Derviş: Amacımız ucuz enerji satmak

Güncelleme Tarihi:

Derviş: Amacımız ucuz enerji satmak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 10:09

Devlet Bakanı Kemal Derviş, enerji piyasasında esas amacın, "reel sektöre ucuz ve kaliteli enerji" satmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Enerjide İşletme Hakkı devirleriyle ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nda biraraya gelen Devlet Bakanı Derviş ile Enerji Bakanı Zeki Çakan, toplantının ardından ortak açıklamalarda bulundular.

Derviş konuşmasında, esas amacın enerji piyasasını ``hem çağdaş hem de üretken hale getirmek`` olduğunu belirtti.

Derviş, amaca ulaşmak için, ortak yolun birlikte arandığını ifade etti.

ÇAKAN: HUKUKİ BOYUT İNCELENDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da, 8 santralin işletme haklarının devri konusunda, uluslararası ve Türkiye`den hukukçuların bulunduğu bir heyet ile Elektrik Piyasası Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Enerji Bakanlığı ilgillerininin katıldığı bir toplantı yapıldığını vurguladı.

Çakan, ``toplantıda işletme hakkı devirlerinin, hukuki boyutunun incelenmesi ve bundan sonra alınacak tavırlarla ilgili durum belirlemesi temel amaçtır`` dedi.

Bürokratların konuya ilişkin görüşmelerinin sürdüğüne işaret eden Bakan Çakan, İşletme hakkı devirleri ile ilgili Enerji Bakanlığı`nın görüşünün ise ``yabancı sermayenin Türkiye`ye çekilmesi ile mevcut santrallerin rehabilite edilmesi doğrultusunda`` olduğunu kaydetti.

Enerji Bakanı Çakan, 8 santralin işletme hakkı devirlerinden dolayı Hazine 1 milyar 75 milyon dolarlık gelir sağlayacaktır.

Çakan, "Enerji Bakanlığı işletme hakkı devirlerinin yapılmasını istiyor. Hazine bunun yanı sıra varlık satını da talep ediyor" dedi.

HUKUKÇULARDAN BRİFİNG ALINDI

Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, 8 santralın işletme hakkı devri ile ilgili, hukuksal boyut konusunda uluslararası hukukçulardan brifing aldı.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nda başlayan toplantıda, uluslararası hukukçulardan İngiliz hukukçu Smith Martin Stewart başkanlığında 7 kişilik bir heyet bulunuyor.

Bakanlar, hukukçulur tarafından 8 santralın işletme hakkı devrinde, hukuksal boyut konusunda brife edilecekler.

Toplantıya Enerji Bakanlığı`ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müşteşarı Yurdakul Yiğitgüden, müsteşar yardımcıları, ilgili genel müdürler ile Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Enerji Piyasası Kurulu Başkanı Yusuf Günay ile Yardımcısı Ali Türkoğlu ve Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Demir Erman da katılıyorlar.

İŞLETME HAKKI DEVRİ

Soruları cevaplayan Çakan, sorunların ortadan kaldırılarak santrallarda işletme hakkı devrinin gerçekleşmesinden yana olduğunu söyledi.

Termik santralların yüzde 80-84 kapasiteyle çalıştığını, barajlardaki su seviyelerinin düşük olması nedeniyle buralardan sağlanan elektrikte ise ciddi düşüşler yaşandığını anlatan Bakan Çakan, yıllık yüzde 8 talep artışına göre 2002-2005 yılları arasında üretimin, tüketimi ancak karşılayacak durumda olduğunu kaydetti.

``Yeni yatırım gerçekleşmezse, 2006 yılında tekrar enerji darboğazına girilecektir`` diyen Çakan, kendisinin işletme hakkı devirlerinin yapılmasını arzu ettiğini söyledi. Çakan, şunları kaydetti:

``Hukuki boyutlarının tam yerine getirilerek, sorunların ortadan kaldırılarak, işletme hakkı devirlerinin yapılmasından yanayız. Bugün yapılan toplantının amacı budur. Hazine ise işletme hakkı devrinin yanı sıra varlık satışlarının yapılmasını arzulamaktadır. Ben bu düşüncemi, bütün bakanlarımıza ve başbakanımıza arzettim. Ama hükümetimizin alacağı karara da uyacağımı beyan ettim.``

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!