Demirel: Hedefiniz 200 milyar dolar olsun

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Hedefiniz 200 milyar dolar olsun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 21. yüzyıla girerken Türkiye'nin en büyük meselesinin, ‘‘ekonomik rejimini demokratik rejimiyle ahenkleştirmek’’ olduğunu vurguladı. Türkiye'nin hedefini, dış ticarette 2010'lu yıllarda 200 milyar dolar olarak ortaya koyan Demirel, ‘‘200 milyar dolara varırsak, bugünkü Belçika seviyesini tuttururuz’’ dedi.

Süleyman Demirel, 2. Dış Ticaret Haftası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dün bir çok pazarlardan aldığı malları bugün o pazarlara satar duruma geldiğini anlatarak, Türkiye'nin kalkınma hamlesinin işletilmesi ve yatırımlarını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Demirel, Türkiye'nin, Cumhuriyetin kuruluşunda 50 milyon dolar ihracat, 80 milyon dolar ithalat yani 136 milyon dolar dış ticaret hacmi olduğunu hatırlatırken, ihracat ithalat yekününün 1950'lerin başında 300-400 milyon dolara geldiğini, 1965'li yıllarda 1 milyar doları biraz aştığını ve 1999 yılında da 75 milyar dolara geldiğini anlattı. Demirel, şunları söyledi:

‘‘Şimdi 200 milyar dolara varırsak, bugünkü Belçika seviyesini tuttururuz. İlk hedefimiz 2010'lu yıllarda 200 milyar dolara varmaktır. Bu nasıl olacak. 1 milyar 300 milyon dolardan 75 milyar dolara varmışız. Demek ki çok zor bir şey değil, varılması lazım. ’’

Devlet Bakanı Tunca Toskay, ihracata gereken önemin verilmesi ve sürdürülebilir ihracat artışının sağlanmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, ‘‘Türkiye'nin gerçek potansiyelini yansıtacak bir performansının gerçekleştirilmesi, makro ekonomik politikalarla uyumlu bir ihracat stratejisinin tespit edilmesine bağlıdır’’ dedi. Toskay, değişen ticaret yapısında ‘‘elektronik ticaretin’’ yeni bir fırsat olduğunu ve bu fırsatı Türkiye'nin değerlendirmek zorunluluğu bulunduğunu belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!