Denizbank'ı Attila'nın felsefesiyle yönetiyor

Güncelleme Tarihi:

Denizbankı Attilanın felsefesiyle yönetiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 12:08

Denizbank’ın art arda iki satışına imza atan Ateş, satış sürecinde İtalya’nın dev bankalarından birinin CEO’sunun jetiyle gelip masaya oturduğunu, ‘göz göze’ iletişimle karar verdiğini anlattı. Ateş Denizbank'ı Hun İmparatoru Attila’nın yönetim felsefesiyle yönettiğini de ifade etti.

Haberin Devamı

Dünya ekonomisini etkileyen kriz dönemlerinde Avrupalılar ve Ruslar’a yapılan iki önemli satış sürecinde bankanın başında olan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türk Hava Yolları’nın (THY) aylık dergisi Skylife Business’a verdiği söyleşide iş dünyasında bilinen kuralların dışında yöntemlerin geçerli olduğunu profesyonel yaşamından verdiği örnekle aktardı. Bankanın Fransız - Belçika ortaklığı olan Dexia’ya satış sürecinde Türkiye’de banka arayışında olan İtalyanların önemli bankacılık gruplarından birinin CEO’sunun bütün rakamsal bilgilere sahip olmasına karşın kararını özel jetiyle gelip kendisini şahsen tanıdıktan sonra verdiğini açıkladı.

‘SENİ GÖRMEYE GELDİM’

Ateş, satışın gerçekleşmediği o olayı şu ifadelerle anlattı:

“Bağımsız denetim şirketleri, değerlendirme ve derecelendirme kuruluşları sadece şirketleri değil, ülkeleri bile değerlendirip kredibilitelerini belirliyor. Pazarda sizin para etmeniz ve hissedarın size yatırım yapması tabii ki kâğıtlara yansıyan sonuçların kabul görmesiyle ilgili. Bir açıdan bu evrensel bir dil sayılabilir. Ama son derece rakamsal. Oysa işin bir de insani boyutu var. Dexia satışı öncesinde yaşadığım bir anımı aktarmak isterim: İtalya’nın en büyük bankalarından birinin CEO’su detaylı inceleme sürecinin ardından özel jetiyle birkaç saatliğine beni görmeye gelmişti. Kendisini doğru bilgilendirmek için bana öğrenmek istediği her şeyi sormasını istemiştim. Verdiği yanıt çok çarpıcıydı. “Ben buraya sizin gözlerinize bakmaya geldim.”

Haberin Devamı

‘KÖTÜLERİ ÖLDÜR...’

Ülkelerin ve kurumların var oluşlarında insanın nasıl etkili olduğunu yaşadığı bu olayla örnek veren Ateş, 18 yıldır başında olduğu Denizbank’ı Hun İmparatoru Attila’nın yönetim felsefesiyle yönettiğini de ifade etti. Hakan Ateş’in anlattığı, Hun İmparatoru Attila’nın yönetim felsefesi şöyle: “Sana iyi haber getireni ödüllendirmek yerine, kötü haberi senden saklayanı öldür.” Söyleşide, “15 bin Denizbank çalışanını aynı anda yeni bir hissedara, yeni bir ülkenin davranış kalıplarına adapte etmeniz mümkün değil” diyen Ateş’in şu cümlelerine yer veriliyor. “Bunu yönetim kurulunda bulunan 41 kişilik ekip sayesinde dengeliyoruz. Hun İmparatoru Attila’nın yönetim felsefesi benim için çok önemli: “Sana iyi haber getireni ödüllendirmek yerine, kötü haberi senden saklayanı öldür.” Bazı konular var ki üstlerinize anlatamazsınız, bazılarını ise ekibinize açıklayamazsınız.”

Haberin Devamı

‘BODRUM’UN KÖYLÜSÜYÜM’

Denizbank’ı büyük bir gemiye benzeten Ateş, iş seyahatlerinden ve denize olan tuksundan ise şöyle söz etti: Seyahatten söz ettiğim zaman bankacılıktan çok uzaklaşmış olmuyorum. Davos, IMF, Dünya Bankası toplantıları derken dünyayı takip etmek için katılmak zorunda olduğum çok önemli toplantılar var. Ama yaz aylarını ve bayram tatillerini değerlendirmeye çalışıyorum. 1978’den beri tatil için Bodrum’u tercih ediyorum. Oranın köylüsü sayılırım. Yelken sporuyla ilgileniyorum ve yönetim kurulumuzla birlikte yılda üç gün yelken yarışı yapıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!