Deprem sigortasına talep patladı

Güncelleme Tarihi:

Deprem sigortasına talep patladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremden sonra evine deprem sigortası yaptırmak isteyenler 2-6 kat arttı. Şu anda sigorta sektörü, eski sisteme göre sigorta yapıyor. Ancak depremden sonra bazı bölgelere teminat vermiyor.

DEPREM sigortası ile ilgili yeni düzenlemeler beklenirken, eski sigorta sistemi devam ediyor. Ancak eski sistemde de depremden sonra önemli hareketler oldu.

Birincisi, son beş aydır konutlarını depreme karşı sigorta ettirmek isteyenlerin oranı 2-6 kat arttı. İkincisi, bazı sigorta şirketleri deprem riskinin fazla olduğu bölgelerde sigorta yapmaktan kaçınıyor.

Türk sigorta sektöründe deprem teminatının fiyatı tarife ile belirlenmiş durumda. Bu yüzden deprem felaketinden sonra deprem sigorta bedellerinde bir değişiklik olmadı. Ancak ABD'de olduğu gibi sigorta fiyatlarında serbestlik söz konusu olsaydı, böyle bir felaketin ardından fiyatlarda çok yüksek bir artış beklemek doğaldı.

Türkiye'de sigorta tarifesi Sigorta Birlikleri tarafından belirleniyor. Deprem sigortası tek başına yapılmıyor. Mutlaka yangın sigortasıyla birlikte yaptırmak gerekiyor. Yangın teminatı vermeden hiçbir felakete karşı sigorta yapılmıyor.

Bazı yörelere sigorta yok!

Güneş Sigorta, depremden sonra acentalarına bir talimat göndererek bazı yerlere sigorta yapılmamasını istedi. Bu yerler şöyle sıralanıyor:

Adalar, Ambarlı, Ataköy (1., 2., 5. kısımlar), Avcılar, Bağcılar, Basınkent (Silivri), Belediye Konutları (Silivri), Doğanbey Sitesi (Tuzla), Ekşioğlu Sitesi (Tuzla), Erseven Sitesi (Kumburgaz), Florya, Göksu Evleri(Anadolu Hisarı), Gürpınar, Halkalı Toplu Konutları (Halkalı), Haramidere, İmar iskan Blokları, Kağıthane Ardiyesi (Kağıthane), Kıraç (Büyükçekmece), Rahmanlar (Tren Yolu Sahil tarafı), Sümer Mahallesi (Zeytinburnu), Toyak İş Merkezi (Şirinevler) Veliefendi Mahallesi (Zeytinburnu) Yeşilköy, Yeşilyurt. Bolu İl ve ilçeleri, Kocaeli İl ve ilçeleri, Sakarya il ve ilçeleri, Şarköy, Yalova il ve ilçeleri.

Acenteler tarafından görülmesi, hasarsız olması kaydı ve genel müdürlük onayı ile deprem teminatı verilecek yerler şunlar: Ataköy, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Eminönü, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Halkalı, İkitelli, Kartal, Kumburgaz, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Selimpaşa, Silivri, Şirinevler, Tuzla, Ümraniye, Zeytinburnu.

Birlik Sigorta ise şu yerlere deprem teminatı vermiyor: Kartal, Pendik, Maltepe (sahil kesimi), Küçükyalı (sahil kesimi), Kadıköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Eminönü, Ataköy'ün çöplük üzerine kurulan kısmı.

Riskli bölgede prim yüksek

Halk Sigorta depremden bu yana Avcılar'da yeni müşteri kabul etmiyor. Ama eski müşterilerine binalarını yerinde incelemek şartıyla sigorta yapıyor. Avcılar'daki eski müşterilerin sigorta bedelinin yüzde 70'ini Halk Sigorta, yüzde 30'nu da sigortalı üstleniyor. Halbuki bu oran genelde yüzde 80-yüzde 20. Küçükçekmece'ye de ancak yapıları görerek teminat veriyorlar.

American Home Sigorta da Avcılar, Adalar, Yalova, İzmit ve Gölcük'e teminat vermiyor. Diğer bölgelerde sigortalıdan konutunda bir deprem hasarı olmadığna dair yazılı belge istiyor.

Avcılar'da deprem sigortası yapmayı kabul eden bütün sigorta şirketleri, buradaki binalara eksper gönderiyor.

Başak Sigorta gibi bazı şirketler görsel teftiş yaptırıyor. Şeker Sigorta ise Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Bağcılar, Sefaköy ve Adalar'da binayı görmek kaydıyla deprem teminatı veriyor. Mühendis bürolarına da ekspertiz yaptırıyor.

Sigorta sektörünün halen uyduğu deprem öncesi sisteme göre, İstanbul Anadolu yakası 1. derecede, Avrupa yakası 2. derecede deprem bölgesi kabul ediliyor. Anadolu yakası, Avrupa yakasından daha pahalı.

Başak Sigorta'nın verdiği bilgiye göre deprem sigortasında göz önüne alınan iki husus, binanın inşaat maliyeti, binanın yapımında kullanılan malzeme ve dairede eşyanın yerine koyulması maliyeti. Mesela bina inşaat bedeli 15 milyar lira olan betonarme binada 100 metrekare kaloriferli bir daire için ödenecek rakam senelik en az 25 milyon 247 bin 250 lira. Bu rakam isteğe göre 35 milyon 346 bin 150 lirayı buluyor.

Anadolu Sigorta, daha çok konut paket poliçesi içinde deprem teminatı istendiğini açıklıyor. Birinci derece riskli bölgede 15 milyar lira değerindeki betonarme bir evin yıllık primi 42 milyon lira.

Aksigorta deprem fiyatının evin yapısal niteliğine göre değiştiğini söylüyor. Ahşap farklı, betonarme, yığma bina farklı uygulamaya tabi. Hasarsızdır raporu getirilirse her yer için teminat veriliyor, ayrıca sigortalıdan da bu konuda beyan alınıyor. Uzmanlar inceleme yaptıktan sonra sigortalanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!