Dev akvaryum Nisan'da açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Dev akvaryum Nisanda açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 16:05

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen İstanbul Akvaryum Kompleksi, nisan ayında kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Haberin Devamı

Topbaş İstanbul Akvaryum Kompleksi'ni gezdi / Foto Galeri

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen, “İstanbul Akvaryum Kompleksi”nin inşaatının yüzde 95'inin tamamlandığını belirterek, “Akvaryumu Nisan-Mayıs gibi ziyarete açmayı planlıyoruz” dedi.

Topbaş, Florya'da inşaatı süren İstanbul Akvaryum Komplekisi'nde incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilere açıklama yapan Topbaş, akvaryumun projesiyle ilgili uzun soluklu bir süreç yaşandığını belirtti.

Kadir Topbaş, kompleksin yaklaşık 268 milyon TL'lik toplam maliyetinin 138 milyon TL'sini Büyükşehir Belediyesinin, geri kalan kısmını da yüklenici firmanın karşıladığını aktardı.

Kompleks üzerinde ciddi çalışmaların yapıldığını ifade eden Topbaş, “Daha önce ilk ihalesi yapılan, Belediyemizin yapmaya çalıştığı akvaryumun çok ötesine taştı. Burada sadece balıkların teşhir edildiği bir akvaryum mantığı yok. Bunun çok ötesinde temalı bir sistem geliştirildi. Bu, belki de dünyada bir ilk” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Topbaş, dünyada çok sayıdaki akvaryumların birbirleriyle ilintili olduğunu ve her akvaryumun, bulunduğu kente bir şeyler katmaya çalıştığını anlatarak, “İstanbul'da da bazı yerlerde akvaryum modelleri yapılıyor, ama burada dünyadaki diğer yerlerle de yarışsın diye özellikleri ve teması itibariyle hassas bir çalışma yapıldı” dedi.

Akvaryumdaki gezi güzergahının, Karadeniz'den, Pasifik'e uzanan toplam 16 bölge ve bir yağmur ormanından oluştuğunu belirten Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Karadeniz alanının dekorasyonunu Nuh'un Gemisi oluşturuyor. İstanbul Boğazı alanında, yolun iki tarafındaki su tanklarıyla Boğaz yansıtılıyor. Kapalıçarşı mimarisinin görüldüğü Marmara alanında, akvaryumun en büyük tankı olan ana tank görülüyor. Ayrıca Çanakkale Boğazı, Ege, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Küresel Isınma, Akdeniz, Cebelitarık Boğazı, Doğu Atlantik (Batık Gemi), Orta Atlantik, Batı Atlantik, Panama Kanalı, Pasifik, Nautilus (denizaltı) ve Yağmur Ormanı alanları da görülebiliyor burada. Dünyanın hem denizi, hem yağmur ormanları hem de boğazlarıyla, burada adeta bir dünya deniz turu yapılacak. Buna göre düşünüldü.”

Haberin Devamı

Topbaş, kompleks içerisinde, ayrıca çocuk eğlence alanları, Türkiye'nin ilk 5 boyutlu 6 akslı cep sineması ve kafeteryaların da bulunacağını kaydetti.

15 BİN CANLININ 3 BİNİ GELDİ

Kadir Topbaş, akvaryum içerisinde yer alacak 15 bin canlının 3 bininin getirildiğini belirtti.

Dünyanın diğer akvaryumlarını gezenlerin, burayı daha farklı görmesi gerektiğini ifade eden Topbaş, “Biz İstanbul'da ne yaparsak, farklı olmalı. Ulaşımdan altyapıya kadar birçok sorunu çözerken, diğer yandan da kentin aktif alanlarını, kente gelenlere heyecan verecek bir destinasyon yapma anlayışı içerisindeyiz. Bu yolla da hem ulusal boyutta hem de evrensel boyutta bir turizm merkezi oluşturmayı hedefleyen birçok olgu bu çatı altında düşünüldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Topbaş, projesinin birçok kez değişmesi nedeniyle çalışmaların uzadığını, kompleksin bir an önce bitmesini isteyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“İnanıyorum ki, İstanbul Akvaryumu dünyada konuşulacak ve örnek alınacak. İnşaatının yüzde 95'i tamamlanan akvaryumu, Başbakanımızın programının uygunluğuna göre Nisan-Mayıs gibi ziyarete açmayı planlıyoruz.”

İSTANBUL'UN SAHİL KESİMLERİ 2080 YILINDA SULAR ALTINDA KALABİLİR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, daha sonra basın mensuplarıyla akvaryumu gezerek, balıklara yem attı.

“Küresel Isınma” alanındaki interaktif masayı da kullanan Topbaş, masanın hesabına göre, küresel ısınmanın devam etmesi ve denizin 45 metre yükselmesi durumunda, İstanbul'un sahil kesimlerinin 2080'de sular altında kalma olasılığının olduğunu aktardı. Masaya diğer kentler için de hesaplama yaptıran Topbaş, New York'un 2040 yılında aynı durumla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Akvaryumdaki dalgıçların “Başkanımız Sayın Kadir Topbaş Hoş Geldiniz” yazısıyla karşıladığı Topbaş, basın mensuplarının uyarıları üzerine büyük bir balık görünce ürktü.

Topbaş, şemsiye ile yağmur ormanı alanını da gezerek, 5 boyutlu cep sinemada akvaryumla ilgili kısa filmi de izledi.

AKVARYUMUN ÖZELLİKLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen İstanbul Akvaryum Kompleksi, bünyesinde içerdiği balık türleri ile dünyanın tüm denizlerinden örnekleri ve birçok ilki barındırıyor.

Florya'da, yaklaşık 100 dönüm büyüklüğündeki arazide yer alan akvaryum, hacmiyle, içerisinde barındırdığı canlı çeşidiyle, gezi güzergahlarındaki aktiviteleriyle dünya çapındaki tüm akvaryumlar içerisinde önemli bir konuma sahip olacak.

Haberin Devamı

İki kattan oluşan toplam 22 bin metrekarelik akvaryumda, alanların temalandırılmasında o alanın kültürel, coğrafi, tarihsel ve mimari özellikleri, buna uygun dekoratif unsurlar, interaktif oyunlar, filmler ve alan hakkında detaylı bilgilerin verildiği görsel grafikler yer alacak.

Her biri 6 bin 800 metreküp su hacmine sahip 64 tankın bulunacağı akvaryumdaki 1500 çeşit, toplam 15 bin deniz ve kara canlısı, doğal ortamlarına en yakın koşullarda yaşamlarını sürdürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!