Demirel: Cebinde üç kuruşu olanın parası kara para mı?

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Cebinde üç kuruşu olanın parası kara para mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mali Milat'la ilgili yeni düzenleme yapılmasını istedi. Demirel, ‘‘Cebinde üç kuruşu olan adamın parası kara para mı? Nereden buldun sorusu yanlıştır. Vatandaşa namuslu olduğunu ispatla diyemezsiniz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, reel sektörü sıkıntıya sokanın, yüksek faiz ve vergi kanununun yol açtığı maliyet artışları olduğunu bildirdi. Mali Milat'la ilgili yeni bir düzenleme yapılmasını isteyen Demirel, ‘‘nereden buldun’’ sorusunun yanlış bir soru olduğunu belirterek, ‘‘Bir iddia varsa o iddiayı ispatlamak iddia sahibine aittir. Vatandaşa diyorsun ki ‘namuslu olduğunu ispatla.' Onun namuslu olmadığını sen ispatla’’ dedi. Demirel, ‘‘Herkesin parası kara para mı? Cebinde üç kuruşu olan adamın parası kara para mı? Kara para ile mücadele için başka yollar da var’’ diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 6'ncı olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin bugün vergi gelirlerinin yüzde 106'sı kadar iç borç faiz harcaması, yüzde 162'si kadar da cari harcama yaptığını, yatırımlara ise ancak 2.4 katrilyon lira ayırabildiğini bildirdi. Bu hastalığın kamu kesimi açığından kaynaklandığını ve çaresinin buna göre belirlenmesi gerektiğini kaydeden Demirel, ‘‘Türkiye bu hastalıktan kaynaklanan bir faiz sarmalı içine girmiştir. Reel faizler Ocak 1998'de yüzde 14'ler seviyesindeyken bugün bu oran yüzde 45'lere çıkmıştır. Ekonominin üretim kapasitesini zorlayan, reel sektörü sıkıntıya sokan da yüksek faizdir’’ dedi.

200 MİLYAR DOLAR

Demirel, ihracatçılara hedef gösterirken, ‘‘Kısa vadede 100 milyar dolar, orta vadede 200 milyar dolarlık ihracat diyorum’’ mesajı verdi. İhracatçıların (Buraya kadar nefesimiz tükendi) dememeleri gerektiğini kaydeden Demirel, ‘‘Ne tıkanmışsa, onun açılması ve hedefe ulaşılması gerekiyor’’ diye konuştu. Meyveli ağacın taşlandığına işaret eden Demirel, ihracatçılara, ‘‘Ben ağaç kuru olsa sizi hiç taşlar mıyım, (ağaç kurumuş) der çıkar giderim’’ diye hitap etti.

Maliye Bakanı Sümer Oral, ekonominin temel probleminin kamu kesimi finansman modelinin çarpıklığı olduğunu belirtirken, yapılması gerekenin ise kamunun borçlanma ihtiyacını küçültmek olduğunu söyledi.

Oral, TİM Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, vergi gelirlerinin personele ve faiz harcamalarına dahi yetişmediğini, kamuda bu finansman yapısını sürdürmenin mümkün olmadığını bildirdi.

VERGİDE HASSASİYET

Oral, vergi almayan devlet bulunmadığını, verginin mutlaka alınacağını ifade ederken, vergideki ilkenin tabana yayılma ve kayıt dışı çalışan grupların vergi kapsamına alınması olduğunu bildirdi. Verginin ancak üreten ve sağlıklı bir ekonomiden daha fazla alınabileceğine işaret eden Oral, yeni vergiler koyarken de ülkenin şartlarının gözönünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Yüksek enflasyon dönemlerinde vergi düzenlemelerinin yapılması sırasında daha fazla hassas olunması gerektiğine de dikkat çeken Oral, ‘‘Çünkü yeni vergi ile gelirleri arttırayım derken, mevcut gelirleri de riske sokma ihtimali vardır. Bu konu, konjonktürle yakın ve titizlikle ele alınacak bir konudur’’ dedi.

Oral, bugün gelinen noktanın 1 yıl boyunca tüm vergi dairelerince toplanan vergilerin faiz ve personel giderinin bir bölümünü karşılar hale geldiğini ifade ederek, ‘‘Bazı harcama kalemleri Türk bütçesine adeta ipotek koymuş durumdadır’’ dedi.

İTO'dan Ecevit'e mektup

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, ekonomik durgunluk ve bazı sektörlerin krize girmesine, Gelir Vergisi Kanunu'nun 2'nci maddesinin neden olduğunu savundu. Mehmet Yıldırım, Başbakan Bülent Ecevit başta olmak üzere Maliye Bakanı Sümer Oral ve muhalafet partilerinin liderlerine ekonomik durumla ilgili bir mektup gönderdi.

Yıldırım mektubunda şu görüşlere yer verdi: ‘Gelir Vergisi Kanunu'nun 2'nci maddesinde yapılan değişiklikle kaynağı ne olursa olsun bütün gelirlerin vergi kapsamına alınıp, Mali Milat adı altında bütün servet unsurlarına beyan mecburiyeti getirilmesini, gelir beyanının izafi kazançları da içeren servet beyanına dönüştürülmesi, piyasada endişe ve tereddüte neden olmuştur. Faizler, kár payları ve hisse satışları beyan dışı kalmalı, emlak beyanı yenilenmeli, kurumlar vergisi oranı yüzde 25'e indirilmeli, KDV oranı yüzde 10 olmalı, peşin vergi ve yatırımlardan tevkifat kaldırılmalı.’

Yıkılmadım ayaktayım

TİM Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaklaşık 10 dakika süren ve ihracatçıların sorunlarını anlatan bir multivizyon gösterisi yapıldı. Multivizyon gösterisinde global krizle ihracatın sorunlarının ağırlaşmasına karşın, siyasi sorunlar nedeniyle sektöre ilgi gösterilmediği belirtilirken, fonda Mahsun Kırmızıgül'ün ‘‘yıkılmadım ayaktayım, dertlerimle başbaşayım’’ parçası çalındı. İhracatçının ayakta kalmaya çalıştığı, finansman sorunları nedeniyle sipariş aldığında sevinemediği, kabus dolu günler yaşadığı anlatılan multivizyon gösterisinde, ‘‘artık bıçak kemiğe dayandı, ihracatın başarıya ulaşması için ya üzerimize düşeni yapacağız ya da tarih bizi affetmeyecek’’ ifadesine yer verildi.

Oğuz, yeniden TİM başkanı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) dünkü genel kurulunda seçilen icra komitesi, ilk toplantısında görev dağılımını yaptı. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri'ni temsil eden Okan Oğuz, yeniden TİM İcra Komitesi Başkanı oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!