Davos'ta moda şeffaflık

Güncelleme Tarihi:

Davosta moda şeffaflık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 13:50

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bu sene Davos'ta en çok kullanılan kelimelerden birinin şeffaflık olduğuna işaret ederek, mobil iletişim sayesinde siyasette de demokratikleşme ve şeffaflaşmanın olduğunu, çünkü insanların bilgiye anında ulaşabildiklerini ve çok çabuk haberleşebildiklerini söyledi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yaptığı yazılı açıklamada bu yılki Davos toplantılarına ilişkin görüşlerini ifade etti.Ciliv, bu sene Davos'a iş dünyasına iyimserliğin hakim olduğunu vurgulayarak, geçen sene global kriz yüzünden daha kötümser bir havanın varlığını hatırlattı.Ciliv, şunları kaydetti:

“2010'da dünya ekonomisi yüzde 5'e yakın büyüdü, kriz geride kaldı. Siyasi ve ekonomide olumlu bir hava var, ayrıca bu sene teknolojinin hayatımıza kattıkları da gündemde. Herkes 'mobil iletişimin yarattığı farkı' konuşuyor. Bugün 5 milyar insan cep telefonuyla birbirine bağlı. 3G, hızlı mobil internet sayesinde şu anda 2 milyar olan mobil internet kullanıcısının 2020'de 4 milyara çıkacağından bahsediliyor. Ben bu rakama daha çabuk ulaşılacağını düşünenlerdenim.
Bu sene Davos'ta en çok kullanılan kelimelerden biri şeffaflıktı. Mobil iletişim sayesinde siyasette de demokratikleşme, şeffaflaşma var. Çünkü insanlar bilgiye anında ulaşabiliyorlar ve çok çabuk haberleşebiliyorlar.”

Dünyada 1,8 milyar kişinin banka hesabının olduğunu, herkesin 2-3 adet banka hesabı olduğu düşünülürse sisteme dahil 1 milyar civarında insan olduğu sonucunun çıktığını vurgulayan Süreyya Ciliv, mobil ödeme ile bankacılık hesabı olmayan bir çok kişinin, sisteme dahil olmayan milyonlarca insanın da sistemin içine dahil olacağını belirtti.

Ciliv, katıldığı teknoloji toplantılarında Turkcell için teknoloji alanında yeni olabilecek pek fazla fikirle karşılaşmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Çünkü teknoloji dalgasının en önündeyiz. Turkcell olarak, Türkiye olarak çok doğru bir yerdeyiz. Turkcell olarak dünyadaki en yeni teknolojileri değerlendirerek en uygunu olduğuna inandığımızı ülkemize getiriyoruz. Türk insanının potansiyelini realize etmesi için en yeni teknolojilere sahip olması gerektiğine inanıyoruz. İşimiz bu. Vizyonumuz ve cesaretimiz var. Yeni teknolojilerin Türkiye'ye geç gelmesi gibi bir şey bundan sonra söz konusu olmaz.

“TÜRKİYE İLGİYLE İZLENİYOR”

Dünya ekonomisinde tek bir süper güç yok, çok daha fazla küresel gücün dengeli dağılımı söz konusu. Dünyanın büyümesinde gelişen ülkelerin önemi artıyor. Türkiye BRIC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den bile daha çok ilgiyle izleniyor. Türkiye Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi oldu. Büyüme hızıyla da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri.

Türkiye tabandan tavana yayılan bir enerji ile ekonomisini canlı tutuyor. Türkiye bölgenin merkezi haline geliyor. Bilhassa mobil iletişimin interneti yayması ile çok hızlı bir değişim olacak. Bu fırsatları değerlendirmek ve hep birlikte Türkiye'yi çağ atlatmak mümkün.”

Süreyya Ciliv, 2011'de büyüyeceklerini ve yatırım yapmaya devam edeceklerini de vurgulayarak, “2008-2010 global krize sahne oldu. Biz inandığımız vizyon sayesinde krizin en ağır yaşandığı dönemde bile Turkcell olarak Türkiye'ye 5 milyar lira yatırım yaptık. 3G gibi bir teknolojiyi Türkiye'ye getirdik. Bu teknoloji ülkemizde olmasaydı bir hayli geride kalmış olurduk. Çünkü dünyada mobil internet ve 3G ile yeni bir dönem başladı ve biz de bu dalganın gerisinde kalmadık, hatta önüne geçtik” ifadelerini kullandı.

Teknolojiye tutkuyla inanan bir şirket olduklarına da işaret eden Ciliv, yatırım yapmaya devam edeceklerini bildirdi. Ciliv, “2011'de de yabancı iştiraklerimize yapacağımız yatırımlar da dahil 1,7 milyar lira yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bunun içinde 3G önemli bir yer tutacak. 2011 için Turkcell'in yüzde 7-9 arasında bir büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“S&P dünyanın en önemli rating şirketlerinden biri. Turkcell'in notunu da ciddi bir şekilde arttırdı. Bu Türkiye'ye olan güvenin de arttığını gösteriyor. Turkcell, dünyada telekom şirketleri arasında liderler arasında yer alıyor. Akıllı, 3G'li, telefonlar sayesinde bilgisayardan internete girdiğiniz gibi her an her yerden internete girmeniz mümkün. Akıllı telefonların kimilerinin fiyatları çok yüksek. Biz Turkcell T10 gibi fiyat açısından çok daha avantajlı ürünleri kendi uygulamalarımızı da ekleyerek çok daha uygun fiyatlara sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Rekabete çok önem veriyoruz ama esas olarak işimize odaklıyız. Müşterilerimize sunduğumuz teknoloji ve çözümlerle daha fazla hayat sunma hedefimiz var. Hedefimiz müşteri. Ses alanında büyüyeceğiz çünkü Türkiye'nin ekonomisi çok iyi bir noktaya geldi. Ses büyüyecek ama esas büyümeyi mobil internette bekliyoruz. Geçen sene mobil internet trafiği 20 misli arttı. Mobil internettten elde ettiğimiz gelirler ise yüzde 80 arttı. Ama burada asıl kazanan müşterilerimiz oldu. Hem çok daha hızlı hem de daha ucuz internete ulaştı. Fiyatlar onda bir oranında düştü.”
Genel Müdür Süreyya Ciliv, iştiraklerinin de hızla büyüdüğünü vurgulayarak, Ukrayna'daki şirketin 2009'da karlılığı yüzde 5 iken bu sene yüzde 20'ye yaklaştığını, Belarus'taki şirkette de güzel gelişmeler olduğunu, Superonline üzerinden sunulan fiber intenet hizmetinin mobil internet hizmetiyle birbirini tamamladığını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!