Danıştay'dan Uzanlar'ın ‘Adabank talebine’ ret

Güncelleme Tarihi:

Danıştaydan Uzanların ‘Adabank talebine’ ret
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 10:43

Danıştay 13. Dairesi, Adabank'ın 2 yönetim kurulu üyesi dışındaki üyelerinin görevden alınarak yerlerine yeni atamalar yapılmasına ve genel müdürlüğe Ahmet Özer'in atanmasına ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) kararının iptal istemini reddetti.

Haberin Devamı

Kemal Uzan BDDK'nın 25 Temmuz 2003 tarihli, “Adabank A.Ş'nin Kaya Zatitürk ve Ahmet Özer dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görevden alınarak yerlerine yeni atamalar yapılmasına ve yönetim kurulu üyesi Ahmet Özer'in genel müdür görevini yürütmesi için görevlendirilmesine” ilişkin kararının iptali istemiyle açtığı dava esastan sonuçlandı.
Danıştay 13. Dairesi, söz konusu BDDK kararının iptal istemini reddetti.

Kararda, Adabank'ın uyguladığı faiz politikası sonucunda dava konusu işlem tesis edilinceye kadar sürekli uyarılmış olmasının bankanın işlemlerinin emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek bir nitelik kazandığını ortaya koyduğu belirtildi.

İmar Bankası'nın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasından sonra Uzan Grubu'nun ticari mevduatlarını çekmesi, mudilerin de mevduatlarını çekmesi ve Uzan Grubu firmalarına verilen teminat mektuplarının tazmin edilmek zorunda kalındığı vurgulanan kararda, bu durumun Bankalar Kanunu'na ve yapılan düzenlemelere aykırı olduğu ifade edildi.

“UYARILAR DİKKATE ALINMADI”

Bankanın faiz politikası konusunda ilk uyarıdan sonra uyarıların tekrarlandığı, ancak gereğinin yerine getirilmediği, yasanın aradığı tekerrürün gerçekleştiğine işaret edilen kararda, şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Ayrıca Banka yönetimini oluşturan kişilerin aynı zamanda İmar Bankası'nın da yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, başkan vekili, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı ve yöneticisi olduğu dikkate alındığında, Banka'nın bankacılık ilke ve teamüllerine uygun yönetilmesi için bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek hallerin ortadan kaldırılmasını sağlama zorunluluğunun oluştuğunun kabulü gerekmektedir.
Bu durumda, uyarılarda bulunulduğu halde gerekli tedbirlerin alınmaması ve bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikteki işlemlerin tekerrürü karşısında Banka'nın yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürünün görevden alınarak yerlerine yeni atamalar yapılmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

Davacı Kemal Uzan, kararı temyiz ederse dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gedecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!