Dexia, Türkiye’ye girmek için 6-7 banka ile masaya oturdu

Güncelleme Tarihi:

Dexia, Türkiye’ye girmek için 6-7 banka ile masaya oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 00:00

Avrupa’nın en büyük 15 bankasından biri olan Belçika merkezli Dexia, Türk finans sektörüne girmek için çok yönlü bir görüşme ve pazarlık yürüttüğü öğrenildi. İki ayrı Türk bankası ile görüştüğü yolunda basında çıkan haberler söz konusu bankalarca yalanlanırken, Belçika-Fransız ortaklı Dexia’nın, halen 6-7 banka ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığına dikkat çekiliyor.

Yabancı ortaklı bir bankanın üst düzey yetkilisi, Dexia bankacılık grubunun yaklaşık bir yıldır Türkiye’yi yakın takibe aldığına ve yabancı ortaklığa açık olan kurumların kapısını çaldığına dikkat çekiyor. Aynı yetkili. konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi:

TÜRKİYE CAZİP PAZAR: "Türkiye onlar için de ilginç bir pazar. Son günlerde bu grubun, Türkiye’de ilgilendiği bir iki bankanın adı öne çıktı. Ancak bu grup, adı sadece basına yansıyan bankalarla değil, sektörde ortaklığa yeşil ışık yakan veya uygun bir yabancı yatırımcı olursa satışa açık bankaların hepsi ile temas halindeler. Yani Dexia’nın şu anda piyasada bu koşullara uyan en az 6-7 banka ile ayrı ayrı görüşme halinde olduğu söylenebilir."

SATINALMALARLA BÜYÜYECEK: Deixa Finans Grubu, Belçika’nın 3. veya 4. büyük bankası konumunda. Aslında Avrupa’da bugüne kadar öyle satın almalarla adından çok fazla sözettiren bir grup değil. Dexia özellikle gelişmekte olan ülkelerde, bazı satın almalarla kendi pazarında da gücünü artırmayı hedeflediği belirtiliyor.

FİNANSBANK YALANLADI: Bayram tatili sırasında basında, Belçika - Fransız ortaklı Dexia’nın Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finansbank’a talip olduğu ve bankanın yüzde 25’i için 1 milyar dolar ödemeye hazır olduğu yolunda haberler çıktı. Finansbank ile ilgili olarak Fina Holding’ten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na dün gönderilen özel durum açıklamasında ise "basında yer alan "Finansbank’a Fransız ortak" haberinin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Dexia’nın, bir süre önce Tekstilbank ile de flört ettiği yolunda söylentiler çıkmış, ancak bu söylentilerin de Tekstilbank yönetimince doğru olmadığı açıklanmıştı.

Miller: Türkiye çok cazip pazar

FRANSIZ-Belçika ortaklı bankacılık grubu Dexia’nın yönetimi de, Türkiye’de yatırım yapmayı planladığı açıklandı. Dexia CEO’su Axel Miller, Türkiye, Romanya ve Japonya’da faaliyet göstermek istediklerini söyledi. Axel Miller, özellikle Türkiye ile yakın bir şekilde ilgilendiklerini bildirdi. Miller, Türkiye, Romanya ve Japonya’nın bankacılık açısından cazip pazarlar olduğunu da vurguladı. Fransız Credit Local ve Belçikalı Credit Communal’in 1996’da birleşmesi sonucu ortaya çıkan ve bugün Avrupa’nın en büyük 15 bankasından biri olan Dexia Bank, aktif büyüklüğü açısından ise dünyanın en büyük 30. bankası konumunda bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!