artışında sürekli artan bir grafik çizdiklerini belirten Turunç, ‘‘Son 6 ayda bakarsanız 8'inci, son iki aya bakarsanız 4'üncü, son iki aya bakarsanız 2'inci sıraya yükseldik. Geçen yıl sonunda yüzde 1.4 olan pazar payımızı yüzde 4.1'lere çıkardık’’ dedi. 2002 yılında sektördeki daralmanın devam edeceğini tahmin etmekle birlikte, Dış Yatırım'ın kendisine büyüme hedefi koyduğunu belirten Turunç, ortalama yüzde 3.5'luk pazar payı ile sektördeki ilk 5 aracı kurumdan biri olmayı planladıklarını söyledi. Turunç, ‘‘Nihai hedefimiz bunu 3-4 yılda gerçekleştirmekti, ancak daha kısa sürede gerçekleştireceğimize inanıyorum’’ diye konuştu. Turunç, 2002 yılına ilişkin planlarını şöyle özetledi:

FONLARIMIZIN PERFORMANS:

Dış Yatırım'da fon yönetimi kişilere bağlı olmaktan çıkarıldı ve Yatırım Komitesi kuruldu. Bunun sonucunda, Dışbank'ın dağıtım kanallarını kullanarak üç fonumuzun da performansı arttı. A tipi değişken fonumuz 161 fon arasında, 70'inciyken 7'inci sıraya yükseldi. B tipi değişken fonumuz 119 fon arasında 69'unculuktan 8'inciliğe yükseldi. Diğer fonumuzda A tipi fonlar arasınrda 21'inci. Gelecek yılda burada aktif olacağız ve 2002 yılı sonu itibariyle 60 milyon dolar fon yönetiyor hale geleceğiz.

ÖZEL PORTFÖY YÖNETİMİ:

Genelde çok iyi oturmamış, özellikle kriz dönemlerinde şirketler ile yatırımcıları birbirine düşüren özel portföy yönetimini gündemimize aldık. Belli bir altyapıyı sağlamadan müşterimizin karşısına çıkmak istemedik, 2002 yılıyla birlikte bu hizmeti de sunacağız.

INTERNET AVANTAJI:

İnternet ve alternatif dağıtım kanalarına rakiplerimizden daha geç girmeyi avantaj haline getirdik. Dışbank ile birlikte hummalı bir çalışmanın ardından temmuz ayında internet ve telefon bankacılığı hizmetleri vermeye başladık. İnternet sitemizdeki hesap sayısı bin 500'ü aştı. Bir de ‘‘yatirimyap’’ adında bir internet sitemiz daha var, buradan sadece müşterilerimiz değil isteyen herkes yararlanabiliyor.


400 milyon dolarlık pasta 250 milyon dolara geriledi


Bu yılın tüm alanlarda olduğu gibi aracı kurumlar içinde oldukça zorlu bir yıl olduğunu dile getiren Hakan Turunç, bu konudaki tespitlerini şöyle sıraladı:

3.8 dolar yükselen bir endeks 40 cente değru düştü. 350 milyon dolarlık işlem hacmi 130 milyon dolara geriledi. Hesaplarımıza göre göre 400 milyon dolarlık bir komisyon pastası da 250 milyon dolara geriledi.

2000 yılında tarihin en yüksek halka arz hacimene ulaşıldı, 10 yılda yapılan 5 milyar dolarlık arz bir yılda yapıldı ama 2001 de sıfır.

Hesaplarımıza göre geçen yıl 40 milyon dolar olan kurumsal finansman gelirleri de bu yıl 4-5 milyon dolar seviyesine indi. Bir anda boşluğa düşülünce kurumlar çok ciddi zarar yazdı.

2000 yılında tarihin en iyi dönemini yaşamış yatırım bankacılığı sektörü 2001 yılında da en kötü yıllarından birini yaşadı. Öyle olunca 2000 yılına uygun yüksek maliyetlerle, yani çok sayıda insan, çok yatırım, çok tanıtım gibi maliyetlerle 2001 yılına girildi.

Özkaynakların yarısı eridi. İMKB verileri de bunu gösteriyor, tamamını kaybeden kurumlar var. Sıralamada en önde giden kurumların bazıları bile yüzde 75, 80'inini kaybetmiş. 2001 yılı çok ağır tanbirat yarattı sektörde 2002 yılında belki yarışa devam edemeyecek aracı kurumlar olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!