Deprem konutu maliyetinde skandal sinyalleri geliyor

Güncelleme Tarihi:

Deprem konutu maliyetinde skandal sinyalleri geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEPREM konutlarının yapım maliyetinde tam bir keşmekeş yaşanıyor. Dünya Bankası kredisi ile yapılacak kalıcı konutların ihalesinde metrekare maliyeti 128 dolar olarak belirlenirken, Bayındırlık ve İskán Bakanlığı, yaptıracağı 27 bin konutun metrekaresine 195 dolar harcayacak. Bugüne kadar yaptırılan prefabrik konutların metrekare maliyeti ise 100 dolar civarında oldu. Metrekare maliyetleri arasındaki bu büyük farklar kafaları karıştırdı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yaptıracağı kalıcı konutların birinci bölümünün ihalesini bugün ilan etmeye hazırlanırken, Başbakanlık Proje Uygulama Birimi (PUB), Dünya Bankası kredisi ile yaptıracağı, 80-82 metrekarelik 12 bin konut için açılan ihalede teklifleri değerlendirmeyi tamamladı. Depremzedeler için ilk aşamada yapılan prefabrike konutların ortalama maliyeti, ihalenin yapıldığı dönemdeki döviz kurları ile ortalama 100-110 dolar düzeyinde gerçekleşirken, PUB, kalıcı konutlar için altyapı hariç ortalama metrekare maliyet fiyatını 128 dolar olarak ilan etti.

Toplu Konut İdaresi'nden ayrılarak, dönemin Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun bilgisi ve onayı alınmadan Başbakanlık'a bağlanan PUB, aldığı tekliflere ilişkin değerlendirme raporunu 24 Nisan'da onaya hazırladı. PUB'un değerlendirmesine göre, ihaleye gelen tekliflerde, altyapısı hariç, konutların ortalama inşaat metrekare maliyeti 76 milyon 370 bin lira (ihalenin yapıldığı tarihteki döviz kuru ile 128 dolar) olarak belirlendi. Altyapı dahil olarak ayrıca yapılan değerlendirmede ise konut başına ortalama altyapı maliyeti, 1 milyar 933 milyon lira (3 bin 221 dolar) olarak hesaplandı. Böylece, ortalama 80-82 metrekarelik her bir konut için, metrekare maliyetinin, altyapı dahil 167-168 dolar olduğu ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!