Demirbank ve Kentbank iadesine onay

Güncelleme Tarihi:

Demirbank ve Kentbank iadesine onay
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 29, 2004 13:19

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Demirbank ve Kentbank'ın sahiplerine iadesi kararına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun itirazını reddetti.

Haberin Devamı

Genel Kurul'un bu kararından sonra Danıştay 10. Dairesi, Demirbank ve Kentbank'ın fona devrini öngören Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) kararlarını iptal etmek zorunda olacak.Â
  Â
Danıştay 10. Dairesi, Demirbank ve Kentbank'ın TMSF'ye devrini öngören BDDK kararlarının iptal istemini reddetmiÅŸti. Bu kararların temyiz edilmesi üzerine Danıştay Ä°dari Dava Daireleri Genel Kurulu, 10. Daire'nin kararlarını esastan bozmuÅŸtu. Genel Kurul, her iki bankanın da fona devrinin hukuka aykırı olduÄŸunu kararına gerekçe göstermiÅŸti.Â

BDDK, Genel Kurul'un bu kararlarının düzeltilmesini istedi. İstemi bugün görüşen Genel Kurul, karar düzeltme istemine ilişkin gerekçeleri yerinde görmeyerek, oy çokluğuyla talepleri reddetti. Genel Kurul'un esastan bozma kararı bağlayıcı nitelik taşıdığı için, 10. Daire, Demirbank ve Kentbank'ın Fon'a devrini öngören BDDK kararlarını iptal etmek zorunda olacak.

Haberin Devamı

BDDK, Demirbank'ın 6 Aralık 2000'de TMSF'ye devrine karar vermişti. Fon da Demirbank'ı 350 milyon dolara HSBC'ye satmıştı. BDDK'nın 9 Temmuz 2001'de Fon'a devrini kararlaştırdığı Kentbank ise daha sonra Bayındırbank bünyesinde birleştirilmişti.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Danıştay'ın kararından sonra bankaların eski sahiplerinin önünde üç seçenek olduğu ifade ediliyor. Banka sahipleri bankalarını tekrar isteme, tazminat davası açabilme ya da yeniden bankacılık yapabilme talebinde bulunabilecekler. Demirbank'ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu'nun yeniden bankacılık yapma yetkisini talep ettiği belirtilirken, Kentbank'ın eski sahibi Mustafa Süzer'in bugüne kadar yetkililerle görüşmediği, dava sonucunu beklediği kaydediliyor. Yetkililer, sonuçta kararı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) vereceğini belirtiyorlar.

BORYAD: DEVLET MAÄžDURLARIN ZARARI TELAFÄ° ETMELÄ°

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Danıştay'ın kararını değerlendirerek, "Karar, bu konuda mağdur edilmiş yaklaşık 13 bin 600 Demirbank hissedarının zararının devlet tarafından telafi edilmesini gerektirmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Bahçuvan, yazılı olarak yaptığı açıklamada, Demirbank ile ilgili Danıştay tarafından verilen bu karardan sonra yargısal aşamaların sona erdiğini ifade etti. Yatırımcıların zararının telafisi için görevli makamların bir an önce harekete geçmesi ve yatırımcıların hissesine karşılık gelen bedelin yatırımcılara iade edilmesi gerektiğini belirten Bahçuvan, aksi takdirde yatırımcıların haklı oldukları yargı kararıyla kesinleşen bu konuda tazminat davalarını gündeme getirebileceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!