Devlet Bakanı Yalova, TÜSİAD toplantısında

Güncelleme Tarihi:

Devlet Bakanı Yalova, TÜSİAD toplantısında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Hava Yolları'nın (THY) yüzde 51'inin özelleştirilmesi ve Türk Telekom'un yüzde 33.5'lik bölümünün blok satışı ile hükümetin liberal ekonomi içinde kamu ağırlığını ve etkisini azaltma yolunda bir adım daha attığını belirtti.

Edinilen bilgiye göre, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin (YİK) basına kapalı bölümünde konuşan Devlet Bakanı Yalova, bugüne kadar yapılan özelleştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi ve 2000 yılı için öngörülen programın kesintisiz devam ettiğini vurguladı.

Yüksel Yalova, siyasette Avrupa Birliği'ni (AB) hedefleyen Türkiye'nin ekonomi alanında da serbest piyasa ekonomisi ve küresel rekabete ayak uydurabilecek kurumları ekonomisine kazandıracak adımları atması gereğinin altını çizdi.

Bakan Yalova, Türkiye'nin artık bu adımları sıklaştırmak ve politik endişeleri bir kenara bırakarak, mülkiyet ideolojilerine indirgenmiş saplantıları aşarak, özelleştirmeyi piyasa mekanizmaları önündeki engellerin kaldırılması olarak görmek durumunda olduğunu da söyledi.

Yalova, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için, teşebbüs ruhunun önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Yüksel Yalova, küresel ekonominin gerektirdiği çağdaş hukuk çerçevesini kuramayan, siyasetinden ticaretine kadar toplumun her alanında doğru yönetim olgusunu yerleştirmeyen ülkelerin, dünya ölçeğindeki rekabet karşısında dayanabilmelerinin oldukça güç olduğunu vurguladı.

Yeni ekonomi

Yeni ekonomi (net ekonomisi) ve verimlilik olgularına da değinen Yalova, verimlilik arayışlarının kamu sektöründe yerleşememesinin, siyasi kesintilerle ve bunların yansıdığı bürokratik kesintilerle yakından ilgili olduğunu vurguladı.

Yalova, bu kesintilerin uzun vadeli yönetim politikası yapılmasına engel olduğunu, ekonomik rasyonellikle bağdaşmadığını da kaydetti.

Türkiye'nin bir takım korkulardan (Yabancı sermaye ve AB gibi) sıyrılıp, medeni alemin bir parçası olup, yabancı sermayeyi getirmek için dünya ne yapıyorsa onu yapması gerektiğini vurgulayan Yalova, İrlanda'nın yabancı sermaye çekmede yakaladığı başarıyı örnek verdi.

Bugün artık uluslararası şirketlerin küresel yatırım ve ticari kararlarda söz sahibi olmaya başladıklarını belirten Yalova, bu itibarla 21 yüzyılın küresel ekonomisinde yer almak için, devletin ticaret ve ekonomideki varlığının mutlaka sona erdirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!