Dev Azeri ortaklığı

Güncelleme Tarihi:

Dev Azeri ortaklığı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 12:17

İZMİR’in Aliağa İlçesinde Azeri Socar&Turcas’ın sahip olduğu Petkim’in bünyesinde kurulacak 5 milyar dolarlık Star Rafinerisi’nin temeli, Azerbaycan geleneklerine göre atıldı. Devlet büyüklerinin gelecek kuşaklar için yazdığı mektuplar temele konuldu.

Haberin Devamı


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’geleceğe yazılan mektubu’ imzaladı. Mektuplar bir sepete kondu ve halat yardımıyla sarkıtarak temelin dibine gömüldü. İki lider de törende dostluk ve dayanışma mesajları verdi. Aynı törende plastik sanayiye hammadde sağlayacak AYPE-T Fabrikası açılırken, Azerbaycan’ın Kurucusu Heydar Aliyev’in adını taşıyacak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de temeli atıldı.

Rafinerinin temeli, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Azerbaycan Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev’in de katıldığı törenle atıldı. Petkim Kampusu içine kurulan dev çadırda yapılan tören, ÅŸehitler anısına saygı duruÅŸu ve her iki devletin milli marÅŸlarının okunmasıyla baÅŸladı. UlaÅŸtırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanları Zafer ÇaÄŸlayan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Åžahin’in de katıldığı törende Petkim’i tanıtan kısa film gösterildi.Â

DEV YATIRIMIN TEMEL ATMA TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

BAKÜ’YE DEPREM TEŞEKKÜRÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende konuşmasına deprem yardımı nedeniyle teşekkür ederek başladı. Erdoğan şunları söyledi:

"Çok değerli kardeşim Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ve beraberindeki heyete İzmir’imize Türkiye’mize hoşgeldiniz diyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’nın şahsında tüm Azeri kardeşlerimize Van depremi nedeniyle daha ilk saatlerde kardeşlik ellerini uzattıkları için şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Van’daki deprem nedeniyle komşularımız başta olmak üzere bir çok ülke çok hızlı bir şekilde deprem bölgesine yardımlarını ulaştırdılar, hepsine teşekkür ediyoruz. Hepsine tek tek şükranlarımı iletiyorum. Ancak Van ilimize fiziken de çok yakın olan Bakü’nün yardım eli bu soğuk kış gününde içimizi bir ayrı ısıttı. Azeri kurtarma ekibi deprem bölgesinde hızla çalışmalara başlayarak 3 vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak çıkardı. 3 ayrı uçakla Van’a ulaşan Azeri yardımları da depremzede vatandaşlarımıza dağıtıldı. Azerbaycan Kızılay kurumunun ’Siz tek değilsiniz’ sloganıyla yardım kampanyası başlattığını da öğrendim. Tekrar Sayın Cumbaşkanına, onun şahsında kardeş Azeri halkına çok ama çok teşekkür ediyorum. Allah Azerbaycan’ı da Türkiye’yi de böyle afetlerden korusun. Kardeşliğimizi ve dayanışmamızı daim etsin."

LİDERLERE İZNİK ÇİNİSİ HEDİYE ETTİLER

İNŞAATINDA 10 KİŞİ ÇALIŞACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, rafinerinin inşaatında 10 bin, tamamlandıktan sonra da bin kişinin çalışacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı bugün İzmir’de gerçekten büyük, gerçekten muhteşem bir yatırımın temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Socar&Turkas grubunun Petkim Yarımadası’nda inşa edeceği Star Rafinerisi 5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de ve dünyada tek noktaya yapılan en büyük yatırım olma özelliğini taşıyor. İzmir için, Türkiye için adeta bir gurur abidesi olacak bu yatırım inşa aşamasında 10 bin kişiye, 2015 yılında devreye alındığında da bin kişiye daimi istihdam sağlayacak. İzmir’in çehresini değiştirecek. Türkiye’nin enerjisine enerji katacak. Bu yatırım bizim 2023 hedeflerimizi de destekler nitelikte bir gelişme olacak. Star Rafinerisi ile birlikte Petkim’in AYPE-T fabrikasını da hizmete açıyoruz. Öğrencilerimizin teori ile pratiği aynı anda yaşayacakları lisenin temelini de bugün atıyoruz."

Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°MÄ°Z DAHA DA PEKÄ°ÅžECEK

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Cumhurbaşkanı Aliyev’e yatırımlara verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. Bu yıl Azerbaycan’ın 20’nci bağımsızlık yıldönümünü Türkiye’nin Azerbaycan’la birlikte coşkuyla kutladığını belirten Erdoğan, "Azerbaycan’ın kalkınması, ilerlemesi için bir kardeş olarak samimi mücadele verdik" dedi. İki ülke arasında büyük yatırımlar yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"Bakü -Tiflis Ceyhan Boru Hattı ile Azeri petrolu Ceyhan’dan dünyaya ihraç ediliyor. Azeri doğalgazını ülkemize getirdik. Demir ipekoylu olarak adlandırılan demiryolunda son aşamalara geldik. Bugün temelini attığımız rafineri ile iki ülke arasında bir başka ortak yatırımı ülkelerimizin hizmetine sunuyoruz. Öğleden sonraki işbirliği toplantısı ile ilişkilerimizi daha da pekiştirmiş olacağız."

İKİ DEVLET TEK MİLLET OLDUĞUMUZ KADAR TEK YÜREĞİZ

Başbakan Erdoğan iki ülkenin ortak sorunlarda kenetlendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Değerli dostlarım, buradan şunu açık açık ifade etmek durumundayım. Azerbaycan da Türkiye de bölgede husumetlerin değil, dayanışmaların hakim olmasını arzuluyor ve bunun için mücadele veriyoruz. Kıbrıs, Karabağ, Kafkasya’nın huzura kavuşmasında, terör meselesinde Azerbaycan’la aynı yöne bakıyor, ortam hedef ve idealleri paylaşıyoruz. Karabağ’daki işgal benim Azeri kardeşlerimin yüreğini ne kadar dağlıyorsa, her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yüreğini de o kadar dağlıyor. Terör saldırıları ile şehit olan her bir gencimizin acısı bizim yüreğimize ateş saldığı kadar Azeri kardeşlerimin yüreğine de aynı ateşi düşürüyor. İki devlet tek millet olduğumuz kadar aynı zamanda tek yüreğiz. İşte onun için Karabağ’da işgal sona erene kadar Azerbaycan’la omuz omuza mücadele vermeye devam edeceğiz."

TERÖR İNSANLIĞIN ORTAK VİCDANINI DA VURUYOR

Başbakan Erdoğan, terör konusunda Azerbaycan’ın desteğine de teşekkür etti. Terörün aynı zamanda insanlığın ortak vicdanını da vurduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Terör bu bölgede, barışın, kardeşliğin, huzur ve dayanışmasını da hedef alıyor. Bölgedeki ve dünyadaki her ülkeyi teröre karşı çok net tavır almaya insanlığın ortak sorunu terörle ortak mücadeleye davet ediyoruz. Teröre müsamaha gösteren her ülke göz yumduğu terörün bir gün gelip kendisini de hedef alacağını görmeli ve anlamalıdır" dedi.

EL ELE, OMUZ OMUZA, KALP KALBE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölge güvenliği için de şunları söyledi,

"Azerbaycan’a ve Türkiye el ele veriyor kardeşlik içinde çok büyük ortak yatırımlar gerçekleştiriyor. 10 bin kişi burada inşaat aşamasında iş sahibi olacak. Rafineri açıldığında bin kişi evine ekmek götürecek. Aliyev kardeşimle aramızdaki bu dayanışmayı tüm örnek olarak göstereceğiz. El ele omuz omuza en önemlisi de kalp kalbe bu bölgede istikrar ve refahı tesis edeceğiz. Bu arada bildiğiniz gibi Azerbaycan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildi. Buradan kendilerini tebrik ediyorum kutluyorum hayırlı olsun. Kısa bir süre önce BM Güvenlik Konseyi’ne üyeydik. Şimdi kardeş Azerbaycan bu süreci inşallah iki yıl devam ettirecek. Birlikte çok başarılı çalışmalar yaptık, bu sonuca ulaşıldı. Kendilerini kutluyorum başarılarının artarak devamını diliyorum."

DÜNYA HARİTASINDA TÜRKİYE GİBİ BÜYÜK BİR GÜÇ VARDIR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de iki ülke arasında dostluk ve kardeşliğe vurgu yaparak sözlerine deprem nedeniyle Türk halkına başsağlığı dilekleriyle başladı. Her zaman olduğu gibi bugün de de Azerbaycan’ın Türkiye’nin yanında olduğunu söyleyen Aliyev şöyle konuştu,

"Biz yahşi günlerde de daima birlikteyiz. Çünkü biz bir millete mensubuz. Bugün Azerbaycan kuruluşunun 20 yılını doldururken yanında Türkiye’yi görüyor. Türkiye’den başka ikinci bir ülke yoktur ki birbirine bu kadar bağlı ve yakın olsunlar. Biz tarihi adalete sahibiz. Geçmişimize ecdadlarımızın vasiyetlerine sahip çıkıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan tüm meselelerde beraberiz. Bugünkü merasim temel koyma bizim birliğimizi gösterir. Birlikte biz çok işleri görmüştük ve göreceğiz. Gücümüz birliğimizdedir. Türkiye ve Azerbaycan aynı zamanda bizim birliğimiz ve emektaşlığımız tüm Türk dünyası için vacibdir. Türkiye ve Azerbaycan bütün Türk dünyasının birleşmesi için umarım çalışmalarımız netice verir. Temel koyma merasimi önemlidir. Ancak dost kardeş ülkeye bu kadar yatırımlar koyulabilir. Petkim’den burada gelecekte yaratılacak yeni müessese hem Türk hem Azerbaycan halkına hürmet gösterecek. Bugün yeni vahanın başlangıcındayız. Güçlü siyasi irade olduğu zaman ülkelerin arasında samimi münasebetler olursa tüm meseleler halledilir. Dünya çapında büyük şeyler icra ediyoruz. Azerbaycan’ın en çetin anlarında gardaş Türkiye bize destek verdi. 20 yıldan sonra Azerbaycan öz desteğini Türkiye’ye vermeye hazırdır. Bu bizim gardaşlık borcumuzdur. Türkiye bizim doğma vatanımızdır. Ve iki gün önce zelzele Türk halkını nasıl sarstıysa bizim halkımızı da öyle sarstı. Çalışıyoruz elimizi uzatmak için. Bizim yüreğimizden gelen bir duygudur elimizi uzatmak. Tüm hoş günlerde de birbirimizin yanındayız. Dünya haritasında Türkiye gibi büyük bir güç vardır. Bu bizi çok sevindiriyor. Bu bizim gücümüzü artırıyor. Ben Türkiye’yi yürekten sevinen biri olarak buna çok seviniyorum. Türkiye büyük şerefli yol geçmiştir. Dünya mirasında güç merkezine çevirmiştir."

MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ°YLE UYDU BAÄžLANTISI

Açılışlar uydu bağlantısı ile gerçekleştirildi. AYPE-T Fabrikası’nda Ak Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık’a bağlanıldı. Ak Parti İzmir Milletvekilli Aydın Şengül de Heydar Aliyev Okulu’nun temelinin atıldığı yerden uydu ile tören alanına bağlanarak okul hakkında bilgi verdi.

Star Rafineri’nin temeli ilginç bir törenle atıldı. Devlet büyüklerinin gelecek kuşaklar için yazdığı mektuplar temele kondu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan günün anlam ve önemini belirten cümlelerini anı defterine yazdı. Daha sonra her iki lider, bir Azerbaycan geleneğini yerine getirdi ve ’geleceğe yazılan mektubu’ imzaladılar. Mektuplar bir sepete kondu ve halat yardımıyla sarkıtarak temelin dibine gömüldü.

BAŞBAKAN’A SIKI KORUMA

Başbakan ve Cumhurbaşkanı Aliyev, teröre karşı korumanın yanında kimyasal etki ve radyasyona karşı da korundu. Adana Sivil Savunma Birliği’ne bağlı 13 kişilik ekip salonun içinde ve dışında sanayi gazı ve radyasyon ölçümü yaptı. Aynı zamanda Türkiye’de tek olar KBRN (Kimyasal biyolojik radyasyon ve nükleer saldırılara karşı hem sığınak hem de ölçüm yapan seyyar istasyon) Başbakan’ı taşıyan otobüse tören alanına gelene kadar eşlik etti. Törene yaklaşık bin kişi katıldı. Tören katılımcılarının adları bilgisayara girilerek tek tek kontrol edildi. Katılımcılar iki X-Ray cihazından geçti ayrıca elle arandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!