Derviş ABD'den serbest ticaret isteyecek

Güncelleme Tarihi:

Derviş ABDden serbest ticaret isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2001 00:00


Levent GÖKMEN
Haberin Devamı

4 Temmuz'da ABD'de temaslarda bulanacak Kemal Derviş, Turgut Özal'ın yıllar önce yaptığı gibi Türkiye için borç değil ‘‘kotasız ticaret hakkı’’ talep edecek.

Dün 12 günlük dünya turuna başlayan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, 4 Temmuz'da gideceği ABD'den Türkiye için serbest ticaret isteyecek. 26 Haziran'da Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri eski Başkanlarından (TGSD) APS Tekstil'in sahibi Osman Benzeş ile yarım saatlik bir görüşme yapan Kemal Derviş, ABD kotalarını arttırmak için çaba harcayacağını ve çok büyük bir ihtimalle de serbest ticaret ayrıcalığı alarak Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Kemal Derviş'e ABD ile kotasız ticaret yapılması halinde Türk Tekstil Sektörü'nün Türk ekonomisine sağlayacağı kazançları anlatan iki rapor sunduğunu söyleyen Osman Benzeş, ‘‘Sayın Derviş İzmir ve Denizli'deki tekstilcilerle görüştükten sonra İstanbul'dan da deneyimli bir tekstilci ile görüşmek istemiş. 26 Haziran'da birebir görüşme için randevu verdi. Derviş'e borç para bulmakta üzerinize yok ama bu çözüm değil dedim. Türkiye'nin ihracaatını arttırarak kalkınabileceğini bunun yolunun da ABD ile kotasız ticaretten geçtiğini anlattım. Bu konularda hemfikir olduğumuzu ve serbest ticaret hakkını almak için uğraşacağını belirtti’’ dedi.

Kemal Derviş'in ABD Ticaret Bakanı'nı tanıdığını ve Türkiye'nin ABD'den kotasız ticaret hakkı alabileceğini söylediğini belirten Benzeş, ‘‘Sayın Derviş'e eğer kotasız ticaret yaparsak sadece tekstil sektöründen 150 milyon dolarlık bir ihracaat geliri sağlanacağını söyledim. Bu tür bir imtiyazın daha önce Turgut Özal tarafından da alındığını hatırlattım. Kotaların kaldırılmasının ABD ile AB arasında var olan Centilmenlik anlaşması çerçevesinde mümkün olduğunu söyledim. Sayın Derviş'te ticaretin geliştirilmesi konusuna önem verdiğini ve bunun için elinden geleni yapacağını vurguladı’’ diye konuştu.

ANADOLU'DA RÖNESANS

ABD'ye tekstil ve hazır giyim ihracaatında kotaların Haziran ayı başında dolduğunu ve sektörün kilitlenme noktasına geldiğini, kotasız ticaret ile sektör yatırımlarının Anadolu'ya kayacağını Derviş'e anlattığını belirten Benzeş şunları söyledi:

‘‘ABD Türkiye'ye üretim yaptırma konusunda bu denli arzulu. Kota sorunu nedeniyle bu arzunun bitmesi, müşterilerimizin başka ülkelere kaymasına neden olabilir. Kotasız ticaret Anadolu'da Türk tekstilinin Rönesans'ı olacak. Kotasız mal satılıyor diye Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere sürüklenmeyeceğiz. Yatırımlar Anadolu'ya kayacak ve bölge insanına istihdam sağlanacak. 18-20 yılda biriktirilen Know-how'ın başka ülkelere kayması vatan hainliği ile eşdeğer. Bütün dünya ABD'ye mal satmaya çalışırken bizde elimizdeki malı satmamaya çalışıyoruz. Bütün bunları sayın Derviş'e anlattım. Başarılı olacağımız konusunda umutluyum. Bütün dava taşı gediğine koymak ve başarılı bir hamle yaparak hakkımızı almak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!