Dericiler Çin’in lüks giyim pazarına giriyor

Güncelleme Tarihi:

Dericiler Çin’in lüks giyim pazarına giriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 00:00

Önümüzdeki dönemde Çin'in lüks sınıfını hedefleyen Türk deri giyim sektörünün dağıttığı geleneksel basın ödüllerini alanlar arasında hurriyet.com.tr Ekonomi Editörü Emek Kaplangil de yer aldı.

Haberin Devamı

Türk deri giyim sektörü yenilenen stratejisiyle yükselen Çin lüks sınıfını hedefliyor. Çin’in yeni Deri Ticaret Merkezi’nden en görünür şekilde yer almak için görüşmeler yaptıklarını belirten TDKD Başkanı Mehmet Ali Dinç, “Çin lüks giyim pazarına doğrudan girmek ve tüketicilere daha yakın olmak için girişim başlattık” dedi.

Türkiye deri konfeksiyoncuları sektörü, dün düzenlenen Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) İftar Organizasyonu’nda bir araya geldi.

Organizasyon çerçevesinde yapılan toplantıda sektörün dünü ve bugünü değerlendiren TDKD Başkanı Mehmet Ali Dinç,  dünya deri giyim pazarında en üst lüks segment için üretim yaptıklarını, ancak markalaşma ve tüketiciye yakınlık konusundaki yetersizlikleri nedeniyle bu çabalarının karşılığı olan katma değerin sektörlerine dönmediğini ifade ederek vites büyütmenin varlık yokluk meselesi haline geldiğini belirterek,  yükselen Çin orta sınıfının lüks giyim talebini bir fırsat olarak gördüklerini ve bu pazarda kendi marklarımızla yer almakta geç bile kaldığımızı ifade etti.

Haberin Devamı

Mehmet Ali Dinç, sektörün önde gelen üreticilerinin bir araya gelerek Çin’in devlet desteği ile oluşturduğu yeni deri ticaret merkezlerinde en görünür şekilde yer almak için görüşmeler yaptıklarını ve yakında bunun sonuçlarını elde edeceklerini açıkladı.

Konuşmasında Dünya ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların bu yıl da yaşanacağını belirten Mehmet Ali Dinç, “Özellikle gelişmiş ülkelerdeki bu riskler, ülkemizin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarında düşüşleri de beraberinde getiriyor. Deri giyim sektörü de dış pazarlardaki bu olumsuzluklardan etkilenirken, AB ülkelerine olan ihracatında geçen yıla göre düşüşler yaşanıyor” dedi. İhracatın geliştirilmesi için yapılan çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Ali Dinç, “Kurların haksız rekabete meydan vermeyecek makul bir düzeyin üzerinde seyretmesi ve faizlerin sıcak para girişlerine cesaret vermeyecek şekilde dünyadaki şartlara paralel seviyede seyri en fazla dikkat edilmesi gereken konular” dedi.

Haberin Devamı

2012 ilk yarı ihracatı 598 milyon dolar

Rusya’da ortaya çıkan durgunluğun sektör olarak dikkatli değerlendirdiklerini belirten Mehmet Ali Dinç, “Son ekonomik gelişmeler sonucunda Rusya pazarında oluşan durgunluğa rağmen, sektörümüz açısından en büyük ve en önemli pazar halen Rusya’dır. Deri Tanıtım Grubu’nun da desteğiyle Rusya pazarında Türk Deri sektörünü tanıtmak için önemli projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Sektörün Avrupa pazarındaki kaybını diğer pazarlardaki gayretleri ile telafi ettiğini ve  bu sayede 2012’nin ilk yarısını geçen yılın üzerinde bir seviyede kapattıklarını vurgulayan Mehmet Ali Dinç, “2012 yılı ilk 5 ay ihracat rakamlarına baktığımızda ihracat pazarlarımızdaki dalgalanmanın açık işaretlerini görmekteyiz. 2012 Ocak – Mayıs döneminde Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 10 artarak 59 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde deri ve deri ürünleri ihracatı yüzde 13 oranında artmış ve 597,9 milyon dolar olmuştur. Deri ve deri mamulleri ihracatının, toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 1” diye konuştu. Deri ve deri mamulleri ihracatında 2012 Ocak – Mayıs döneminde ülkelere göre bakıldığında İtalya, Rusya, Irak, İngiltere, Ukrayna, Suudi Arabistan, Hong Kong ve Çin’e artmış, Almanya’ya yüzde 4,5 ve Fransa’ya yüzde 23 oranında düştüğüne dikkat çeken Mehmet Ali Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Ülke grupları itibariyle baktığımızda AB ülkelerine yaptığımız ihracatın yüzde 2,1 oranında düştüğünü, eski Doğu Bloku Ülkelerine yaptığımız ihracatın da yüzde 25 oranında arttığını görmekteyiz. Yarı işlenmiş bitmiş deri ihracatı yüzde 16 oranında artarak 65,4 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Deri giyim ürünleri ihracatı yüzde 5,6 oranında artarak 81.3 milyon dolar oldu. Kürk giyim eşyası ihracatı bu dönemde yüzde 9.8 oranında arttı ve 67.7 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Saraciye ürünleri ihracatı ise yüzde 12.9 oranında arttı. 99.9 milyon dolar ihracat yapıldı. Ayakkabı ihracatı % 21.6 oranında arttı. 243.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı.”

Haberin Devamı

Dericiler Çin’in lüks giyim pazarına giriyor

Organizasyonda çerçevesinde basına verdiği katkılardan dolayı gelenekselleşen ödül töreni gerçekleştirildi.

Ödül alan basın mensupları arasıdan şu isimler yer aldı:

Hürriyet.com.tr -Emek Kaplangil

Radikal Gazetesi– Şebnem Turhan

Haber7.com -Hakan Göksel

A Haber -Gamze Koca

Zaman Gazetesi – Bayram Kaya

Akşam Gazetesi – Mehmet Ali Ergün

Star Gazetesi - Kaan Zenginli

Sözcü Gazetesi- Atilla Kızıltan

Yeni Şafak Gazetesi– Usame Karakış

Fox TV – Öznur Turalıoğlu Seyhan

Cihan Haber Ajansı – Ramazan Solak

Aksiyon Dergisi – Zafer Özcan

Gerçek Medya – Ali Tarakçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!