DASK dünyaya model oldu

Güncelleme Tarihi:

DASK dünyaya model oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 01:06

Çin’den İtalya’ya birçok ülke deprem sigortasını uygulamak istiyor.

Haberin Devamı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanı Selamet Yazıcı, 2009 yılından sonra birçok ülkenin zorunlu deprem sigortasına ilgi göstermeye başladığını belirterek, “Çin, İran, Güney Kore, Meksika, Arnavutluk, İtalya, Endonezya, Özbekistan, Kazakistan’a sistemi anlattık. Romanya, Pakistan, Kuveyt ve Yemen işbirliği yapmak istiyor. Son olarak da deprem sigortasını öğrenmek için Filipinler’den geldiler” dedi.

ZORUNLU deprem sigortası için kurulan ve kamu-özel sektör işbirliğinin başarılı bir uygulaması olarak görülen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), dünyaya da örnek model oldu. Birçok ülke benzer kurum kurup, deprem sigortası uygulamasını başlatmak için DASK’ın kapısını çalıyor.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Marmara depreminin hemen ardından 2000 yılında zorunlu deprem sigortası uygulamasına geçildiğini ve 13 yılda Türkiye’deki sigortalanabilir konutların yüzde 34’ünün depreme karşı sigortalandığını söyledi. Yazıcı, zorunlu deprem sigortasının kamu-özel sektör işbirliği adına başarılı bir model olduğunu belirterek, “Hem bu işbirliği hem de sigorta uygulamasının başarılı olması yabancıların da ilgisini çekti” dedi.

FİLİPİNLER’DEN BİLE GELDİLER

Selamet Yazıcı, özellikle 2009 yılından sonra birçok ülkenin zorunlu deprem sigortası modeline ilgi göstermeye başladığını ifade ederek, ilk olarak 2009 yılında Çin’den davet aldıklarını kaydetti. Selamet Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çin’den sonra İran ve Güney Kore bizi davet ederek hem DASK hem de zorunlu deprem sigortasını anlatmamızı istedi. Meksika, Makedonya-Arnavutluk, İtalya, Endonezya da sistemi merak edip, bilgi almak isteyen ülkeler arasında. Bunların dışında; Romanya, Pakistan, Kuveyt ve Yemen de hem tecrübelerimizi öğrenmek hem de işbirliği yapmak istiyor. Özbekistan, Kazakistan ise deprem sigortasını öğrenmek için Türkiye’ye gelip, bizden bilgi aldı. Son olarak da Filipinler’den bir heyet geldi ve onlara, sistemi anlattık. ”
Selamet Yazıcı, deprem sigortası başladığından bu yana her yıl yeni ve revize uygulamalarla sigortalı konut sayısını artırmaya çalıştıklarını, bu sayede de bugün konutların yüzde 34’ünün sigortalandığını vurgulayarak, “Yabancı ülkelerin ilgisini çeken sadece sigortalı konut sayısındaki artış değil, DASK olarak yaptığımız uygulamalar da merak uyandırıyor. Örneğin, Türkiye’nin ilk afet bonosunu ihraç ettik. 400 milyon dolarlık bono çıkardık ve Amerikalı, Avrupalı yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Böylece Türkiye’de ilk defa kullanılan bir finansal araçla farklı piyasalardan teminat sağlamış olduk ve olası İstanbul depremi için de hasar ödeme kapasitemizi artırdık. Tüm bu uygulamalar da yabancıların ilgisi çekti. Bugün için rahatlıkla DASK’ın dünyada örnek model olarak görüldüğünü söyleyebiliriz” dedi. Selamet Yazıcı, “2017 yılına kadar 10 milyon poliçe hedefimize ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Süresi biten poliçe sahiplerini tek tek arıyoruz

Haberin Devamı

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, geçen yıl 18 Ağustos’ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu ile elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası aranmaya başlandığını ve bu durumun da sigortalılık oranına ciddi katkı yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Sigorta yıllık olarak yapıldığından ve süresi sonunda yenilenmesi gerektiğinden şu andaki en önemli gündem maddemiz, elektrik ve su abonelikleri ile birlikte yapılan sigorta poliçelerinin devamlılığını sağlamak. Bunun için ‘Alo DASK 125’ çağrı merkezimizden süresi dolan poliçelerin sahiplerini arıyor ve yenileme yapmalarını hatırlatıyoruz. Konut sahiplerinin ve sigortayı yapan acentelerin de poliçeleri zamanında yenileme konusunda aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz.

Haberin Devamı

Axa, prim üretiminde birinci oldu

TÜRKİYE Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı 2013 yılı ilk yarı sonuçlarına göre, altıncı ay sonunda Axa Sigorta, 1 milyar 489 milyon liralık prim üretimiyle sigorta sektöründe en yüksek üretimi gerçekleştiren şirket oldu. Geçen yıl aynı dönemde 1,1 milyar liralık üretim gerçekleştiren Axa Sigorta, yüzde 31’lik bir büyüme sergiledi. 2013 yılının ilk altı ayında üretiminin yanı sıra pazar payını da artıran Axa, yüzde 13,9’luk paya ulaştı. Axa, ana branşlar olan yangın ve otoda da birinciliği sürdürdü.

Eureko’dan indirimli sağlık sigortası

EUREKO Sigorta, müşterilerine indirimli fiyatlarla sağlık sigortası yaptırma fırsatı sunuyor. Kampanya kapsamında Garanti’den sağlık sigortası haricinde ürün sahibi olan tüm Eureko Sigorta müşterilerine Sağlığım Garantide Prime sigortasında yüzde 35 indirim uygulanıyor. Eureko Sigorta, Sağlığım Garantide Prime ürünü kapsamında hastalık veya kaza sonucunda ortaya çıkabilecek yaralanmalardan doğan tedavi masraflarını karşılıyor.

Haberin Devamı

SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ - Sorularınız için: sigorta@hurriyet.com.tr

SORU: E-devlet sisteminde, 5 Ağustos itibariyle bireysel emekliliğe hak kazandığım yazıyor. Bankam ise 5 Ağustos 2014 de emekli olacağımı söyledi. Bireysel emekliliği hak ettim mi? ? Mehmet Uzunhisarcıklı

CEVAP: Sistemde 10 yıl bulunmuş olmasanız da 56 yaşına girmiş olmanız değil, 56 yaşını tamamlamanız gerekiyor. Yani bankanızın söylediği doğru ve 2014’ün Ağustos ayını beklemeniz gerekiyor.

Satılık konut ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!