Dede çerçilikle yola çıktı torunlar 75 ülkeye uzanıp 138 milyon lirayı buldu

Güncelleme Tarihi:

Dede çerçilikle yola çıktı torunlar 75 ülkeye uzanıp 138 milyon lirayı buldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Trabzonlu Ali ve Hakkı Soyyiğit’in 1970’lerde Erzurum’da çerçilikle başlayan ticaretleri, üçüncü kuşakta 138 milyon lira cirolu gıda sanayiciliğine dönüştü. Soyyiğit Grup’un toz içecekleri, yemek katkı ürünleri, sıvı yağları 75 ülkeye ihraç ediliyor ve bazı ülkelerde pazar lideri.

ANADOLU’nun en eski ticaret geleneklerinden biri olan ‘çerçilik’ çok sayıda girişimci yetiştirdi. Geçen yıl 138 milyon lira ciro yapmayı başaran Soyyiğit Grup’un kurucuları Ali Soyyiğit ve oğlu Hakkı ve torunları da böyle bir gelenekten geliyor. 1970’lerde Trabzon Araklı’dan kalkıp Erzurum’a giden Ali ve Hakkı Soyyiğit’in çercilikle başlayan gıda ticareti zamanla gelişti ve 1983’ten itibaren İstanbul’a taşındı. Halen Hakkı Soyyiğit’in oğulları Temel, Fikret, Aydın ve Mustafa’nın yönetiminde yola devam eden Soyyiğit Grup’un toz içecekler, yemek katkıları ve sıvı yağlar üreten iki fabrikası bulunuyor. Kent Boringer, Trix, Kıvılcım, Aysan ve Yiğit markalı ürünler 75 ülkeye ihraç ediliyor ve bu markalar bazı ülkelerde pazar lideri olmayı da başardı.

Gurbetçi Karadenizliler

Soyyiğit Grup Genel Müdürü Temel Soyyiğit, şöyle başlıyor anlatmaya: “Trabzon Araklı’danız. Ailemizin 60 yıllık ticari geçmişi var. Biz üçüncü kuşağız. Dedem Ali Bey ve babam Hakkı Bey, 1960’lı yıllarda Erzurum’a gitmişler. Baba oğul birlikte gurbete çıkmışlar, çerçilik yapmışlar. Karadeniz’de tarım yok, sanayi yok, o yüzden aile reisleri genellikle gurbetçiydi. Kimisi Batı’ya kimisi Doğu’ya gitmiş. Bizimkilerde cesaretlerini toplayıp Erzurum’a gitmişler. Çerçilik zamanla toptan gıda işine dönüşmüş. 1983’e gelindiğinde artık Erzurum’a da sığmaz olmuşlar ve İstanbul’a taşınma kararı almışlar.”

Tahtakale ve Rami’de ticaret

İstanbul’da da gıda ticaretine devam Ali ve Hakkı Soyyiğit doğal olarak Tahtakale’de ve Rami’de ticareti geliştirmişler. Temel Soyyiğit, “Ben en büyük oğul olarak 1983’ten itibaren babama yardım etmeye başladım. Sonra babamız tamamen işleri bize devretti, 4 erkek kardeş yürüdük. Şirketleşmeye başladık işleri de büyüttük. Tahtakele ve Rami merkezli ‘toptancılık’ zamanla yürütülemez oldu. Çünkü perakende zincirleri geliştikçe aracılar devreden çıkarıldı. Bizler de bu değişime uyum sağladık” diyor.

Sanayici olduk

Toptancılığı ve distribütörlüğe dayalı ticareti bir süre daha devam ettirdikten sonra 1998’de radikal bir karar aldıklarını ve artık üretici olmak için kolları sıvadıklarını anlatan Temel Soyyiğit, şöyle konuşuyor: “1993’e kadar toptanla yürümüştük, değişim üzerine 12-13 distribütörlük aldık ve onların dağıtımını yapmaya başladık. Bu da bir süre sonra bitti. Çünkü artık üretici olmak çok önemliydi. Zaten küçük fason üretimler yaptırmaya başlamıştık. Kendi markamızla konserve ve un ürettiriyorduk. Sonra sıvı yağ da ürettirdik. Bu iş bize daha sıcak geldi ve tesisleşmeye yöneldik. Ailece radikal bir karar verdik ve elimizdeki distribütörlükleri 1998’de devrettik ve ilk fabrika olarak da Trakya’da Aysan Sıvı Yağ fabrikasını ve markayı aldık. Aynı yılın sonunda da toz gıda ve yemek katkıları markası Kent Boringer’i aldık.”

Karsu Tekstil’de şimdi gıda ürünleri üretiliyor

KENT Boringer markasıyla 300’e yakın farklı ürün çıkardıklarını anlatan Temel Soyyiğit, şunları dile getiriyor: “Hazır çorbalar, çabuk çorbalar, bulyonlar, pudingler, krem şantiler, meyveli toz içecekle, unlu mamuller, nişastalar, pasta kremaları, soslar derken bu marka içinde ayrı fabrika gerekiyordu. İlk tesis Gaziosmanpaşa’ydı ve bu tesis yetmez oldu. Beylikdüzü-Kıraç’ta daha büyük bir fabrika için yatırım kararı aldık. Karsu Tekstil’e ait 22 bin metrekare alan üzerinde bir fabrikayı 2007’de aldık. İşimize uygun şekilde tadilatı yeni yatırımları yaptık. Yaklaşık 10 milyon dolara almıştık 6 milyon dolarlık da ek yatırım yaptık.”

Sıvı yağda çok büyüdük Aysan ve Kıvılcım’la ihracata da asılıyoruz

SOYYİĞİT Grup Genel Müdürü Temel Soyyiğit, iki fabrikada toplam 300 kişililik istihdamları olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: “138 milyon liralık 2009 ciromuzun yüzde 25’i ihracattan geldi. Toplam ciromuzun yüzde 75’i yağdan gelir. Biz sıvı yağda Aysan, Kıvılcım ve Yiğit markalarıyla üretim yapıyoruz. Migros, Tansaş, Şok, Carrefour gibi ulusal perakende zincirlerine Private Label üretimlerimiz de var. Sıvı yağda ayçiçeği, mısır, kanola ve soya yağı üretiyoruz. Aylık kapasitemiz 5 bin ton ve bunu yüzde 100 kullanıyoruz. Kendi markalarımızla ihracata asılıyoruz.”

GSO: Irak Fuarı’nda herkes kazanacak

GAZİANTEP Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, 24-27 Haziran’da Gaziantep’te yapılacak 5. Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı’nın ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını ve komşu ülkelerle olan ilişkileri daha da geliştireceğini belirtti. Koçer, bu yıl fuara beklenenden çok daha fazla bir katılım olduğunu, gösterilen ilginin kendilerini memnun ettiğini, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) gerçekleştirilecek olan fuarın açılış törenine, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yabancı ülkelerin konuk bakanlarının katılacağını bildirdi. Fuara 310 firmanın katılacağını ifade eden Koçer, açıklamasında şunlara yer verdi:

50 bin kişi gelir

“Bu yılki fuarımıza Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Lübnan, Irak, İran ve Çin’den firmalar katılıyor. Fuarımıza 50 bine yakın yerli ve yabancı katılımcı ziyaretçi bekliyoruz. Fuar haftası süresince otellerimiz tamamen dolu. Gaziantep bünyesinde bulunan otellerimizin günlük 4 bin yatak kapasitesi kullanılacak ve şehirde toplam 21 bin kişilik konaklama gerçekleştirilecek. Fuarın düzenleneceği 4 gün boyunca şehirde toplam 3 bin kişiye istihdam sağlanacağı öngörülüyor. Ayrıca hizmet sektöründe lokantalarımız başta olmak üzere önemli kazanımlar ve hareketlenmeler yaşanacak. Kısaca, Irak Fuarı’nda herkes kazanacak.”

Manisa’daki Rexam ‘en başarılı’ çıktı

MANİSA Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Rexam Paketleme Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin dünyadaki 105 tesis arasında 2010 yılının en başarılısı seçildiği belirtildi. Şirketten yapılan açıklamada, merkezi Londra’da bulunan ve tüketici ambalajları üreten Rexam’ın dünya genelinde 105 tesis, 23 bin çalışan ve 7.5 milyar dolar ciroya sahip küresel bir şirket olduğu, Türkiye’deki faaliyetin ise 1988 yılından bu yana Manisa OSB’de sürdüğü ifade edildi. Rexam Türkiye Genel Müdürü Merih Ceyhan, “2009’da Rexam’da uygulanan Yalın Yönetim içinde en üst seviye olan elmas ödülüne ilk ulaşan operasyon biz olduk. Rexam Türkiye olarak 2010 yılında da elmas ödülünü yineleyerek dünyadaki 105 işletme içinde en başarılı tesis seçildik. Bu ödül kategorisinde özellikle Avusturya, İngiltere ve ABD operasyonları ile yarıştık. Sonuç tüm çalışanlarımızı gururlandırdı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!