İki grubun ‘Destek’ kavgası mahkemede çözüldü

Güncelleme Tarihi:

İki grubun ‘Destek’ kavgası mahkemede çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2019 08:00

Finans sektöründe faaliyet gösteren iki grup arasında ‘ ticari unvan’ krizi çıktı. Destek Menkul Değerler ve Destek Faktoring, Destek Varlık Yönetim’e karşı dava açtı. Dilekçede, davalı tarafın ticari unvanında sonradan kullanmaya başladığı ‘Destek’ ibaresinin haksız rekabete yol açtığı kaydedildi. Yapılan yargılama sonrası davalı şirketin unvanındaki ‘Destek’ ibaresinin çıkarılmasına karar verildi. Şirket, ticari unvanında ‘Destek’ ismini sildi.

Haberin Devamı

GRUP şirketleri olan Destek Menkul Değerler AŞ ile Destek Faktoring AŞ 1990’lı yılların başından bu yana faaliyet gösteriyor. Her iki şirketin unvanındaki ‘Destek’ ismi de Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillendi. Davalı konumdaki Destek Varlık Yönetim AŞ ise Mayıs 2013’te kuruldu. Şirket ilk olarak Deniz Varlık Yönetim unvanı ile kuruldu.

Bu unvan bir yıl sonra Destek Varlık Yönetim AŞ olarak değiştirildi. Durumdan haberdar olan Destek Menkul Değerler ve Destek Faktoring yetkilileri, “Destek” ismini 20 yılı aşkın bir süredir kullandıklarını, müşterilerin karıştırma durumunun olabileceğini belirterek şirket unvanında değişikliğe gidilmesini talep etti. Sözlü olarak yapılan talep sonrası Kasım 2014’te noter yolu ile ihtarname gönderildi. Durumdan değişiklik söz konusu olmayınca konu yargıya taşındı.

Haberin Devamı

MÜŞTERİLER KARIŞTIRIYOR
İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesinde Ocak 2015’de dava açıldı. Dava dilekçesinde özetle “Destek terimi ilk olarak 1997’de tescil edildi. Bu unvanı kullanma hakkı sadece müvekkile ait. Müvekkil şirketler de davalı firma da finans sektöründe faaliyet gösteriyor. Müşterilerin bu durumu karıştırmaları söz konusu. Davalının ‘Destek’ unvanını kullanması Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) açıkça aykırı. Bu durum haksız rekabete de yol açıyor. Davalı şirketin unvanından ‘Destek’ isminin çıkarılmasını talep ediyor” denildi.

HAKSIZ REKABET YOK
Destek Varlık Yönetim AŞ adına dosyaya sunulan savunma dilekçelerinde ise özetle “Haksız kullanım söz konusu değil. Müvekkil şirket, ticaret unvanını hukuka uygun bir şekilde tescil ve ilan etti. Tescilsiz bir kullanımdan söz edilmesi mümkün olmadığı gibi haksız rekabetin varlığı da söz konusu değil” denildi. Mahkeme, tarafların iddia ve savunmalarını aldıktan sonra dosyayı bilirkişi heyetine verdi. Bilirkişi heyeti, davacı tarafın haklı olduğunu, davalı şirketin unvanından ‘Destek’ ibaresinin silinmesi gerektiği yönünde rapor verdi. Gelen rapor sonrası mahkeme kararını verdi.

TESCİLDE ÖNCELİK VAR
Mahkeme, davalı şirketin unvanındaki ‘Destek’ ibaresinin ticaret sicildeki kayıtlardan silinmesine karar verdi. Mahkemenin bu kararının gerekçesi ise şöyle açıklandı: “Destek Menkul Değerler 2006, Destek Faktoring 1996, Destek Varlık ise 2014’ten itibaren ‘Destek’ ibareli ticaret unvanlarını kullanıyor. ‘Tescilde öncelik’ ilkesi gereğince, davacıların ‘Destek’ ibareli ticaret unvanını kullanmalarında davacıların hukuki himayeden yararlanması gerekir.”

Haberin Devamı

UNVANDAN ÇIKARILDI
Davalı taraf bu kararı istinaf mahkemesine taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurusunu esastan ret etti. Davalı şirket avukatları bu kez Yargıtay’a başvurdu. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de, temyiz talebini geri çevirdi. Karar kesinleşince davalı şirket, ticari unvanında ‘Destek’ ibaresini çıkardı.

BAKMADAN GEÇME!