Dev zirvede dev anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Dev zirvede dev anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 00:00

Ankara’da önceki gün gerçekleşen ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katıldığı 325 milyar dolarlık dev Türk-Alman zirvesinde önemli işbirlikleri için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

Enerji, finans ve ulaşım sektörlerinden bir çok firmanın katıldığı forumdaki izlenimlerini anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “32 dev şirketin üst düzey yöneticilerinin katıldığı Türk-Alman CEO Forumu’na 5 işadamı enerji, finans ve ulaşımda işbirliği alanında önemli konuları masaya yatırdı. Somut bir anlaşma vardı. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın bir Alman firmasıyla 2 milyar dolarlık bir anlaşması söz konusuydu. Ama toplantının akışından dolayı yetişmedi. Enerjiyle ilgili işbirliği yapacaklardı” dedi.

KÖTÜ BİR NİYET YOK

Çağlayan, Merkel’in Başbakan Tayyip Erdoğan’a Volkswagen’in Türkiye’ye yatırım yapmasından memnun olacağını ve kötü bir niyet olmadığını ilettiğini de söyledi. Volkswagen’in Türkiye distribütörü olan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile birlikte “üç vakte kadar” Almanya’ya görüşmeye gideceğini kaydeden Bakan Çağlayan, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ocak’ta en fazla araç satan markanın Türkiye’de yatırım yapmaması Almanya açısından üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Türkiye’de en fazla satan araç olacaksınız, ama yatırımınız olmayacak.

Haberin Devamı

UMARIM ISKALAMAZ

Türkiye gibi otomotiv sektörünün yoğun bir şekilde çalıştığı ve yeni yatırım planlarının gözden geçirildiği bir ülkede bunu anlamakta herkes zorluk çekiyor. Volkswagen’e ‘Türkiye’de para kazanmak istiyorsan, Türkiye’de yatırım yap’ önerisinde bulunacağım. Pazar, otomotiv sektörünün gelmiş olduğu nokta ve otomotiv sektörüne verdiğimiz yeni açılım ortada. Volkswagen de bunu ıskalamaz diye düşünüyorum. Pazarda birinciliğin devamı Türkiye’ye yatırımdan geçer.”

Deutsche Bank ilgi duyuyor

EKONOMİ Bakanı Çağlayan Deutsche Bank’ın Türkiye’de bankacılık sektörüne girmek istediğini de belirten Çağlayan, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ekonomide geldiği yeri Detsche Bank CEO’su Jürgen Rumstadt ifade etti. Türkiye’de finans piyasasına girmek istiyorlar. Alman CEO’lar 2023 hedefi çerçevesinde Türkiye’de yaşanacak açılımdan söz ettiler. Detsche Bank, ülkemizde bankacılık piyasasına ilgi gösteriyor. CEO, ‘daha evvel Türkiye’de yoğun gayretler sarfettik. Ancak Türkiye’de kesinlikle sektöre girmek istiyoruz’ dedi. Deutsche Bank’ın banka satın almaktan bankacılık lisansı almaya yönelik opsiyonları var.” Çağlayan, Lufthansa’nın THY’nin yönetim başarısı ve becerisiyle darboğazı aşmayı planladığını da sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!