Desa mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Desa mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 02:06

Marks&Spencer'ın ‘‘global üreticisi’’ olan Desa Deri, İngiltere'de kadın deri konfeksiyon pazarında yüzde 11.7'lik paya ulaşarak lider oldu. Desa'nın en yakın rakibinin pazardaki payı ise yüzde 4.4'te kaldı. Desa'nın kurucusu Melih Çelet, ‘‘94 krizi sırasında bir gecede 20 yılım eridi, bugün ise sahayı en son terkeden biz oluruz’’ dedi.

1994 krizi sırasında kurucusu Melih Çelet'in deyimiyle, ‘‘Bir gecede 20 yıllık birikimi giden’’ Desa Deri Sanayi, Türkiye'yi dalgalı kura taşıyan bugünkü kriz ortamında bir mucizeye imza attı. Desa Deri, Marks&Spencer'a ürettiği kadın deri konfeksiyon ürünleriyle İngiltere'de yüzde 11.7'lik paya ulaşarak uzak ara pazar lideri oldu. Marks&Spencer'ın yaptırdığı bir araştırma, Desa'nın ürettiği kadın deri giyim ürünlerinin İngiltere'deki pazar payının bir yılda yüzde 1.8'den yüzde 11.7'ye çıktığını ortaya koydu. Desa Deri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Çelet, ‘‘İngiltere'de uzak ara birinciyiz. En yakın rakibimiz katalog satışlarının payı yüzde 4.4, Next'in pazar payı da yüzde 3.3 düzeyinde bulunuyor’’ dedi.

2000 yılı ihracatlarının 25 milyon dolar olduğunu, bu yıl ise 30 milyon doları aşmayı beklediklerini belirten Çelet, İngiltere'deki araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Biz 5 yıldır Marks&Spencer'ın global tedarikçisiyiz. Marks&Spencer, her yıl pazar araştırma şirketi Taylor Nelson Sofres'e ‘Fashion Trak' araştırması yaptırıyor. Son araştırmadan Desa'nın Marks&Spencer'a ürettiği deri kadın giyim ürünlerinin İngiltere'de pazar lideri olduğu sonucu çıktı. Üstelik de birçok ünlü giyim markasını geride bıraktık.’’

BİR GECEDE 20 YIL

Çelet, ‘‘Türkiye'nin ardarda yaşadığı kriz ortamında siz kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Kriz sizi nasıl etkiliyor?’’ sorusu üzerine şunları söyledi:

‘‘Bakın ben 1994 krizini çok ağır yaşadım. Tabiri caizse bir gecede 20 yıllık birikimim gitti. 94 krizine 10 milyon dolarlık açık pozisyonla yakalandım. Bugün tabii ki birçok kuruma göre çok rahatız. Bir kere 94 krizinden ders alıp, borçla çok açılmamayı öğrendik. İşimizi hep ölçülü büyütmeye özen gösterdik. Bugün tabi ki 94'deki gibi değiliz. Allah korusun sahadan oyuncuların çıkması gündeme gelecek olursa, herhalde sahayı en son terkeden biz oluruz. Çok da sıkışırsak, çeker gider Bulgaristan'da üretim yaparız. Çünkü, artık bağlantılarımız global. Ama krizden hiç mi etkilenmiyoruz. Tabii ki etkisi var. Dalgalı kura geçildiğinden beri önümüzü göremiyoruz. Devalüasyon hiç de sanıldığı gibi ihracatı tetikleyen bir unsur değil. Sonuçta içerde hammaddemizde, başka giderlerimizde artışlar oluyor. Yani, giderlerimiz de dolara endeksli.’’

LALELİ HAYALİ

Deri sektörünün hálá Laleli’de gerçekleşen bavul ticaretinin güzel günlerini hayal ettiğini hatırlatan Melih Çelet, şöyle konuştu:

‘‘Sadece bavul ticaretine, sadece Rusya'ya endeksli olmak doğru bir iş değil. Başka pazarları zorlamak gerekiyor. Biz şu anda İngiltere'nin yanısıra Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'da 20'ye yakın firmaya mal üretiyoruz. Sadece Marks&Spencer'a yılda 230 bin adet konfeksiyon tasarımı üretiyoruz. Yani, yönümüzü iyice ihracata çevirmiş durumdayız. Geçen yıl 40 milyon dolarlık ciromuzda ihracatın payı yüzde 60'tı, bu yıl 50 milyon dolar olmasını beklediğimiz ciromuzda ihracatın payı yüzde 75'i bulacak.’’

30 yıllık şirket

DESA Çelet ailesi tarafından 1972 yılında kuruldu. Bugün 3 tesiste çanta, valiz, kemer, ayakkabı, konfeksiyon ve hediyelik eşya üretiyor. 1990 yılında Sefaköy'de hizmete açtıkları 15 bin metrekarelik tesisleri, ana üretim merkezini oluşturuyor. Desa, Samsonite markasının da Türkiye'deki tek distribütörü durumunda bulunuyor.

Sizi Emenes diye biri arıyor

DESA'nun kurucusu Melih Çelet, Marks&Spencer'ın kendilerini 5 yıl önce kadın deri konfeksiyonunda ‘‘global tedarikçi’’ olarak seçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

‘‘Biz İngiltere'de Harrods'a bile mal satarken, Marks&Spencer'ın kapısından girmeye çekinirdik. Bir gün sekreterim ‘Sizi Emenes (M&S) diye biri arıyor' dedi. Notu iyi alamamış, kimin bizi aradığını tam anlayamamıştık. Sonra Londra'daki ofisimizi arayıp uyarmışlar. Londra ofisimizdeki arkadaşlar arayıp, ‘Melih Bey, Marks&Spencer sizi arıyormuş, neden yanıt vermediniz?' diye uyarınca durumu anladık. Hemen aradık kendilerini. Bizi davet ettiler. Gittim, görüştüm. Dünyada kendilerine kadın deri konfeksiyonunda global tedarikçi olabilecek üç firma belirlemişler. Biri de Desa'ydı. Bu görüşme sonrasında bizi seçtiler. 5 yıldır biz Marks&Spencer'ın kadın deri konfeksiyonunda global tedarikçisiyiz. Marks&Spencer'ın bizim ürünlerimizden sağladığı ciro yılda 50 milyon sterline ulaştı.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!