Zararda olan firmalar ile ilgili çarpıcı açıklama

Güncelleme Tarihi:

Zararda olan firmalar ile ilgili çarpıcı açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 09:32

Kurdaki değişimlerden olumsuz etkilenen, döviz açık pozisyonu bulunan şirketlere yardım eli Borsa İstanbul’dan geldi. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, zararda olan firmaların halka arzı için kotasyon yönergesini değiştirdiklerini belirtti ve 12-13 firmanın gelecek yıl halka arz olacağını vurguladı. Karadağ, borsanın halka arzına en büyük engelin ise Merkez Bankası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

KUR ve faiz riskiyle karşı karşıya olan reel sektöre hükümet ve Merkez Bankası’nın ardından bir kapı da Borsa İstanbul açıyor. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu

Zararda olan firmalar ile ilgili çarpıcı açıklama

Başkanı Himmet Karadağ, kur riski ve finansman sıkıntısı nedeniyle zor zamanlar yaşayan ancak 1 milyar lira veya dolar üzerinde piyasa değeri olan büyük şirketleri zarardan kurtarmak için halka arz yöntemini kullanacaklarını söyledi.

Karadağ, kotasyon yönetmeliğini değiştirip Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) da onay aldıklarını belirterek, “Kur riskinden batma riski var, kur hopluyor bunlar hopluyor. Bir de bunlara hem uluslararası hem de ulusal bankalar kredi vermiş. Krediler batacak. Biz diyoruz ki ona gel bir halka açılma planı yap. Bu en az 1 milyar dolar veya lira gelir getirici olsun. Buna da sana kredi verenler öncülük etsin. Şimdiden hazırlanan 12-13 şirket var. Ortak satış sınırlı veya hiç olmayacak. Ortak satış yapanı almayacağım. Bu yeni gelenlerin hepsi de ‘Yıldız Pazar’da, BIST 30’da yer alacaklar” dedi.

Haberin Devamı

BATIKSAN GEL KURTAR
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’ne katılan Karadağ, yeni hamlelerini anlattı. Borsada büyük şirketleri görmek istediğini ancak büyük ve sıkıntısı olmayan şirketlerin de borsaya açılmak istemediğini çünkü ihtiyaçları olmadığını belirtti. Karadağ, sistemi şöyle anlattı: “Pasif yönetiminde sorun yaşayanlar diyoruz şöyle ki kapalı şirketin 1.6 milyar lira yabancı kaynağı olsun, 400 milyon lira da özkaynağı. Toplam 2 milyar lira. Biz şunu öneriyoruz, halka açıklık projesi yap, 1 milyar liralık halka arz büyüklüğü olsun, böylece 1 milyar 400 milyon lira özkaynak oluyor. Ve borç 600 milyon liraya geriliyor. Aynı şirketin satış gelirleri 4 milyar lira, satış maliyeti de 1 milyar lira olsun. Kur ve faiz kayıpları eklenince 1.5 milyarlık, 500 milyon zararı var. Bu halka arzla bu şirkete 1 milyar lira ekleyip 500 milyonluk zararı artı 500 milyon liraya çeviriyoruz. İşte bu, şirkete zaten yabancı ve Türk bankalar kredi vermiş ki 1.6 milyar lirası var kur riskinde olan. Bu kredi verenlere de zaten batıktasın gel halka arz için çalış seferber ol kendi paranı da kurtar diyoruz. Çünkü ‘dept’esin (borçtasın) zaten sen bunu dept’e (borçta) bırakırsan patronu, kredi verene depecek.”

Zararda olan firmalar ile ilgili çarpıcı açıklama


Haberin Devamı

12-13 ŞİRKET HAZIRLANIYOR
Bu durumda olan ve halka arza hazırlanan 12-13 şirket olduğunu açıklayan Karadağ, “Üstüne basa basa söylüyoruz, kur riski, faiz riski var, zarardasın. Gel sana antibiyotik equity (sermaye) sunacağım. Ama ortak satış olmayacak. Karışımın içinde olabilir ama ortak satış yoğun olursa kabul etmeyeceğiz. Firmanın mali tablosu düzgün hale gelecek kadar fon girişi olmazsa halka arzı kabul etmeyeceğiz. Yıldız Pazar’a (BİST’in en değerli pazarı) girecekler. Şirketin mali yapısındaki düzelme de belirgin olacak” dedi. Geçen yıllardaki halka arz seferberliğini hatırlatan Karadağ, bunlardan 50 tanesinin şu anki 1 şirket etmeyeceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Nusret borsada başarısız olurdu

BORSA İstanbul Başkanı Karadağ, her şirketin borsaya gelmesi gerekmediğini hepsinin startup, özel fon dönemi olabileceğini belirterek bunu Nusret örneğiyle şöyle açıkladı: “Borsaya seferberlikte gelenler kötü demiyorum ama onlar risk sermayesi yatırımları. Mesela Nusret, halka arz olsa başarılı firma olmazdı. KOBİ’lerin finansmana ihtiyacı olan küçük şirketlerin sadece finansman değil kurumsallık ve denetim ihtiyaçları da var. Borsada bunu yapamazsın, bakın Şahenk fonla birlikte kurumsallık verdi Nusret’e ve başarılı bir Türk markası oluştu.” Karadğ, borsadaki küçük şirketlere de girişim sermayesi bulup onları satmaları gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Varlık Fonu’na yeni taslak

AYNI zamanda Varlık Fonu Başkan Vekili olan Karadağ, Varlık Fonu için yeni tasarı ve strateji belgesi hazırlayıp sunduklarını belirterek, olumsuz bir durum olmadığını ve olumlu ilerlediğini belirtti. Karadağ, ayrıca Varlık Fonu’nda risk sermayesi kurduklarını ve fintech şirketlerine yatırım yapacaklarını söyledi.

Zararda olan firmalar ile ilgili çarpıcı açıklama


Halka arzıma engel Merkez

BORSA İstanbul’un gelecek yılın ikinci çeyreğinde yapılması planlanan halka arzı için en temel problemin Merkez Bankası operasyonu olduğunu söyleyen Karadağ, şöyle konuştu: “Merkez Bankası operasyonu gereği Geç Likidite Penceresi kullanı nedeniyle benim piyasamdan işlem yapmıyor ve benim 50-100 milyon lira gelirimi etkiliyor. En temel problemim bu, gelir projeksiyonumda sıkıntı oluyor. Ben 17-20-25 çarpanla satacağım belki ama mali tablolarım 50 milyon lira aşağıda olursa yazık yani. Merkez Bankası BIST Gecelik işlemleri hiç kullanmıyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ile konuştum; aralık bilemedin ocak ayında düzelecek, dedi. Ocakta başlarla benim ilk çeyrek mali rakamlarım düzelir. BIST GLP yapalım dedim. Ocakta GLP ya da BIST GLP yaparsa Merkez, ne yaparsa yapsın, bu menkul kıymet işlemi ise BIST’ten yap. Benden önceki dönemde hep BIST’ten yapılıyor işlemler.”

Haberin Devamı

İhraç izni 500 milyar lirayı geçecek

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, SPK tarafından 2016’da şirketlere yaklaşık 350 milyar liralık ihraç izni verildiğini, bu yıl sonu itibarıyla bu tutarın yüzde 50 artışla 500 milyar lirayı geçeceğini bildirdi. Tahvil, bono, hisse senedi ve diğer araçlar yoluyla sermaye piyasalarına küresel sermaye girişinin artarak devam ettiğini bildiren Ertaş, “Bu girişlerin bir göstergesi olarak BIST endeksi, yılbaşından beri yüzde 35’in üzerinde bir artışla dünyanın en çok kazandıran borsaları arasında yerini aldı.” dedi. Ertaş, 7 milyon gönüllü BES, yaklaşık 3.5 milyon otomatik BES, 3.2 milyon yatırım fonlarında, hisse senedi, tahvil, bono, türev araçlarındaki 1 milyon civarı eklendiğinde toplam rakam 14.5 milyon vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının yatırımcı olduğunu söyledi.

 

 

Tansu Yeğen: Teknoloji sektörünü etkileyen en önemli konu “kurlardaki değişim” | Ofis Dışında

 

BAKMADAN GEÇME!