Deprem Vergisi yapıştı kaldı

Güncelleme Tarihi:

Deprem Vergisi yapıştı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2003 01:51

1999'daki deprem sonrasında getirilen Özel İşlem ve Özel İletişim vergileri kalıcı hale geliyor. Bu vergilerin yeniden yapılandırılacağını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Bu vergiler zaten deprem nedeniyle getirilmemişti. Öyle olsaydı depremzedeye verilirdi’’ dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 1999 yılında Marmara Depremi dolayısıyla getirilen Özel İşlem ve Özel İletişim Vergileri'nin kalıcı hale getirileceğini açıkladı. Kemal Unakıtan, bu vergilerin deprem dolayısıyla getirilmediğini, eğer böyle olsaydı, depremzedeye verilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘‘Milleti aldatmanın alemi yok. Bu vergilerde yeniden yapılandırmaya gideceğiz’’ dedi. Maliye Bakanı bu açıklamayı, vergi tahsilatının bankalardan yapılabilmesine yönelik projenin, Ankara'daki pilot uygulaması için düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Unakıtan, Hürriyet muhabirinin, ‘‘Deprem için konulan bu vergilerin beş yıldır birer yıl uzatılması, toplumda bir inandırıcılık sorununa yol açmıyor mu? Bunları kalıcı hale getirmeyi düşünüyor musunuz?’’ sorusuna, ‘‘Evet biz de aynısını düşünüyoruz’’ yanıtını verdi. Bu vergilerin, o zaman da bütçenin ihtiyacı için getirildiğini belirten Unakıtan, ‘‘Gerekli düzenlemeleri yaparak milletin karşısına da, (evet bunlar budur) diye net çıkmak istiyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın’’ diye konuştu.

ÖTV İNAT İÇİN ARTMADI

Yaşanan iki ekonomik kriz nedeniyle, hala yaralarını sarılmaya çalışıldığını ve bunlar yapılırken vatandaşlardan da bazı fedakarlıkların istendiğini söyleyen Unakıtan, basında yer aldığı gibi ÖTV'yi arttırmalarının ‘‘İnat etmek anlamına gelmediğini’’ belirtti. Unakıtan, ‘‘Bu faizlerle gitmez. Eğer biz vatandaştan ufak fedakarlıklar istiyorsak, enflasyon ve faiz belasından bu ülkenin kurtulması içindir’’ dedi.

Maliye Bakanı, İstanbul Üniversitesi'nin kullandığı Baltalimanı Sosyal Tesisi'nin tahsisinin iptaliyle ilgili bir soruya, ‘‘Yağma Hasan'ın böreği mi, alırım tabii. Gereksiz tahsislere ne gerek var’’ cevabını verdi. Unakıtan, son ÖTV artışlarından sonra kendisinin 2. Selim'e benzetildiğini söyleyen bir gazeteciye de ‘‘Ben Maliye Bakanı'yım, çeşitli şeyler söyleyebilirler. Ama hiçbir Maliye Bakanı sevinerek vergi koymaz’’ cevabını verdi. Unakıtan, Ankara Defterdarlığı'nda düzenlediği basın toplantısından sonra, aşağıdaki salona davet edildi. Burada Unakıtan ile gazetecilere, Defterdarlık'ta çalışan kadın memurların evlerinde yapıp getirdiği zeytinyağlı yaprak sarma, mercimek köftesi ve tatlı-tuzlu poğaçalar ikram edildi.

KİLCİ’YE TAKILDI

Unakıtan'ın basın toplantısına, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci de geldi. Kilci toplantı boyunca dışarda bekledi. Unakıtan, ikram sırasında salona gelen Kilci'ye ‘‘Özelleştirme yavaş gidiyor diyorlar’’ diye takıldı.

Uzanlar katrilyonluk vergi kaçırmış


Kemal Unakıtan, Uzan Grubu'na yönelik vergi incelemesiyle ilgili bir soruya şu karşılığı verdi: ‘‘Çalışmalardan sonuç alındı. Aşağı yukarı ncelemeler tamamlanmak üzere. 100'ün üzerinde şirket incelendi. İmar Bankası'nda yapılan inceleme sonucunda kaçırılan vergi ve cezaların toplamı katrilyonlarla ifade ediliyor.’’ Maliye Bakanı, İmar Bankası'ndaki mevduatın ödeme planının ne zaman açıklanacağı sorusuna ise ‘‘Kaçıyor değilim ama teknik olarak açıklamayı ben yapamam. Abdüllatif Bey veya Ali Babacan yapacak’’ dedi.

Vergiler artık bankaya yatacak

Büyük şehirlerde vergi tahsilatının yüzde 44'ünün bankalar aracılığıyla yapıldığını, bu oranın Türkiye genelinde de yüzde 40 olduğunu belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütün vatandaşların vergi dairesine gelmeksizin bankalardan ödemelerini tercih ettiklerini kaydetti. Unakıtan, şunları söyledi:

‘‘Vergi dairelerindeki yığılmalar nedeniyle, bazı nahoş hadiselerle karşılaşıldığı da görülüyor. Bu olumsuzlukların engellenmesi amacıyla mükelleflerin vergi dairesine gelmeden vergilerini bankalar aracılığıyla ödemeleri için Bakanlıkça yasal zorunluluk getirilmesi de planlanmaktadır. Öncelikle Ankara'da bulunan vergi mükelleflerinin vergi ödemelerini, Ankara'da bulunan 563, yurt genelindeki 5 bin 748 banka şubesi aracılığıyla yapmalarına yönelik pilot uygulama bugünden itibaren başlatılacaktır.’’

Vergi dairelerinde yapılan ödemeler nedeniyle, her bir evrakın kendilerine 3 milyon liraya malolduğunu açıklayan Bakan, işlemin bankada yapılması halinde maliyetin 500 bin liraya düştüğünü kaydetti. Unakıtan, bu sistemin, kademeli olarak bütün ülkede yaygınlaştırılacağını açıkladı. Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, tahsilata yetkili olan bankalar, topladıkları vergiyi üç gün içinde devlete aktarmak zorunda. Bu yükümlülüğün bir gün geciktirilmesi halinde, günlük yüzde 10 ceza uygulanacak.

Özel sektör de vergi toplayacak

Vergi dairelerinin etkinleştirilmesi çalışmalarına yeni halkalar eklendiğini söyleyen Maliye Bakanı Unakıtan, vergi tahsilatının tamamının özel sektöre bırakılması yönünde çalışma yaptıklarını da açıkladı. Ancak Unakıtan, konuyla ilgili ayrıntı sorulması üzerine, ‘‘Şimdi hemen kalkıp özel sektöre tahsilatı verecek durumumuz yok’’ dedi.Unakıtan, vergilerin kredi kartıyla da ödenebileceğini söyleyerek ‘Başımızın üstüne’’ dedi. Bu konuda bankalara talimat veremeyeceklerini ancak kredi kartıyla vergi ödemeyi kolaylaştıracak bazı önlemler için bankalarla yakında görüşeceğini söyleyen Unakıtan, bankalara da kredi faizlerini aşağı çekmeleri çağrısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!