DİE: Kayıtdışı 100 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

DİE: Kayıtdışı 100 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de pek çok sorunun nedeni olarak gösterilen kayıtdışı ekonominin boyutunun 100 milyar dolara ulaştığını söyleyen Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı Ömer Gebizlioğlu, toplam kayıtdışı istihdamın ise 6.5 milyon kişiye ulaştığını belirtti.

2000 nüfus sayımı için 70 trilyon harcanacak

Ömer Gebizlioğlu, DİE'nin 2000 yılında gerçekleştireceği nüfus sayımının maliyetinin 60-70 trilyon lirayı bulacağını bildirdi. Gebizlioğlu, 2000 yılının kurum için çok önemli olduğunu vurgularken söz konusu yılda yapacakları nüfus sayımının hakkını vermeye çalıştıklarını kaydetti. Hane halkı gelir ve tüketim harcaması araştırması konusunda da bilgi veren Ömer Gebizlioğlu, bunların sonucunda saklı ekonominin bir takım öğelerine ulaşma imkanının doğduğunu, işgücü ve istihdam konularında bilgi edinebildiklerini anlattı.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Ömer Gebizlioğlu, Türkiye'de kayıtdışı ekonominin boyutunun 90-100 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Saklı ekonominin, ‘‘yeraltı, kanundışı ve informal ekonomi’’ olmak üzere üçe ayrıldığını söyleyen Gebizlioğlu, bunların ortak özelliğinin kayıt dışılık olduğunu belirtti. Söz konusu ekonomi türlerinden enformal kesimin ölçülebilir olduğunu, muhasebe kayıtlarına girmeyen istihdam ve mal giriş çıkışını içeren bu sektörün ölçüm işlemlerini hane halkı iş gücü araştırmaları ile yaptıklarını söyleyen DİE Başkanı, ‘‘Hanelerde tüketim ve istihdama baktığımızda belli şeyleri yakalıyorsunuz’’ diye konuştu.

Gebizlioğlu, enformal sektör konusundaki resmi rakamların 2000 yılında verilebileceğini kaydederek, ‘‘2000 yılı hane halkı araştırmalarında soruları iyi uygulayabilirsek, beyan kalitesini iyi yakabilirsek çok şey çıkacak’’ dedi.

Hane halkı araştırmalarına göre, enformal sektördeki kayıtdışı istihdamın 2 milyon kişi civarında olduğunu açıklayan Gebizlioğlu, saklı ekonominin içindeki rakamın ise 4-4.5 milyon kişi civarında olduğunu tahmin ettiğini belirtti. Sektörler itibariyle ileriye dönük projeksiyonları olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Gebizlioğlu, imalat sanayiine çok yakın baktıklarını belirterek, 2003 yılında sanayi sayımı yapacaklarını ve bu sayımda tüm Türkiye'nin ele alınarak, sadece kapasite kullanımının değil, nedenlerinin de ayrıntılı olarak belirleneceğini kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!