Demir-Çelik firmalarına ceza

Güncelleme Tarihi:

Demir-Çelik firmalarına ceza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 13:14

Rekabet Kurulu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren 19 teşebbüsten 17'sine toplam 5 milyon 82 bin YTL idari para cezası verdi.

Kurul, Kardemir Karabük Demir Çelik ile Erege Demir Çelik'in kanunu ihlal eder nitelikte eylemlerinin tespit edilemediğine karar verdi.

Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, aralarında Kardemir, İsdemir, İÇDAŞ, Ege Çelik Endüstrisi gibi şirketlerin bulunduğu demir çelik sektöründe faaliyet gösteren 19 teşebbüs hakkında açılan soruşturmaya dönük, nihai Kurul kararlarını açıkladı.

Parlak'ın verdiği bilgiye göre, Erege Demir Çelik ile Kardemir Karabük Demir Çelik şirketlerinin Rekabet Kanunu'nu ihlal eder nitelikte eylemleri tespit edilmediğinden, teşebbüsler hakkında idari para cezası tatbik edilmesine yer olmadığına karar verildi.

Uzun demir çelik ürünleri pazarında yatay anlaşmalar yoluyla Kanunu ihlal ettiği tespit edilen firmalar ise şöyle:
“Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş, Çebitaş Demir Çelik End. A.Ş, Çemtaş Çelik Makina San. ve Tic. A.Ş, Çolakoğlu Metalurji A.Ş, Çukurova Çelik Endüstrisi A.Ş, Diler Demir Çelik End. A.Ş, Ege Çelik Endüstrisi San. ve Ticaret A.Ş, Ege Metal Demir Çelik San. Tic. A.Ş, Ekinciler Demir Çelik A.Ş, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal End. A.Ş, İÇDAŞ Demir Çelik ve İzabe San. A.Ş, İzmir Demir Çelik San. A.Ş, Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A.Ş, Kroman Çelik San. A.Ş, Yazıcı Demir Çelik San. ve Turizm Tic. A.Ş, Yeşilyurt Demir Çekme San. ve Tic. Ltd. Şti.”

İSDEMİR'E 5.8 BİN YTL CEZA

Öte yandan Kurul, İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş'nin (İSDEMİR) uzun demir çelik pazarında yatay anlaşmalar yoluyla Kanunu ihlal ettiğini tespit ederken, şirketin “entegre bir tesis olmaması nedeniyle arzı kısıtlamasının mümkün olmaması, kullandığı hurda miktarının ihmal edilebilir düzeyde olması nedeniyle hurda alımı konusunda diğer teşebbüslerle koordinasyon içinde bulunmasının mümkün olmaması, satış fiyatı ve satış şartlarının tespit edilmesine ilişkin toplantılara katılmakla beraber burada alınan kararlara çoğunlukla uymaması” nedenleriyle asgari ceza miktarı olan 5 bin 800 YTL idari para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Soruşturmada incelenen dönem itibariyle rekabeti bozucu amaç ve etkiye sahip olan toplantılara aktif katılmaları ile alınan kararların uygulamasındaki etkinlikleri ve ayrıca Çukurova Çelik Endüstri A.Ş'nin demir çelik üretim tesislerini 26 Kasım 2001'de Demir Çelik End. San. ve Tic. A.Ş'ye devretmiş olmaları hususları göz önünde bulundurularak, Çukurova Çelik End. A.Ş'nin 2000 yılı, Ege Çelik'in 2003 yıl sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin takdiren binde 0.5'i ve diğer teşebbüslerin de 2003 yılı sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin takdiren binde 1 oranında ve ayrı ayrı olmak üzere toplam 3 milyon 453.6 bin YTL para cezası verildi. Teşebbüslere verilen para cezaları şöyle:
“Çebitaş 150.1 bin YTL, Çukurova Çelik 32.2 bin YTL, Diler Demir çelik 471.9 bin YTL, Ege Çelik 218.9 bin YTL, Habaş Sınai 803.3 bin YTL, İÇDAŞ 697.5 bin YTL, İzmir Demir Çelik 313.9 bin YTL, Kroman Çelik 401.7 bin YTL, Yazıcı Demir Çelik 363.8 bin YTL”

DİĞER CEZALAR

Bu arada Kurul, Çolakoğlu Metalurji A.Ş'yi, rekabeti bozucu amaç ve etkiye sahip olan toplantılara aktif katılımı ile alınan kararların uygulanmasındaki etkinliği ve ayrıca raportörlerce yapılmak istenen yerinde incelemeyi engellemesi hususlarının dikkate alınması sonucunda, 2003 yılı sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin takdiren binde 1.5'i olmak üzere 1 milyon 203.4 bin YTL ile cezalandırırken, Ekinciler Demir Çelik A.Ş'nin 5 bin 800 YTL ile cezalandırılmasına karar verdi.

Kurul, Ege Metal Demir Çelik San ve Tic. A.Ş, Ekinciler Demir Çelik A.Ş, Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A.Ş'nin soruşturmada incelenen döneminde ancak belli bir döneminde faaliyette bulunmaları, Asil Çelik San. ve Tic. A.Ş ve Çemtaş Çelik Makina. San ve Tic. A.Ş'nin hammadde alımı konusunda ortak hareket etme dışında rekabeti ihlale teşkil eden herhangi bir eylemin tespit edilmemesi, Yeşilyurt Demir Çekme San ve Tic. Ltd. Şti'nin de toplantılara ve kararlara etkin katılımının bulunmaması nedenleriyle söz konusu şirketlere toplam 413.7 bin YTL para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. Rekabet Kurulu Başkanı Parlak, nihai kararlara ilişkin Danıştay yolunun açık olduğunu bildirdi.
(ANKARA/A.A)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!