Derviş şikáyet etti, Aydın mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Derviş şikáyet etti, Aydın mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2001 02:06

Devlet Bakanı Kemal Derviş, eski bakan Koray Aydın'ı Başbakan Ecevit'e şikayet ederek, yıldızının bir türlü barışmadığı MHP'den intikamanı aldı.

Bakan Kemal Derviş, Hazine'ye yatırılması gereken 450 trilyonluk Belediyeler Fonu'nun MHP'li eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın talimatıyla usulsüz olarak başka bir işte kullanıldığı gerekçesiyle Başbakanlığa şikayette bulundu. Başbakanlık Teftiş Kurulu, usulsüzlük iddiası üzerine, ön inceleme başlattı.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, yıldızının bir türlü barışmadığı MHP'den intikamını aldı. Derviş, Hazine'ye yatırılması gereken 450 trilyonluk Belediyeler Fonu'nun MHP'li eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın talimatıyla usulsüz olarak başka bir işte kullanıldığı gerekçesiyle Başbakanlığa şikayette bulundu.

Başbakan Bülent Ecevit, Derviş'in şikayetini kendisine bağlı Başbakanlık Teftiş Kurulu'na iletince, ucu Aydın'a ulaşan usulsüzlük iddiası için müfettiş görevlendirilerek ön inceleme başlatıldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Ecevit'in onayıyla İller Bankası'na yönelik başlattığı bu ön incelemsinde, biri iki Başbakanlık, biri Hazine, biri de Bayındırlık Bakanlığı'ndan olmak üzere toplam 4 müfettiş görevlendirdi.

Derviş ile Bayındırlık Bakanlığı arasındaki, bu yılın ocak-temmuz aylarına ait alacak sorunu eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın döneminde başladı. Konu geçen ay Bakanlar Kurulu toplantısına sunulan brifing raporuna da yansıdı. Rapora göre, banka, belediyeler çeşitli finans kuruluşlarına borçlarını ödeyemeyince, garantör olduğu işlerde kullanılan borçları yurtiçindeki bankalardan kredi alarak ödedi. Bunu da belediyelerin yasa gereği genel bütçeden aldıkları yüzde 6'lık paylardan kesinti yaparak karşılamaya çalıştı. Ancak bu para faizleri bile karşılamayınca banka nakit sıkıntısına düştü.

Bu durum İller Bankası yetkilileri tarafından dönemin Bakanı Aydın'a anlatıldı. Aydın, Hazine adına yatırılması gereken Belediyeler Fonu miktarının yatırılmayarak, kredi borçlarının kapatılmasında kullanılması için bankaya onay verdi. Bu gelişmeler, parasını alamayan Derviş'i çileden çıkardı. Derviş, son olarak 8 Ekim 2001'de Bayındırlık Bakanlığı'na gönderdiği yazıda Hazine Müsteşarlığı'na yasa gereği yatırılması gereken yaklaşık 450 trilyon liralık paranın ‘‘defaten’’ ödenmesini birkez daha istedi.

AKCAN KABİNE'DE SAVUNDU

Yeni Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunuşta paranın Hazine'ye neden ödenemediğinin savunmasını yaptı. Eski Bakan Aydın'ın onay kararını Hükümet nezdindeki girişimleri sonucu verdiğini bildirdi. Bankanın 2002 yılı içindeki tüm yatırımlarını durdursa dahi sağlayacağı kaynağın Hazine'ye olan borcunu kapatamayacağını dile getiren Akcan, çözüm önerileri de sundu. Ancak bu çözüm önerileri de Derviş'i iknaya yetmedi.

Aydın'a çifte soruşturma

Derviş'in şikayeti üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu'nda ucu kendisine de uzanacak bir ön inceleme başlatılan MHP'li eski Bayındırlık Bakanı Aydın hakkında Meclis'te de yine bakanlığı dönemindeki usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle ‘‘Meclis Soruşturması’’ açıldı. Ankara DGM Savcılığı'nın Bayındırlık Bakanlığı'ndaki ihalelerle ilgili soruşturmasının ardından, AKP'nin önergesi üzerine açılan Meclis soruşturmasına, Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylamada muhalefetin yanı sıra iktidar ortaklarından da destek gelmesi dikkat çekti. Soruşturma Komisyonu'nun bu iddiaları ciddi bularak, konunun yargıya intikali yönünde bir karar alması halinde Aydın'a Yüce Divan'da yargılanma yolu açılmış olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!