Devlet 13 katrilyon tasarruf edecek

Güncelleme Tarihi:

Devlet 13 katrilyon tasarruf edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 13:09

Devlet yapılabilirliğini yitirmiş, önceliğini kaybetmiş yatırımlara ayırdıkları kaynakları diğerlerine aktararak yatırımlarda etkinliği sağlamak üzere, alt projelerle birlikte 1000`e yakın projeyi yatırım programından çıkarıyor.

Haberin Devamı

Bu projelerden, bedeli 20 trilyon liraya kadar olanların program dışında kalması için Yüksek Planlama Kurulu`ndan (YPK) onay çıktı. YPK, 20 trilyon liranın üzerinde büyüklüğe sahip bazı yatırımların Program`dan çıkarılması hususunu ise Bakanlar Kurulu`na sundu. 

  ÂProgramdan çıkarılacak projelerin tutarı 13 katrilyon liraya yaklaşıyor. 

  ÂYPK, 2002 yılı Yatırım Programı`nın daha rasyonel yapıya kavuÅŸturulmasını teminen, maliyeti 20 trilyon liranın altında bulununan bazı projelerin Program`dan çıkarılmasına karar verdi.  

  ÂYPK ayrıca, proje bedeli 20 trilyon liranın üzerinde olan bazı projelerin de Yatırım Programı`ndan çıkarılması için Bakanlar Kurulu`na baÅŸvurdu. 

  ÂBakanlar Kurulu`nda imzaların tamamlanmasının ardından, Program`dan çıkarılacak projeler kesinleÅŸecek. 

  Â2001 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 13 katrilyon lira bedeli olanÂyatırımların Program`dan çıkarılmasıyla, 2001 yılı programında ortalama dolar kurunun 714 bin lira olarak alındığı gözönüne alınırsa,tasarruf rakamı 18 milyar 207 dolar olacak. 

  ÂBir baÅŸka deyiÅŸle, programdan yüklü miktarda projeyi çıkaran Devlet Planlama TeÅŸkilatı, geriye kalan yatırımlar için eldeki kaynakları daha etkin kullanabilecek ve yatırımların tamamlanma süreleri de yüzde 20`ye varan oranda kısalacak. 

  ÂBakanlar Kurulu`nda imzaların tamamlanmasının ardından 2002 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

HANGÄ° KRÄ°TERLER ESAS ALINDI

Yatırım Programından projeler çıkarılırken, bunların yapılabilirliğini ve önceliğini yitirmiş olmaları şartı arandı. 

  ÂBu projelerin büyük bir bölümünün ihalesi gerçekleÅŸtirilmememiÅŸ veyakın gelecekte de finansman durumu nedeniyle ihalesi yapılması mümkündurumda deÄŸil.   

  ÂÇıkarılan bazı projeler ise yapılan kısmi itibariyle hizmete yeterli görülenler oluÅŸtu.  

  ÂÇıkarılan projeler içinde çok az sayıda ihale edilmiÅŸ ancak problemli olarak yürüyen projeler de bulunuyor.

Haberin Devamı

YPK TARAFINDAN ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ

Öte yandan, YPK`nın ``2002 Yılı Bütçesi ve Yatırım Programı hazırlıklarına`` ilişkin kararında, yatırım programındaki proje stokunun ortalama tamamlanma süresini yüzde 20 azaltacak düzenlemelerin yapılmasını kararlaştırılmıştı.  

  ÂYPK kararı ile yatırımcı kuruluÅŸların, yapılabilirliÄŸini yitirmiÅŸ projelerini bir liste halinde DPT`ye sunması istenmiÅŸti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!