Dexia tedirgin etti, Fransa ve Belçika anında garanti verdi

Güncelleme Tarihi:

Dexia tedirgin etti, Fransa ve Belçika anında garanti verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2011 00:00

Fransız-Belçika ortaklığı Dexia bankasının kurtarmaya ihtiyacı olabileceği endişeleri piyasaları sararken, iki ülkenin Maliye bakanları mevduat sahiplerini ve alacaklılarını korumak için merkez bankalarıyla birlikte her türlü önlemi alacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Fransa ve Belçika maliye bakanları François Baroin ve Didier Reynders tarafından yapılan ortak açıklamada “Bu amaç doğrultusunda Dexia’nın sağladığı finansmana garanti getirilecek” denildi. Edinilen bilgiye göre yetkililer bankanın Euro bölgesi borç krizini daha da derinleştirmemesi için bir kurtarma planı hazırlıyor.
‘Kötü banka’ ayrılsın
Bu arada Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, Dexia’nın sahip olduğu tehlikeli bölümleri ayrı bir “kötü banka” içine alınarak izole edilmesi gerektiğini söyledi. Reynders, Belçika televizyonu RTL’ye yaptığı açıklamada, “Tehlikeli bütün bölümleri bankanın dışına almamız gerekiyor, işte devlet garantileri bu aşamada devreye girecek, buna ‘kötü banka’ diyoruz. Bundan sonra mevduat ve kredi isteyen müşterilere garanti getirilecek” dedi.  Bu arada Fransız hükümetinden bir kaynak, Fransa-Belçika ortaklığındaki finansal hizmetler grubu Dexia’nın likidite sorunu olduğunu, ancak borç ödeme gücünde bir sorun olmadığını ve bankaya likidite aktarılmasının düşünülmediğini ifade etti.
Birleşmeler gündemde
Fransa’da merkez sağ iktidar partisine mensup senötür Philippe Marini, Reuters’a yaptığı açıklamada Dexia’nın yerel yönetimlere finansman sağlayan birimi ile devlet bankası Caisse des Depots ile Banque Postale’nin birleştirilmesiyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Marini, “Görüşmeler, yerel yönetimlere kredi verecek yeni bir kuruluş oluşturulmasıyla sonuçlanabilir”dedi

Haberin Devamı

Dexia, Denizbank’ı satışa çıkarabilir

BELÇİKA-Fransız ortak bankası Dexia’nın Türkiye’deki bankası Denizbank’ı satışa çıkarabileceği iddia edildi. Belçika’da Hollandaca yayımlanan De Standaard gazetesinin haberine göre banka öncelikle Fransa’daki faaliyetlerini bu ülkede kuracağı yeni bankaya devrederek mali yapısını güçlendirme arayışına girecek. Habere göre Denizbank ve Dexia Varlık Yönetimi de yıl sonunda satışa çıkarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!