Direğe ‘fit’olan çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Direğe ‘fit’olan çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 17:23

En riskli sektörlerden birisi olan elektrik dağıtım sektöründe çalışacak olan personele boy, kilo, yaş gibi kriterler getiriliyor. Böylece arazide elektrik direğine belirlenen sınır kriterini tutturamayanlar çıkamayacak. 

Haberin Devamı

Türkiye Elektrik ve Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, elektrik dağıtım sektöründe çalışanlar için mesleki kriterler getirileceğini belirterek, işe uygun personel seçiminin bilimsel, tıbbi ve psikolojik yöntemlerle belirleneceğini kaydetti. Yeni çalışmayla elektrik dağıtım sektöründe çalışan personele, boy, kilo, refleks, işitme, yaş gibi sınırlar getirilecek.

Böylece arazide elektrik direğine belirlenen sınır kriterini tutturamayanlar çıkamayacak. Türkiye’de işgücü piyasasının en riskli sektörlerden birisi olan elektrik dağıtım sektöründe, 2000’li yıllarda yılda yaklaşık 30 kişi hayatını kaybederken, sayının son yıllarda 18’e gerilediği, ancak hala en riskli sektör olduğu belirtiliyor. Bunun üzerine harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dağıtım sektöründe işleri sınıflandırmaya başladı.

Haberin Devamı

Elektrik Dağıtım Derneği (ELDER) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da yer aldığı çalışma TEDAŞ’ın koordinasyonda yürütülüyor.

FUTBOLCU KRİTERİ
Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nde konuşan TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, “Biz insanımızı koruyamazsak hiç bir şeyde başarılı olamayız” dedi. Çepni, İşgücü Ölçme ve Değerlendirme Merkezi kurulduğunu belirterek, “İşe uygun kişiyi seçmezseniz başarılı olması çok zor. Hem mesleki yeterlilik kurumumuz hem de ELDER’le dağıtımdaki iş süreçlerini belirledik. Buna göre olması gereken insan portföyü de belirlenecek. Bu merkezdeki işe uygun insanın seçimi bilimsel, tıbbi ve psikolojik yöntemlerle belirlemeye başlayacağız.

Eğitime katılan kişi eğer uygunsa o işte çalışmaya devam edecek. Eğer uygun değilse sektörde başka bir alanda değerlendirilecek” açıklamasını yaptı. Çepni, uygulamayı anlatırken, futbol kulüplerinin sporcu alırken check-up’tan geçirmesi örneğini verdi. Çepni, riski en yüksek sektörlerden biri olduğu için bu kriterleri getirdiklerini belirterek, “Elektrik şebekesi hava şartlarına açık. Karda, fırtınada çalışıyorlar. Dolayısıyla buna yönelik tedbir alınması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

30 BİN KİŞİYİ KAPSAYACAK
Çepni, sektörde 48 bin çalışan olduğunu ve bunlardan arazide olan 30 bin kişi için de bu kriterlerin uygulanacağını kaydetti. Kriterlere uygun olmadığı tespit edilen personelin başka görevlere kaydırılacağını belirten Çepni, konu hakkında sektörle görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Çepni, düzenlemenin hayata geçmesi için belirli bir adaptasyon süreci geçmesi gerektiğini vurguladı.

Malzemeler de standart olacak
İŞ güvenliği malzemelerinin testleriyle alakalı da konuşan Çepni, “İş güvenliği malzemeleri alıyorlar, kaliteye özen gösteriyorlardır ama bunların da bir standardının olması gerekiyor. Bu standardın belirli periyotlarla takibi gerekiyor. Yüksek voltaja dayanıklı bir eldiven aldık, belli tarihten sonra aynısını yapıyor mu meçhul. Bunun da takibi gerektiği için test laboratuvarı kurmaya yönelik çalışıyoruz. Yurt dışından bir firmayla bunu yapıp sektörün hizmetine sunacağız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!