Dev bankalar casusları işe alıyor

Güncelleme Tarihi:

Dev bankalar casusları işe alıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 15:19

Bloomberg bugün çok çarpıcı bir habere imza attı. Özellikle 2008 krizi sonrasında libor faiz oranları gibi konularında çok büyük cezalar alan dev bankaların çalışanlarını gözetlemek ve terörle ilişkili hesap hareketlerini izlemek adına eski istihbarat subayları ve polisleri casusluk için işe aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İkinci Körfez Savaşı’nda Irak’ta savaşan Bıyon Linnehan geçen mayıs ayından beri Barclays’ın elektronik yazışmalar departmanında çalışıyor.

Linnehan gibi uzmanları işe alan bankalar özellikle üst düzey çalışanlarının sigara molalarında ne kadar kaldıklarından internette hangi sitelere girdiklerine kadar her türlü detayı inceliyorlar. Bunu yapmaktaki en büyük amaç ise kimin şirket üzerinden kâr sağladığını bulmak!

“At kaçtıktan sonra ahırı kapamanın bir anlamı olmaz” diyor Linnehan, “Başımıza bela olabilecek her şeyi önceden tespit etmeliyiz” diye de ekliyor.

Ortaya çıkan sonuca göre bankalar ileride bir soruşturmaya maruz kalmamak için ve terörist örgütlerin bankaları üzerinden para transferi yapıp yapmadığını incelemek adına ekipler kuruyor.

Bu ekipler şüphelendikleri çalışanların SMS ve maillerini bile inceliyor.

Haberin Devamı

Bu tür ihtiyaçlar eski casusları bankalar için bulunmaz bir eleman yapıyor.

Casuslar da bankalar eski maaşlarının iki katını teklif eden bankaların iş teklifine balıklama atlıyor.

Barclays’ta ‘fısıltıları soruşturma’ biriminin başında bulunan Ben Bair, “Askeri istihbarat geçmişi olanlar verileri nasıl analiz edeceklerini biliyorlar. İletişimi takip ediyorlar, davranışları inceliyorlar ve bunları ortaya koyup bir yol haritası çıkarıyorlar. Potanyel terörizm hareketlerini de (hesap hareketlerini kast ediyor) böyle izleyebiliyoruz. Önlemlerimizi çok daha fazla artırmalıyız” diyor.

Son 1.5 yılda Deutsche Bank, HSBC ve JP Morgan ABD ve İngiliz ordusunda görev yapmış pek çok insanı işe aldı.

Bloomberg bu makaleyi hazırlarken için bir düzineden fazla üst düzey bankacı ile mülakat yaptı. Bankacıların ismi istekleri doğrultusunda yayımlanmadı.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!