Devlet Bakanı Tüzmen: Ben vergiye karşıyım

Güncelleme Tarihi:

Devlet Bakanı Tüzmen: Ben vergiye karşıyım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 15:00

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yüksek vergi oranlarının yasadışı yolları teşvik ettiğini belirterek, "Ben vergiye karşıyım. Vergi azaldıkça daha fazla yatırım yapılacağına inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) aylık Olağan Meclis Toplantısı'na katılan Tüzmen, ekonomide ayağa kalkış süreci yaşandığını söyledi. Türkiye'nin, yüzde 5'in de üzerinde bir büyüme hızıyla sürdürülebilirliği yakaladığını ifade eden Tüzmen, “enflasyon canavarının sesinin kesildiğini” belirtti.

“BU KADAR AŞIRI DEĞERLİ TL'YLE BU KADAR AŞIRI CARİ AÇIK OLMASI NORMALDİR”

Faiz oranlarının aşağı çekilmesiyle girdi maliyeti açısından bir inişin sağlandığını, ancak diğer girdi maliyetlerinin halen dünya standartlarının üzerinde olduğunu anlatan Tüzmen, şöyle konuştu: “Bu da bizim cesaretimizi oldukça zorlamaktadır. Bu kadar aşırı değerli Türk Lirası'yla bu kadar aşırı cari açık olması normaldir. 2 sene evvel aşağı düşerken döviz kurunu 1600 seviyesinde tutmayı başarabilseydik ihracatımız 75 milyar dolar ithalatımız 80 milyar dolar olacaktı.

Türk Lirası'nın her yüzde 10 değerlenmesi ithalatı yüzde 5 artırıyor. Türk Lirası'nın yüzde 10 değer artışıyla 5 milyar, hatta 6 milyar dolara yakın yükleniyor. 2002'den bu yana yüzde 40'lara varan bir değerlenme var. Böylesine büyük ithalat baskısı olduğu zaman turizmde yatağı satmak zorlaşıyor, son derece ucuz hale geliyor. Girdi maliyetlerinin dezavantajını avantaja çevirmek için çevre ve komşu ülkeler stratejisini ortaya koyduk. Toplam ticaretimizin yüzde 3'ü komşu ülkelerdeyken, 2002'de yaptığımız çalışmalarla bu, yüzde 28'e ulaştı.”

VERGİ ARTIŞLARI

Konuşmasının ardından Tüzmen, ATSO üyelerinin sorularını yanıtladı. Üyelerin, içkideki ÖTV ve akaryakıt pompalarına yazar kasa takılmasının maliyetleri artırdığı yönündeki eleştirileri üzerine Tüzmen, vergi artışlarının, alternatif üretimleri ve denetim mekanizmasını dışarıda bıraktığını söyledi.

Tüzmen, sözlerini şöyle tamamladı:  “Yüksek vergiler maalesef yasadışı yollara daha fazla teşvik etmektedir. Benim genel görüşüm budur. Bu çerçevede gerekli girişimleri yaptım. Söyleyeceklerimi söyledim. Bu serbest bölgelerde de aynı şekildedir. Benim yapım; ben vergiye karşıyım. Vergi azaldıkça daha fazla yatırım yapılacağına, beyinlerden vergi alınmadıkça daha fazla elektronik ürün ihracatı yapabileceğimize, kapasitelerimizin artacağına, özellikle girdi olarak sürekli kullandığımız ürünlerdeki vergi payının azaltılmasının da yasadışı yolları kapatacağına inanıyorum.
Ben döviz kurunun da yüksek olması gerektiğini söylemiştim ama söylediklerim her zaman gerçekleşmiyor.”
(ANTALYA/A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!