Deutsche Bank: İyimseriz

Güncelleme Tarihi:

Deutsche Bank: İyimseriz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Kani TOP/ FRANKFURT
Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in bankacılara programı anlatmak üzere gittiği Almanya'dan Türkiye'ye destek geldi. Deutsche Bank, Avrupalı kreditörlerin mali sektöre desteklerini sürdüceklerini açıkladı.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in dün gittiği Almanya'dan aynı gün içinde moral verici mesajlar geldi. Deutsche Bank'tan yapılan açıklamaya göre, Avrupalı kreditörler Türkiye'ye limitlerini yeniden tesis etmeye çalışacak.

Devlet Bakanı Kemal Derviş, Almanya'nın Frankfurt kentinde, Deutsche Bank'ta 41 Avrupa ve Japon bankasının temsilcisiyle biraraya gelerek, ‘‘Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş’’ programını anlattı. Toplantının yapıldığı Deutsche Bank'a, IMF eski başkan yardımcısı Stanley Fischer ile birlikte gelen Derviş'in yanında, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu) Başkan Yardımcısı Teoman Kerman da bulundu.

Bakan Derviş toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, özel sektöre dönük çalışmaların hızlandırılacağını söyledi. Derviş, Fischer'in de bu toplantıda IMF'nin, program konusundaki desteğini çok kesin bir dille yenilediğini ifade etti.

Dün akşam Frankfurt'tan New York'a geçen Derviş'e Alman bankalarından beklenen destek anında anında geldi. Toplantıya ev sahipliği yapan Deutsche Bank, Alman bankacılık camiasının Türkiye'deki reformlar konusunda iyimser olduğu mesajını verdi. Deutsche Bank yetkilileri, Avrupalı kreditör bankaların Türkiye ve sorunlu mali sektörüne desteklerini teyit ederek, Interbank ve ticari kredi riskini devam ettireceklerini açıkladı.

Bu arada Frankfurt'tan Türk özel sektörüne seslenen Bakan Derviş, ‘‘Türkiye'de özel sektörün de bu programa destek vermesi çok önemli. Resmi kaynaklardan, IMF ve Dünya Bankası'nda çok ciddi desteği sağladık, fakat bu sadece işin bir yanı’’ dedi. Türkiye gibi özel sektörün çok önemli olduğu bir ekonomide, özel sektörün de yatırım yapmasının, hem bankacılık sektörüne, hem de bankacılık sektörünü aşan bir biçimde istihdam yaratan, üretime katılan yatırımların yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Derviş, bugün ABD'de, ABD Merkez Bankası ve Citibank başkanlığında ayrı ayrı düzenlenecek toplantılara katılacağını belirterek, ‘‘Amacımız, Türkiye'nin güvenini yeniden tesis etmek, dış yatırımı, her şekilde, her biçimde istihdam yaratan ve üretimin artışına katkıda bulunan dış yatırımların hızlandırılmasını sağlamak’’diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!