Devlet parasıyla limuzin kiralayıp striptize gittiler

Güncelleme Tarihi:

Devlet parasıyla limuzin kiralayıp striptize gittiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 00:00

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) hizmet veren Bursa merkezli bir organizasyon şirketine yönelik başlatılan soruşturma Fon içinde yapılan bir dizi usulsüz harcamayı da ortaya çıkardı. Denetçi raporuna göre, Fon’un işleri ile ilgisi olmayan seyahatlere çıkıldı, geceliği 2-3 bin euro olan lüks otellerde kalındı. SPA ücretleri TMSF’ye fatura edildi. Gidilen şehirde limuzinle karşılama yapılırken, izlenen striptiz şovlarının faturası ise dolaylı olarak Fon’a kesildi. İddiaların muhatabı konumundaki Avukat Aslı Yılıdırım'dan hurriyet.com.tr'ye açıklama geldi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsa Dalgıç'ın yürüttüğü soruşturmanın başlangıcında,  TMSF ile çalışan Sibel Erdoğan’ın alacağı için başlattığı takip yer aldı.

TMSF’ye hizmet veren Bursa merkezli bir şirkette bir süre çalışan Sibel Erdoğan, işten ayrıldıktan

/images/100/0x0/55eb1557f018fbb8f8a9f178
sonra alacağını tahsil edemeyince, Avukatı Müge Yıldız Yaşar aracılığı ile başlattığı hukuki süreç sonrası TMSF içine de uzanan bir dizi usulsüzlüğü ortaya çıkardı.

2 MİLYON LİRALIK ‘ZİMMET’
Savcılığın talimatı sonrası Fon denetçileri Şerif Özkan ve Oğuz Akyüz kapsamlı bir rapor hazırladı. Denetçiler 2 milyon TL dolayında usulsüz harcama yapıldığını belirledi. Söz konusu tutarın tamamına yakınının kişisel harcamalarda kullanıldığı ve ilgililerden tahsil edilmesi gerektiği rapor edildi.

Haberin Devamı

TMSF raporunda, ‘nitelikli zimmet suçu’ işledikleri önü sürülen isimler arasında dönemin TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık, Fon’un Yurt Dışı Dava Takip Birimi’nde görevli Avukat Aslı Yıldırım, Uzan Grubu şirketlerinin yurtdışı davalarını takip eden Baker&McKenzie hukuku bürosunun avukatı Sinan Pişmişoğlu’nun isimleri yer aldı. 

Yine TMSF raporunda ayrıca Yıldırım ve Pişmişoğlu’nun şahsi harcamalarının yanı sıra yakınlarına ait harcamaları da Uzan Grubu şirketlerinden Rumeli Çimento’ya fatura ettiği kaydedildi.

TÜM HARCAMALAR RAPORDA

Yapılan usulsüz harcamalar tek-tek rapor edildi ve harcama tutarları kayda geçti. Fethi Çalık ve Aslı Yıldırım’ın, Fon’un işi ile ilgisi olmayan Dubai, Nice, Las

Devlet parasıyla limuzin kiralayıp striptize gittiler
ÇEVİK BİR VE EŞİNE BİLET

Raporda yer alan saptamalara göre, Aslı Yıldırım ve Sinan Pişmişoğlu kendi özel harcamaları yanı sıra yakınlarının da uçak bileti ve otel masraflarını Rumeli Çimento’ya fatura etti.

Pişmişoğlu’nun akrabası olan Emekli Orgeneral Çevik Bir ve eşi Nilgün Bir’in 5 Mayıs 2009 tarihli ABD biletlerinin, Uzan Grubu şirketleri üzerinden alındığı belirlendi.

Çiftin biletleri için 9.960 TL ödendi. Çevik Bir, savcılık ifadesinde söz konusu biletleri akrabası Sinan Pişmişoğlu üzerinden sağlandığını Uzan Grubu şirketlerine fatura edildiği konusunda bilgisi olmadığını söyledi.

Vegas, Maldivler'e seyahate çıktıkları, ortaya çıkan harcamaların Rumeli Çimento’ya fatura edildiği rapor edildi.

LÜKS OTELDE KALDI UZAN’A FATURA ETTİ

TMSF raporunda yer alan ve dikkat çekici harcamaların bir bölümü şöyle:

Fon Başkan Yardımcısı Fethi Çalık:
*6 Aralık 2008’de Hotel De  L’Europe’de (Amsterdam) kaldı. Otelin geceliği, ekstralar hariç,  796 euro... Fon’un bu tarihte Çalık’a ilişkin görevlendirmesi yok.
*7-09 Aralık 2008’de The Gleneagles Hotel’de (Edinburg-İsviçre)  geceliği 1.282 euroya kaldı.  Ekstralar ayrıca fatura edildi. Oysa Fon’un bu tarihte bir görevlendirmesi yoktu.
*12-13 Aralık 2008’de The Wesbury  Hotel Dublin’de geceliği 1.320 euroya kaldı. Fon’un o tarihte de bir görevlendirmesi yoktu.
*26-29 Haziran 2009’da Kıbrıs Mercure Accor Hotel’de konakladı. Bu konaklama için Fon’un bir görevlendirmesi yoktu. Konaklama ve araç kiralama için 7.014 TL ödendi.
*09-13 Temmuz 2009’da Kıbrıs Kaya Artemis otelde konakladı. Otele yapılan 4.713 TL Uzan Şirketleri’ne fatura edildi. Oysa Çalık o dönem yıllık izindeydi.

Haberin Devamı

2060 DOLARLIK SPA FATURASI

Fon’un Yurt Dışı Dava Takip Birimi’nde görevli Av. Aslı Yıldırım:
*6-7 Ocak 2009’da Richmond Wellnes SPA Sapanca Hotel’de kaldı. Gecelik 750 TL. SPA ücreti için ise 470 TL ödendi.  Odaya bira, kırmızı şarap servis edildi.  Odada iki kişi kaldı. Anılan seyahate ilişkin Fon’un bir onayı yok.
* 7-8 Mart 2009 da Paris’teki Hotel Disneyland’da kaldı.  Bu tarihte bir fon görevlendirmesi yok.
*22 Mart 2009’da Hotel De  L’Europe kalındı. Otele 1.433 euro ödendi. Anılan tarihte Fon’un bir görevlendirmesi yok.
*11-13 Temmuz 2009’da Kıbrıs Mercure Accor Hotel’de konakladı. Fon’un bir görevlendirmesi yoktu.  Otele 2.639 TL ödendi.
*25 Kasım 2009’da Alvear Palace Hotel’de kaldı. (Buenos Aires-Arjantin)  Toplam fatura 10.492 dolar. Söz konusu fatura içinde 2060 dolarlık SPA bedeli

Haberin Devamı
 
NİTELİKLİ ZİMMET SUÇU

Fon denetçileri, Fethi Çalık, Aslı Yıldırım ve Sinan Pişmişoğlu’nun nitelikli zimmet suçu işlediği değerlendirmesinde bulundu.

Denetçiler raporlarında “Karayipler gezisine ilişkin belge (romantic suite), Kaan Limousine tarafından kesilen faturalardaki yüksek meblağlı gift shop, SPA v.b. harcamalar, New York Palaca ait geceliği 1.040-1.256 dolar arasında değişen lüks odada ikamet, Maldivler, Euro Disney Paris, Sapanca, Arjantin seyahatleri ve bunlara ilişkin SPA, LİDO (bir tür striptiz show) v.b. harcamalar işin mahiyetine aykırı bulunulmuştur” görüşüne yer verdi.

Raporda, toplamda 1.928.969 TL’lik usulsüz harcama yapıldığı, söz konusu paranın Çalık, Yıldırım, Pişmişoğlu ve tur şirketinin sahibinden müştereken tahsil edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirildi.

yer aldı. Seyahate ilişkin Fon’un onayı yok.

Devlet parasıyla limuzin kiralayıp striptize gittiler
TMSF GÖREVLİLERİNİN LÜKS HARCAMALARI- FOTO GALERİ 

TMSF KAYDINA GÖRE GÖREVDE AMA...
*Aslı Yıldırım için 21-25 Ekim arasında Hotel De  L’Europe’de hem oda hem de özel araç ayarlandı. Araç kaydı Fethi Çalık adına yapıldı. Oysa Fon kayıtlarına göre anılan tarihte Fethi Çalık Hollanda Lahey’de,  Aslı Yıldırım da ABD’de görevli gözükmekte.
*St Regis Hotel New York 3 Aralık 2009’daki konaklamaya ilişkin 1.692 dolar kesti. Anılan tarihte Fon’un görevlendirmesi yoktu.
*ABD’de bulunan Kaan Limousine isimli şirketin faturaları üzerinde yapılan incelemede Çalık ve Yıldırım’ın lük araç kiralama, muhtelif hediye ve SPA ücretleri Uzan Grubu şirketlerine fatura edildi.

Haberin Devamı

ABD’DEKİ EVİN KİRASINI ÖDETTİ
Baker&McKenzie çalışanı Sinan Pişmişoğlu:
*22-26 Aralık 2008’de Swiss Otel’de boğaz manzaralı odada kaldı. Oda ücreti yanı sıra 366 TL’lik internet ücreti 270 TL’lik akşam yemeği faturası ödendi.
*20-24 Ocak 2009’da Ceylan İntercontinental Otel’in boğaz manzaralı odasında kaldı. 3.866 TL’lik fatura Rumeli Çimento’ya fatura edildi.
29 0cak- 1 Şubat 2009’da W Hotel Times Square’de (New York)  kaldı. 9129 TL ödendi. Rumeli Çimento tarafından ödendi.
*15-22 Mart 2009’da Swissotel The Bosphorus’ta Business Executive boğaz manzaralı odada kaldı. Oda ücreti günlük 210 Euro +KDV..Her türlü ekstraları karşılandı.  294 TL, 255 TL ve 115 TL’lik akşam yemekleri ile 261  TL’lik Cafe Swiss Food ödemesi karşılandı.
*25-30 Kasım 2009’da The Ritz Carlton New York’da konakladı. 1025 dolarlık gecelik ücret ve 1221 dolarlık SPA masrafı Rumeli Çimento’ya fatura edildi.
*Huston’daki (ABD)  72. 391 TL’lik ev kirası karşılandı. 

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!