Devlet el koyacak

Güncelleme Tarihi:

Devlet el koyacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2004 01:23

Türkiye’deki Hummer cip sahiplerini kötü bir sürpriz bekliyor.Çünkü Hummer’ları ithal eden ve kullananlara, Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmak üzere suç duyurusunda bulunuldu. Nedeni devletten vergi kaçırmak.

Dosyada düşük fatura yüzünden devletin 1 trilyon lira vergi kaybı olduğu vurgulanıyor. Sivil gümrük muhafızları el koymak için bu araçları arıyor.


DEVLET Hummer’ın yeni modeli H2’yi satın alan 45 kişinin araçlarına el koyacak. İstanbul Gümrük Müdürlüğü müfettişlerine gelen bir ihbar üzerine başlayan soruşturma, ABD’ye uzandı. ABD, INS kurumu yetkilileri tarafından General Motors’tan temin edilen faturalar neticesinde 8 ithalatçı Türk şirketi hakkında Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık halen yürüttüğü incelemeyi sonuçlandırıp, Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlanıyor. Hazırlık soruşturmasında devletin Hummer alışverişlerindeki vergi kaybının 1 milyon dolara yaklaştığı vurgulanıyor. Bu arada Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı sivil Gümrük Muhafızları da 45 H2 araca el koymak üzere, bu araçların peşine düştü.

EKONOMİST YAZDI

Ekonomist Dergisi’nin ortaya çıkardığı Hummer operasyonu, Amerikan IRS kuruluşu vasıtasıyla GM’in Türk Konsolosluğu’na yazdığı yazıyla başladı. Yazıda Türkiye’ye ithal edilen H2 araçlarının ABD’den ithal edilirken, gerçek fiyatlarının altındaki rakamlarla ithal edildiği, bu nedenle vergi kaybı olduğu belirtiliyordu. Gümrük Müdürlüğü, ABD’li yetkililerle bağlantıyı genişleterek, General Motors şirketinden, araçların fiyatını öğrendi. Araç ABD’de GM’in Hummer satan bayilerine 51 bin dolar civarında fiyatla satılıyor, bayiler de bunu vergileri ekledikten sonra 60 bin dolar civarında bir fiyatla tüketiciye satıyorlardı. ABD dışında resmi satışı yasak olan Hummer’ları Türkiye’ye ithal etmek için Passion Inc, Midway Inc. ve Semra Inc. adlarıyla ABD’de şirketler kurulmuştu. ABD’de yaşayan Türkler’e ait olan bu şirketler, ABD’deki Hummer yetkili satıcılarından temin ettiği araçları 39 bin dolar tutarındaki faturalarla Türkiye’ye ithal etti.

8 ŞİRKET

İthalat, Türkiye’deki 8 şirkete yapıldı. Bu şirketler arasında Mehmet Sabancı’ya ait FB Otomotiv, Gökşenler Otomotiv, Seltur Turizm, Çeltur, Royal Motor, Ercanlar Haydar Ercan Oto İnşaat Sanayi Ltd, Ak Otomotiv, Arabacı Motorlu Araçlar Paz. A.Ş gibi Türkiye lüks araç pazarının en önde gelen ithalatçıları bulunuyor. Savcılık yaptığı inceleme sonucunda bu 8 ithalatçı şirkete 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, TCK’nın Gerçek Dışı Belge Düzenleme suçu ve Gümrük Kanunu’na muhalefetten dava açmayı kararlaştırdı. Kaçakçılık Kanunu’na muhalefette; suç ferdi ise vergi kaybının 9-19 katı, toplu kaçakçılık ise bunun da 2 katı para cezası isteniyor. Eğer suç teşekkül halinde işlenmişse hapis cezası da bulunuyor. Ayrıca Gümrük Kanunu’na muhalefet nedeniyle devletin gelir kaybının 3 katı kadar para cezası da öngörülüyor.

45 ünlü ismin Hummer’ları tehlikede

Türkiye’de toplatılacak Hummer 2’lerden soruşturmanın başladığı Şubat 2003 tarihine kadar 45 adet satıldığı tespit edilmiş. Bu araçların sahipleri arasında Serdar Bilgili, Ömer Karacan, Önay Bilgin, Nurettin Hasman, Alinur Velidedeoğlu, Birol Güven, Tamer Karadağlı, Seren Serengil, Sibel Can, Muazzez Ersoy, Ali Taran, Metin Aşık gibi isimler bulunuyor. Araçlarına el konanlar, aradaki vergi kaybı kadar miktarı teminat olarak yatırıp, mahkeme sonuçlanana kadar kullanma hakkı elde edebiliyor.

Ülke dışına satışına ABD izin vermiyor

TÜRKİYE
temsilciliği Rute Grup tarafından yapılan Hummer’lar, yetkili satıcı tarafından GM izin vermediği için yıllardır ithal edilmiyor. İzin verilmemesi yüzünden yetkili temsilci tarafından satılmayan Hummer’ların sayısı, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tespitlerine göre 45 adedi buluyor.

Rute Grup Başkanı Refik Tuncer, ‘ Biz Hummer’lar ABD dışına ihraç edilmediği için H2’leri ithal etmiyoruz. GM, bu izni Türkiye dahil dünyadaki hiçbir ülkeye henüz vermedi. Buna Avrupa ülkeleri de dahil. Çünkü araç çok gelişmiş teknik ve elektronik donanımlara sahip. Bunun servis altyapısı oluşmadan satılmasını istemiyor. Bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’ye galericiler tarafından GM’nin izni dışında ABD’deki bazı ‘dealer’lardan aracılar vasıtasıyla alınarak Hummer ithal edildi.

Bu ithalatın hangi rakam üzerinden yapıldığını bilmiyoruz. Bahsettiğiniz bu haber bizi de etkiler. Çünkü bütün ‘Hummerseverler’, Hummer almadan önce çok düşünecek ve korkacak. Belki de bu değerli aracı almayacak. Hummer’ın isim hakkı bize ait olduğu için bu işin arkasını bırakmayacak, her yönden tüketici lehine tüm olayları takip edecek, gerekirse de Hummer aleyhine olan her girişim için cezai ve tazminat yönünden dava açacağız.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!