DEVLETİN ‘PERFORMANSI’ ARTTI BÜTÇENİN ‘SAĞLIĞI’ BOZULDU

Güncelleme Tarihi:

DEVLETİN ‘PERFORMANSI’ ARTTI BÜTÇENİN ‘SAĞLIĞI’ BOZULDU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 00:00

Hükümetin aldığı zam kararları vatandaşın moralini bozarken, zamların en önemli nedenlerinden birinin de sağlık giderlerindeki artış olduğu ortaya çıktı. Sağlık giderlerini artıran en önemli unsur ise devlet hastanelerinde uygulanan ‘performans’ sisteminin etkisiyle artan tedavi giderleri oldu.

Haberin Devamı

 
2012 yılı bütçesinde  44.4 milyar olarak öngörülen toplam sağlık giderlerinin yıl sonunu öngörülenin 6 milyar üzerinde kapatacağı ortaya çıktı. Seneyi 44.4 milyar liralık sağlık gideriyle kapatmayı planlayan ekonomi yönetimi, gider rakamının 50.2 milyar liraya ulaşmasıyla önlem arayışına girdi.

Edinilen bilgiye göre sağlık giderlerindeki sapmanın en önemli nedeni ‘tedavi giderlerindeki’ olağanüstü artıştan kaynaklandı. Bütçede 24 milyar olarak öngörülen tedavi giderlerinin, yılsonunda 30.8 milyar liraya ulaşacağı tahmin edildi.

DEVLETİN ‘PERFORMANSI’ ARTTI

Tedavi giderlerinin detaylarına bakıldığında ise en büyük artışın devlet hastanelerinde olması dikkat çekti. Yılbaşında 13.7 milyar olarak öngörülen devlet hastaneleri tedavi giderlerinin, yıl sonunda 4.1 milyarlık sapmayla 17.8 milyara yaklaşacağı hesaplandı.

Haberin Devamı

“DOKTORA GEREKSİZ GİDİYORUZ”

2002 yılında Türkiye’de bir kişinin bir yıl içinde hekime gitme sayısı 3 iken; rakam 2011 yılı itibariyle 7.7’ye ulaştı. Bir ekonomi bürokratı, OECD ülkelerinde bir yıl içinde hekime başvuru sayısının 6.5 olduğuna dikkat çekti. Aynı bürokrat, “Ama unutmayın OECD ülkelerinde 65 yaş üstü kişi sayısının nüfusa oranı yüzde 15-16. Türkiye’de ise yüzde 7. Yani genç bir nüfusumuz var. Ama doktora gitme sıklığımız onlardan yüksek. Demek ki biz doktora gereksiz gidiyoruz." şeklinde konuştu.

DEVLETİN ‘PERFORMANSI’ ARTTI BÜTÇENİN ‘SAĞLIĞI’ BOZULDU

 ayalp@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!