Derviş hakkındaki gensoru reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Derviş hakkındaki gensoru reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 14:49

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Derviş hakkında SP milletvekillerince verilen gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi

SP milletvekillerinin ``Ekonomi yönetiminde başarılı olamayarak ekonomik çöküş sürecini hızlandırdığı ve dış ekonomik ilişkilerde Türkiye`yi küçük düşürücü davranışlar sergilediği`` iddiasıyla verdikleri gensoru önergesi üzerinde Derviş TBMM'de bir açıklama yaptı.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Derviş, hakkındaki gensoruya cevap verirken kendisinin de hatalar yaptığını özellikle borç ve bankacılık sistemindeki sorunları tam olarak ölçemeyip iyimser tahminlerde bulunduğunu açıkladı.

Derviş krizlerin önceden tahmin edilemediğini belirterek "Kasım ve Şubat krizlerinin çok önceden tahmin edilebilseydik çöküş olmazdı" dedi.

Krizden çıkış için çözümün uzun sürdüğünü vurgulayan Derviş, sürekli ve güçlü bir programın uygulanması ile bu konunun üzerine gidilebileceğini söyledi. Mucize olmayacağını kaydeden Derviş, Türkiye'nin programa inanması gerektiğinin altını çizdi.

Programın IMF'in veya başka bir kurumun dayatması olmadığını tekrarlayan Derviş, ekonomi yönetiminin bu programa inandığını söyledi.

Türkiye'nin en önemli sorunu olan borç yükünün dışardan alınan kaynakla uzun vadeli ve düşük fazli bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarını belirten Derviş, "Böylece kısa vadeli borçları temizleyip vade yapısını uzatacağız. Borcun hızlı büyümesi bütçe açıklarının yanı sıra bankacalık sistemenin de zaafından kaynaklandı. Türkiye borcunu zamanında ödeyecek bir ülkedir. Türkiye bu güvenin yeniden kazanıyor." dedi.

İhracata dayalı kalkınma modeline de değinen Derviş, Türkiye'nin güçlü ihracat yaptığı dönemlerde dış kaynağa daha az bağımlı hale geldiğini belirtti. Derviş, "İhracata dayalı kalkınma modeli Türkiye için tek geçerli ve bağımsızlığımızı koruyacak tek modeldir" dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!