Denetim yüzünden Kayseri’den ‘vergi numarası’ göçü başladı

Güncelleme Tarihi:

Denetim yüzünden Kayseri’den ‘vergi numarası’ göçü başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 00:00

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Maliye Bakanlığı’nın Kayseri gibi illerde denetim yapmak için vergide ilk 100’e giren firmalara odaklandığını bu yüzden de son yıllarda Kayseri’den ‘vergi numarası göçü’ başladığını söyledi.

TİCARİ zekalarıyla ünlü Kayserililer Maliye’nin vergi denetimlerinden bunalınca ‘vergi numaralarını’ İstanbul ve Ankara’ya taşımaya başladı. Bu konudaki çarpıcı açıklamayı da ‘vergi gelirlerinden alması gereken payı alamayan’ Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’den geldi. Başkan Özhaseki, ‘Kayseri’den uzun süredir sermaye göçü olmuyor ama vergi numarası göçü çok yaşanıyor. Maliye nedense bizim gibi vilayetlerde denetim yaparken vergide ilk 100’e girenleri seçiyor ve tepelerine biniyor’ dedi.

Maliye’nin ilk 100’e odaklanarak denetim yapmasının hem Kayseri’den hem de Kayseri gibi bazı vilayetlerden ‘vergi numarası göçü’ başlattığını söyleyen Başkan Mehmet Özhaseki şöyle konuştu:

‘Böyle denetim yapılınca onlar da doğal olarak canından beziyor. Bu durumdan kurtulmak için de birçok Kayserili firma merkezini vergi dairesini değiştirmek için İstanbul ve Ankara’ya taşıyor. Mesela gidiyor Merter’de firma açıyor ve Kayseri’de ilk 100’e girerken İstanbul gibi büyük bir yerde belki de ilk 100 bine bile girmiyor. Böylece baskıdan kurtuluyor.’

BİZ HAKKIMIZI ALAMIYORUZ:

Bu durumu haksızlık olarak tanımlayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki şöyle devam etti: ‘Çünkü Maliye bize burada toplanan verginin belirli bir oranını veriyor ve biz de onunla hizmet veriyoruz. Kayserili sanayici üretimin burada yapıyor ama vergisini İstanbul’da Ankara’da veriyor. Biz de gelirimizden mahrum kalıyoruz. Kayseri’de artık vergi verenler listesinde emekliler, esnaf öne çıkmaya başladı. Biz belediye olarak bundan çok şikayetçiyiz.’ Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye genelinde 81 vilayeti de ilginç bir tasnife tabi tuttu ve en az 30 vilayetin ilçe olması gerektiğini söyledi. Özhaseki bu konuda şunları söyledi: ‘Türkiye’de 30-40 vilayet var ki eh işte kendini toparlamaya çalışıyor. 10 civarında vilayet ise çok dinamik ve kendi vizyonunu belirlemiş, devletten de beklentisi olmadan sürekli gelişiyor, uluslar arası oluyor. Ancak 30 civarında vilayet de aslında vilayet olmayı hak etmiyor. Nüfusları 50-100 bin arasına sıkışmış, ekonomik gelişimi dinamizmi yok. Bunlar aslında ilçe olmalı. Ancak bazı hassasiyetler nedeniyle ilçe yapılmıyorlar. Herhalde 10-15 sene sonra bu hassasiyetler kalkar ve o zaman ilçe yapılırlar.’

FABRİKALARIMIZ BİTECEK:

Kayseri’de aynı anda temelini attıkları 139 fabrikadan 41’inin açıldığını diğerlerinin de inşaatının sürdüğünü anlatan Başkan Özhaseki, ‘Kayserili devletten ya da başkalarından birşey beklemiyor. Dayanışma içinde yolumuza devam ediyoruz. Bu fabrikaların hepsi bitecek’ dedi.

Dubai sermayesini çağırdık stadyumu teklif edeceğiz

KAYSERİ Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel çabasıyla İstanbul’a 5 milyar dolarlık yatırım kararı alan Dubai sermayesini Kayseri’ye de davet ettiklerini söyledi ve şöyle konuştu: ‘Yakında gelecekler ve onlara Kayseri’de çok önemli yatırım fırsatları sunacağız. İlk etapta 100 milyon dolarlık stadyum projemizi teklif edeceğiz. Ayrıca Erciyes’te kış turizmi için önemli yatırımlar yapılabilir. Kayseri’nin birkaç tane de 5 yıldızlı otele ihtiyacı var. İlimizde sanayi alanında da yatırım yapabilecekleri önemli projeler var’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!