Dış ticaret açığı Nisan'da 6.65 milyar oldu

Güncelleme Tarihi:

Dış ticaret açığı Nisanda 6.65 milyar oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2018 10:52

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre, dış ticaret açığı Nisan'da enerji ithalatı öncülüğünde yüzde 32.83 artışla 6.65 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

 

Bakanlık verilerine göre, ihracat Nisan'da yüzde 8.59 artışla 13.88 milyar dolar, ithalat yüzde 15.42 artışla 20.53 milyar dolar oldu. Böylece Mart ayında olduğu gibi Nisan'da da ithalat artışı ihracat artışının oldukça üzerinde gerçekleşti.

Ekonomide büyüme ithalatta artışı da beraberinde getiriyor ancak bu artışın ihracat artışının üzerinde olması cari açık riskini artırıyor. (Full Story)

Reuters'da 1 Mart'ta yayımlanan bir analizde ekonomi yönetiminin Türkiye'nin en büyük kırılganlığı olarak görülen cari açıkta kalıcı bir iyileşme için dış ticaret açığını önümüzdeki üç-dört yılda 20 milyar dolar azaltmayı öngören adımlara hazırlandığı belirtilmişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, Mart sonunda yaptığı bir açıklamada, "Şu anda ithal girdiye bağımlılığı azaltmak, lojistik maliyetleri azaltmak gibi reform konuları üzerinde çalışıyoruz" demişti.

Haberin Devamı

Bakanlık verilerine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen yılın Nisan ayında yüzde 71.8 iken, 2018 yılı Nisan ayında yüzde 67.6 seviyesine geriledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de dün yaptığı açıklamada; ihracat artışına ilişkin açıklamalarda, bazen ithalatın daha fazla arttığı eleştirilerinin geldiğini belirterek, "Evet, ihracat/ithalat dengesini daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız. İhracatın ithalatı karşılama oranı bizim de takip ettiğimiz, önem verdiğimiz bir veri... TİM olarak bu konuda çalışma yürütüyoruz. Özellikle ara malı ithalatı konusunda yerli alternatifler geliştirmek için mesai harcıyoruz" dedi.

Diğer taraftan Merkez Bankası (TCMB) da son PPK metninde enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğine, ithalat fiyatlarındaki yükselişin de söz konusu riskleri artırdığına dikkat çekmişti.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda da yıl sonu enflasyon tahminlerini bir önceki rapora göre 0.5 puan güncelleyerek yüzde 8.4'e yükselttiklerini söyleyerek, "Bu güncellemenin 0.4 puanı petrol fiyatları ve döviz kuru kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları varsayımını yukarı çekmemizden kaynaklanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Petrol fiyatlarının üç yıldan uzun sürenin zirvelerinde seyretmesi enerjide ithal bağımlılığı yüksek olan Türkiye ekonomisi açısından ithalat, enflasyon ve cari açık anlamında bir risk unsuru oluşturuyor.

Verilere göre dış ticaret açığı ilk dört ayda yüzde 55.2 artışla 27.37 milyar dolar olurken, bu dönemde ihracat yüzde 8.84 artışla 55.06 milyar dolar, ithalat ise yüzde 20.83 artışla 82.43 milyar dolar oldu.

Nisan'da en çok ihracat yapılan fasıl 2.5 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları olurken, bu fasılı 1.31 milyar dolar ile kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, 822 milyon dolar ile demir-çelik izledi.

Haberin Devamı

Öte yandan en çok ithalat yapılan fasıl 3.1 milyar dolar ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler oldu. Bu fasılı 2.4 milyar dolar ile kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler ile 1.87 milyar dolar ile demir-çelik takip etti.

Nisan'da en fazla ihracat yapılan ülke 1.37 milyar dolar ile Almanya olurken, bu ülkeyi sırasıyla 852 milyon dolar ile İngiltere, 786 milyon dolar ile İtalya izledi.

Bu dönemde en fazla ithalat yapılan ülke 1.98 milyar dolar ile Almanya olurken, bu ülkeyi 1.89 milyar dolar ile Rusya Federasyonu ve 1.78 milyar dolar ile Çin takip etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!