Dev nakliye uçağına Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Dev nakliye uçağına Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2006 11:48

Bir taraftan ulusal savunmanın ihtiyaçlarını karşılarken, diğer taraftan da dünya havacılık sanayi devleri için parça ve komponent üreten, tasarım ve geliştirme kabiliyetine sahip olma özelliğini taşıyan Türk Havacılık ve Sanayi A.Ş. (TAI) 8 Avrupa ülkesinin üretimde yer aldığı dünyanın en önemli savunma projelerinden birine daha imza atmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ABD'nin Herkül nakliye uçaklarına alternatif olarak geliştirilen Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri ile birlikte ortak üretimi öngörülen A400M nakliye uçak üretiminde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketi, (TAI) büyük bir başarıya daha imza attı.

Dünyanın en gelişmiş nakliye uçakları arasında gösterilen A400M nakliye uçakları orta-ana gövdesinin üretimine katılarak projenin Türkiye ayağını yürüten TAI'nin bu taahhüdünü başarı ile gerçekleştirildiği bildirildi.

32 METRE UZUNLUĞUNDAKİ GÖVDE İSPANYA'YA GÖNDERİLDİ

TAI'nin de katıldığı A400M Nakliye uçağı ana gövde üreticilerinden (Bremen,Augsburg, Ankara, Johannesburg) gönderilen ana gövde parçalarının birleştirilmek üzere Bremen'e ulaştırıldığı öğrenildi.

Tüm aşamaların tamamlanmasıyla birleştirilen, TAI tasarımı ve üretimi olan ön-orta gövdenin de yer aldığı 32 metre uzunluğundaki, A400M ana gövdesinin birleştirilmiş hali, diğer büyük yapısal parçalarla birleştirileceği son üretim aşaması için Beluga kargo uçağı ile İspanya'nın Seville kentine gönderildiği öğrenildi.

HERKÜL NAKLİYE UÇAKLARINA ALTERNATİF

Haberin Devamı

“C130 Hercules” ile “C160 Transall' uçaklarının yerini alacak olan A400M uçakları, yüksek seyir hızı ve kıtalararası menzili ile dünyanın en gelişmiş nakliye uçakları arasında gösteriliyor.

Yüksek seyir hızı ve kıtalararası menzili ile önemli bir uçuş kapasitesine sahip olacak ve söz konusu uçaklardan iki kat fazla yük taşıyabilecek. İlk uçağın 2007 yılında uçurulması planlanıyor.

A400M için Almanya'dan Airbus-Germany,İngiltere'den Airbus-Uk,Fransa'dan Airbus-France,İspanya'dan EADS-CASA ve Türkiye'den TAİ, 'ana yüklenici” olarak üretim görevi yapacak. bu uçaklardan, kurucu ülkeler olan Almanya'ya 60, Belçika'ya, 7, Fransa'ya 50, İngiltere'ye 25, İspanya'ya 27, Lüksemburg'a 1 ve Türkiye'ye 10 adet teslim edilecek.

Geleceğin nakliye uçağını üretmek amacıyla oluşturulan yaklaşık ve yaklaşık maliyeti 20 milyar avroyu bulan A400M programının Türkiye ayağını TAI gerçekleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!