Derbide kazanan Cimbom borsada düştü, Trabzon 30 milyon eridi

Güncelleme Tarihi:

Derbide kazanan Cimbom borsada düştü, Trabzon 30 milyon eridi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 00:00

Ezeli rakipler Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde Fener’in yenilgisi ve Trabzonspor-Lille maçının ardından UEFA Şampiyonlar Liginde ikinci gruba çıkamamasına yatırımcılar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) farklı tepki verdi.

Derbi maçını 3-1 kazanmasına rağmen Galatasaray Sportif A.Ş hisseleri dün İMKB’de değer kaybederken, kaybeden takım olmasına karşın Fenerbahçe Sportif hisseleri günü küçük çaplı da olsa primle tamamladı. Borsada en büyük darbeyi Şampiyonlar Ligi’ne veda eden Trabzonspor aldı.

Fener 3 milyon lira kazandı

Önceki gün Türk Telekom Arena’da gerçekleşen Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde yenilmesine karşın borsada işlem gören Fenerbahçe Sportif A.Ş hisseleri dün yükseldi. Fenerbahçe Sportif’in yükselişinde en önemli etken veto edilen Şike Yasası’nın Meclis’ten değişiklik yapılmadan geçeceği beklentisi oldu. Borsadaki kayba rağmen bu beklenti ile Fener hisseleri dün yüzde 0.23 arttı. Bu değer artışıyla Fenerbahçe Sportif’in önceki gün 1 milyar 72 milyon lira olan toplam piyasa değeri 3 milyon lira artarak 1 milyar 75 milyon liraya ulaştı.

GS 40.4 milyon lira eridi

Telekom Arena’da Fenerbahçe’yi uzun bir aradan sonra yenmesine karşın Galatasaray’ın borsadaki şirketi Galatarasay Sportif A.Ş hisseleri ise dün sahalardaki sevinci borsaya taşıyamadı. Hisselerde nakit yaratmak için satış devam ederken, İMKB’deki düşüşte Galatasaray Sportif’in değer kaybında etkili oldu. Galatasaray Sportif hisseleri gün sonunda yüzde 8.68 oranında düşüş yaşandı. Böylece önceki gün 465 milyon 610 bin lira olan piyasa değeri 40.4 milyon liralık kayıpla 425 milyon 182 bin liraya geriledi.

Trabzonspor yüzde 8 düştü

UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılımı ile toplam 9.8 milyon lira performans geliri, Şampiyonlar Ligi’ne Türkiye’den katılan tek kulüp olmasından dolayı da yaklaşık 12.5 milyon Euro ile toplam 22.3 milyon Euro geliri kasasına koyan Trabzonspor, önceki gece Şampiyonlar Ligine veda ederken 3 milyon Euro ilave geliri de kaçırdı. Bu veda Trabzonspor’un İMKB’de işlem görne hisselerinde değer kaybını da beraberinde getirdi. Güne düşüşle başlayan ve öğleden sonraki seansta da sert satış ayiyen hisse senetleri dün günü yüzde 7.95 oranında değer kaybıyla tamamladı. Böylece Trabzonspor Sportif hisselerinin değeri 30 milyon lira eriyerek 377 milyon 500 bin liradan 347 milyon 500 bin liraya düştü.

Draghi korkuttu İMKB yüzde 2.97 düştü

AVRUPA Merkez Bankası’nın dünkü toplantısında faizleri 25 baz puan indirmesine karşın krizle mücadelede agresif bir tutum sergileyeceğine yönelik bir sinyal vermemesi, hisse senedi piyasalarında satışları tetiklerken İMKB de yurtdışındaki bozulmaya ayak uydurarak kapanışa doğru kayıplarını artırdı. İMKB-100 endeksi yüzde 2.97 düşüşle 53.499.25 puandan kapanırken, kayıplara öncülük eden bankacılık hisseleri ise yüzde 4.64 düşüş kaydetti. İşlemciler, ACB Başkanı Mario Draghi’nin Euro bölgesinin ekonomik görünümüne ilişkin yaptığı uyarıların piyasaları baskı altına aldığını söylediler. Draghi’nin açıklamalarıyla bozulan dış piyasaları izledi. Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Serdar Pazı, “Draghi’den gelen açıklamalar ECB tarafından Fed benzeri operasyon bekleyen piyasalar için hayalkırıklığı yarattı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!