Deutsch Türkische Bank'ta kredi kavgası

Güncelleme Tarihi:

Deutsch Türkische Bankta kredi kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Deutsch Türkische Bank'ın, hakkında 1 milyon mark tazminat kararı çıkarttığı eski genel müdür Selahattin Tozan, davanın bugünkü genel müdür Ahmet Vural Bıyık'ın kendine olan husumet nedeniyle açıldığını öne sürdü. Tozan, Bıyık'ı zamanında işe almadığı için kendisine kin beslediğini savundu.

Deutsch-Türkische Bank'ta, eski ve yeni genel müdürler arasındaki ‘‘kredi kavgası’’ sürüyor. Geri dönmediği öne sürülen yaklaşık 25 milyon marklık kredi nedeniyle hakkında açılan davada 1 milyon mark tazminat ödemesine karar verilen Deutsch Türkische Bank eski Genel Müdürü Selahattin Tozan, bugünkü Genel Müdür Ahmet Vural Bıyık'ın ‘‘Kuyruk acısı’’ nedeniyle hakkında dava açtırdığını öne sürdü. Bu iddiaları yanıtlayan Bıyık ise , kredilerin hatalı verildiğini, şahsi konuların sözkonusu olmadığını iddia etti.

Tozan, yaptığı açıklamada, 1991-95 arasında bankada Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını, kendisi gibi Genel Müdür konumunda bir de Manfred Weth adında bir Alman bulunduğunu anlattı. Kredilerin iki genel müdür ile 4 kişilik Kredi Kurulu onayıyla verildiğini vurgulayan Tozan şunları söyledi:

‘‘Bir kredi teklifinin üzerinde 5 kişinin imzası olur. Her kredi Denetleme Kurulu'nun limitleri içinde, Kredi Kurulu kararıyla verilir. Kredilerin yaklaşık 6 milyon markı Marmara Bank'a verildi. Diğer krediler yine bu bankanın garantisi altında Türk şirketlerine verilmişti. Marmarabank 1994'de kapatıldı. Bunu önceden bilmek mümkün değildi. Kendi Denetleme Kurulumuz, Alman Bankaları Denetleme Kurulu ve iki ayrı özel denetleme şirketi tüm çalışmaları yakından izliyor. Yasalar gereği sürekli kontrol altındayız. Batık bankaya verilen kredide de hata yoktu. Geri dönmeyen kredi miktarının ben 18-20 milyon mark civarında olduğunu tahmin ediyorum.’’

Ahmet Vural Bıyık ise şöyle dedi. ‘‘33 milyon mark sermayeli bankanın üçte ikisini kaybedersen bunun hesabı sorulur. Eğer bu bir de kamu bankası ise peşini zaten bırakmaz. Davanın şahsi nedenlerle açıldığı idiası yanlış ve komiktir. Mehmet Savaş'ın atanmamla ilgisi yok. Banka 20 kişiyle görüştü, 3-4 isim Alman Bankaları Denetleme Kurulu'na önerildi, üç isim reddedilince ben göreve getirildim. Kredi Kurulu'nda sadece Tozan için dava açılması onun üst düzeyde yönetici olmasından kaynaklanıyor, bu diğerleri hakkında dava açılmayacağı anlamına da gelmiyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!