Desteğin adı bile Borsa’yı patlattı

Güncelleme Tarihi:

Desteğin adı bile Borsa’yı patlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

İki ayda yüzde 60 gerileyen Borsa endeksi, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, İMKB'yi rahatlatacak önlemlerin hazırlandığı açıklaması ile patladı. Dün 329 puan birden artarak 2 bin 278 puana fırlayan endeks, bir haftalık zararını bir günde kapattı.

Son iki ay içinde yüzde 60'a yakın değer kaybeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘‘rahatlatıcı önlemler pazartesi açıklanacak’’ sözüyle patladı. Önceki gün 1948 puana gerileyen borsa endeksi dün Yılmaz'ın açıklamaları ile 329 puan birden artarak tekrar 2000 puanın üzerine çıktı ve 2 bin 278 puandan kapandı. Hisseler ise ortalama 16.93 oranında prim yaptı. Böylece borsa bir günde ilk kez bu kadar yüksek oranda prim yapmış oldu. Borsada son günlerde iyice azalan işlem hacmi de dün üçe katlanarak 80 trilyon liranın üzerine çıktı.

Aslında borsanın dünkü yüzde 17'lik yükselişi ile hafta başından bu yana peş peşe dört gündür yaşanan düşüş de kapanmış oldu. Geçen haftayı 2 bin 328 puandan kapatan İMKB Bileşik Endeksi'nin önceki günkü bin 948 puanlık kapanışı itibariyle son dört günlük kaybı, yüzde 16 düzeyindeydi. Borsadaki dünkü yüzde 17'lik yükselişle bu dört günlük kayıp da kapanmış oluyor.

SEANSIN SEYRİ

Başbakan Yılmaz, borsada Muğla gezisini erteleyerek Ankara'da Maliye Bakanlığı ve Hazine yetkilileri dün acil toplanmasıyla borsa güne umutlu başladı. Bir haftadır yaşanan sürekli düşüşün ardından dün sabah beklentilerle birlikte endeks seansın ilk yarım saatinde, 2000 puanın üzerine çıktı. Birinci seansa düşüşle başlayan ve minumum 1922 puana kadar gerileyen bileşik endeks, Başbakanlık konutundaki toplantı haberinin duyulması üzerine tırmanışa geçti.

Endeks, ilk seansın ilk yarım saatinde, 2 bin 86 puana ulaştı. İlk seansın sonuna doğru, kulislerde borsaya verginin ertelenebileceği yolundaki söylentiler kulaktan kulağa dolaşırken, alım emirleri de yağmur gibi gelmeye başladı. Birinci seansın sonunda önceki günkü kapanışa göre, 178 puan artarak 2 bin 126 puana yükseldi. Hisse senetleri de ortalama yüzde 9.14 oranında değer kazandı. Borsa yükselişi ikinci seansta devam etti. Fakat ikinci seansın ilk yarısında Başbakan Yılmaz'ın toplantısı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmayınca birara artan endişeler satış getirdi. Bu satışlarla endeks birinci seans kapanış değerinin altına 2 bin 86 puana kadar geriledi. İkinci seansın ortasına doğru beklenen açıklamaların gelmeye başlaması ile borsada alımlar tekrar hızlandı. Hisseler ikinci seansta da ortalama yüzde 8'in üzerinde prim yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!