Derviş'ten ‘Hedef tutmazsa Arjantin oluruz’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dervişten ‘Hedef tutmazsa Arjantin oluruz’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 02:15

Amaçlarının, 2002 yılındaki bütçe hedeflerinin tutması ve sağlam bir yapıya oturması olduğunu belirten Devlet Bakanı Kemal Derviş, Arjantin ekonomisindeki krizi kasdederek ‘‘Mali politika hedeflerini tutturamayan ülkelerin durumunu televizyonlardan, gazetelerden izliyoruz’’ dedi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş, amaçlarının, 2002 yılındaki bütçe hedeflerinin tutması ve sağlam bir yapıya oturması olduğunu söyledi. Derviş, 2001 yılında yaşanan tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin bütçe hedeflerini tutturma konusunda başarılı olduğunu, mali politika hedeflerinin tutturulmasının, son zamanlarda yaşanan iyiye gidişin de nedeni olduğunu kaydetti. Derviş, Arjantin ekonomisindeki krizi kasdederek ‘‘Mali politika hedeflerini tutturamayan ülkelerin durumunu televizyonlardan, gazetelerden izliyoruz’’ dedi. Derviş, mali politika hedeflerini tutturmanın en önemli başarılardan biri olduğunu ve bunun Meclis'in desteği ve toplumun sağduyusu ile sağlanabildiğini bildirdi.

Bazı vergi oranlarını artıran ve kamudaki bazı ayrıcalıklı indirimleri ortadan kaldıran tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındı. Tasarı ile yaklaşık 1 katrilyon gelir bekleniyor.

Komisyonda tasarının bir bölümünü Devlet Bakanı Kemal Derviş, bir bölümünü ise Maliye Bakanı Sümer Oral savundu. 2001 yılında yaşanan bütün zorluklara karşın Türkiye'nin maliye politikalarında başarılı olduğunu bildiren Derviş, şunları söyledi:

‘‘Maliye politikası hedeflerini tutturamayan ülkelerin durumunu izliyoruz. Borç ve finans bunalımına giren ülkelerde maliye politikası hedeflerini tutturmak en önemli başarı unsurlarından bir tanesidir. Meclis'in desteği, toplumun desteği ve sağduyusu ile Türkiye, gerçekten zor şartlara rağmen 2001 yılında ciddi bir başarı elde etmiştir. Bu başarının 2002 yılında da devam etmesi şarttır. Maalesef Türkiye gelecek yıl da bu sıkı maliye politikasına devam etmek mecburiyetindedir. ’’

VEKİLLERE İNDİRİM YOK

Derviş, sosyal amacı olmayan indirimlerin kaldırılacağını söyledi. Buna milletvekillerinin uçak biletlerindeki indirimlerini örnek veren Derviş, ‘‘Bu kadar sıkı maliye politikası uygulama zorunluluğu karşısında bu indirimlerin devamı mümkün değildir’’ dedi. Derviş, Türkiye'de ciddi bir oranda kaçak elektrik kullanımı olduğunu, bunu önleyecek düzenlemeler getirdiklerini söyledi. Türkiye'nin emlak vergisi toplama konusunda son derece başarısız olduğunu da bildiren Derviş, tasarı ile emlak vergisinden ciddi bir gelir elde etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Maliye Bakanı Sümer Oral da, halka yük, üretime maliyet getirme amacı içinde olmadıklarını belirterek, 2002 yılında kamu harcamalarında ciddi kısıntılar yapılacağını kaydetti. Oral, ‘‘Daha rasyonel, daha az para harcayan bir devleti amaçlıyoruz’’ dedi. Oral, indirimlerden 160 trilyon, elektrikten 150 trilyon, Emlak Vergisi'nden 300 trilyon, akaryakıt tüketim vergisinin yaygınlaştırılmasından 100 trilyon, Bağ-Kur'la ilgili düzenlemelerin bir bölümünden de 170 trilyon gelir ve tasarruf beklendiğini kaydetti. Oral, makam aracı tahsis edilmesi gereken kamu görevlilerinin ticari araç kullanması uygulamasına da 2002 yılında başlanacağını bildirdi.

Oral, vergi iadesinin kaldırılacağına ilişkin sorulara, ‘‘Karar çıktığında duyarsınız’’‘ karşılığını vermekle yetindi.

Emlak Vergisi çok düşük

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de emlak vergisinden toplanan paralarının gerçekten çok düşük olduğunu belirterek, ‘‘Emlak vergisinden diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de ciddi bir gelir elde etmeli’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!