Dirilen Samuray Türkiye yolunda

Güncelleme Tarihi:

Dirilen Samuray Türkiye yolunda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2018 00:50

1981 yılında üretimi resmi olarak sona erdikten tam 32 yıl sonra Nissan’ın bünyesinde uygun fiyatlı bir marka olarak yeniden doğan Japon Datsun, Türkiye’de de satılacak. Hindistan’da fiyatı 5 bin dolardan başlayan Datsun’un 2020 yılından önce Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

JAPONYA’nın en büyük ikinci otomotiv üreticisi Nissan’ın atası olan ve 1981 yılında üretimi resmi olarak sonra erdikten tam 32 yıl sonra yeniden doğan Datsun tarihinde ilk kez Türkiye’de de satılacak. Geçmişi 1911’e dayanan ve Japonya’nın dünyaya açılan en eski markalarından biri olan Datsun, 1980’lere kadar ‘Nissan’ yerine tercih ediliyordu. Yani üretilen otomobiller tüm dünyada Nissan yerine Datsun ismiyle satılıyordu.

DACIA ÖRNEK OLDU

70 yıla yaklaşan tarihi boyunca 190 ülkede 20 milyondan fazla satışa ulaşan Datsun’a 1981 yılında resmi olarak son verildi. Bu süre zarfında Fransız Renault ile ittifak kurarak tüm dünyada hızla büyüyen Nissan markası, 2012 yılında özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha ekonomik otomobil talebinin ortaya çıkması ve bu alanda rekabet edecek modellerinin olmamasıyla 30 yıl sonra Datsun’a yeniden hayat vermeye karar verdi. Aslında Renault’un alt markası Dacia ile yakaladığı başarının bir benzerini Nissan’ın altında konumlanacak Datsun ile elde etmeyi amaçlayan Renault-Nissan ittifakının başkanı Carlos Ghosn, 2012 yılında müjdeyi verdi. 2013 yılından itibaren Nissan’ın bünyesinde uygun fiyatlı bir marka olarak yeniden hayat bulan Datsun’un ilk etapta sadece gelişmekte olan ülkelere satılacağını açıklayan Ghosn, yeni üretilen modellerle öncelikli olarak potansiyeli yüksek Hindistan, Rusya ve Endonezya gibi pazarlarda büyümeyi hedefledi.

Haberin Devamı

BAŞKAN PEYMAN AÇIKLADI

Japon Nissan bu yıl özellikle Amerika’da satışlarının yavaşlamasına ve kârlılığın düşmesine bağlı olarak Güney Asya, Afrika ve Ortadoğu’da Datsun markasını kullanacağını açıkladı. Son dönemde dünyanın en büyük pazarı olan Çin’e girmeyi de planlayan ama Kuzey Amerika pazarında düşen kârlılığına karşı özellikle Hindistan, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına güvenen Nissan’ın Afrika, Ortadoğu ve Hindistan’dan sorumlu başkanı Peyman Kargar, Datsun markasını Pakistan ve Türkiye başta olmak üzere yeni gelişen pazarlara sokacaklarını açıkladı. Kargar, “Sorumlu olduğum bölgede Nissan’ın pazar payı yüzde 3.7. Bu bölgede satışların kısa sürede yüzde 40 artması bekleniyor. Dolayısıyla biz de daha fazla pazar payı için Nissan’ın altında konumlandırdığımız daha hesaplı olan Datsun markasını kullanacağız. Bu sayede o bölgelerde rekabet edebileceğiz” dedi.

Haberin Devamı

DATSUN İÇİN UYGUN  ZAMANI KOLLUYORUZ

- PEYMAN Kargar’ın açıklamalarını doğrulayan Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök ise, “Kesin bir tarih yok ama Datsun markasını Türkiye’ye getirip, mevcut bayi alt yapımımızda satmayı planlıyoruz. Hem fiyatları hem de modeller Türkiye için çok uygun. Büyümemize önemli katkı sağlayacak” dedi. Yeniden doğan Datsun markasının bünyesindeki yeni modellerin Türkiye’de düşük ÖTV dilimine girebileceğini kaydeden Özkök şunları söyledi: “Nissan olarak bizim rekabet edemediğimiz, yer almadığımız düşük sınıflarda Datsun markasıyla önemli bir güce sahip olabileceğiz. Satışlarımıza büyük ivme katacağına inanıyoruz. Şu an için kesin geliş tarihi belli değil ama Nissan ile hedeflere ulaştıktan sonra getirmeyi planlıyoruz. Bu da 2020 yılını bulabilir. Türkiye genelindeki teşkilat içinde çalışmalara başladık.”

Haberin Devamı

ÜSTTE INFINITI ALTTA DATSUN

- NISSAN Motors’un Nissan ve Infiniti’den sonra üçüncü global markası olan Datsun, Masujiro Hashimoto tarafından The Kwaishinsha Motor Car Works ismi ile 1911 yılında kuruldu. İlk otomobil 1914 yılında üretildi. Üretilen otomobilin ismi ise DAT idi. DAT ismi ise firmanın yatırımcıları olan Kenjiro Den, Rokuro Aoyama ve Meitaro Takeuchi’nin soyadlarının ilk harfleriydi. Daha sonra firma ismi DAT olarak tekrar değiştirildi. 1933 yılında ismi DAT-SON olan firma SON kelimesinin Japoncada hem kardeş hemde kayıp anlamına gelmesi nedeniyle SUN olarak değiştirildi ve marka ismi DATSUN oldu.

5 YIL ÖNCE DOĞDU 6 MODELE ULAŞTI

- 5 yıl önce yeniden doğan ve bu süre içinde REDI-GO, GO, GO+, ON-DO, MI-DO ve CROSS ismiyle 6 model geliştiren Datsun’un 1.2 litre ve altında motora sahip bu modelleri şu anda Hindistan, Rusya, Güney Afrika, Endonezya ve Kazakistan’da satılıyor. Bu modeller Hindistan’da 5 ila 10 bin dolar arasında fiyata sahip. Türkiye’ye gelmesi halinde yüzde 45’lik en düşük ÖTV diliminden yararlanacak modellerin önemli satış başarısı elde etmesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!